Életmód

Koronavírus itthon: 60 beteg van lélegeztetőgépen

Tizenegy hazai idősotthonban jelent meg a koronavírus, a magyarországi fertőzöttek több mint egyharmada 50 év alatti – derült ki az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A friss számok ismertetésével kezdte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját: eddig 1652 embernél mutatták ki a koronavírust, 142-en meghaltak, 199 beteg pedig meggyógyult.

Beszélt a hazai koronavírusos betegek korcsoportos megoszlásáról is. Az igazoltan fertőzöttek

  • 35 százaléka 70 évnél idősebb;
  • 30 százalék: 50-69 éves;
  • 23 százalék 30-49 éves;
  • 10 százalék 15-29 éves;
  • 2 százalék 14 éven aluli.

Egyre több a kórházi ápolásra szoruló betegek száma. Jelenleg ennyi fertőzött van kórházban:

  • 722 felnőtt,
  • 7 gyerek,
  • közülük 60-an vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos szerint itthon egyelőre nem robbant a fertőzés, fokozatosan emelkedik a betegek száma. Két fővárosi idősotthon tekinthető gócnak, a Pesti úti és a Rózsa utcai. Az országban összesen 11 idősotthonban ütötte fel a fejét a vírus, az említett két intézményt leszámítva többi helyen 20 alatti a betegek száma.

Müller Cecília válaszai az újságírói kérdésekre:

  • Nem jellemző, hogy középkorú, sportoló, krónikus betegségek nélkül élő embereket is súlyosan megbetegít a vírus. Ritkán előfordulhat, de az idősek vannak a legnagyobb veszélyben.
  • Az emberek többsége által viselt textilmaszkokat hazatérés után azonnal le kell venni, ki kell mosni, és fertőtleníteni. Ha otthon viseljük egy védendő személy miatt, akkor legalább 4 óránként mossuk ki, és fertőtlenítsük.
  • Több szolárium kinyitott, de ez nem jelent többletkockázatot, mert nem alakulnak ki tömegek, illetve a járványtól függetlenül kötelező a vendégek utáni fertőtlenítés.
  • A javítóintézetekben és gyermekeket ellátó szociális intézményekben nincs koronavírusos beteg, se gyerek, se dolgozó.

Kiss Róbert a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyik fővárosi hajléktalanszállóról vittek egy embert kórházba koronavírus-gyanúval. A kontaktuskutatás után 3 embert azonosítottak, kettőt meg is találtak, őket kórházba szállították. A szállót fertőtlenítették. Kiderült, hogy a tömeg miatt csoportosan engedték be az embereket, így juthatott be a fertőzés az intézménybe.

Közölte, hogy a 11 kiutasított iráni közül egy ember ismeretlen helyre távozott, de elfogták, majd idegenrendészeti őrizetbe vették.

Szombathelyen tömegesen szegték meg a kijárási tilalmat. Egy zöldhulladék-tároló kigyulladt, majd rendkívül sok katasztrófaturista lepte el a környéket. Több száz ember gyűlt össze a közelben, hiába zárták le a környéket. Később az utcákon vonultak, megbénították a forgalmat is.

Több tucat kórházba szállítanak a mai nap folyamán egyéni védőeszközöket. Három kórházban azonban védőeszközöket loptak, ezek miatt büntetőeljárásokat indítottak.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top