nlc.hu
Életmód

Koronavírus: beutazási szigorítás

Hogyan jutok haza a szigorítás után, ha külföldön nyaralok? – Beutazási kisokos

Szerdától szigorítják a beutazási szabályokat a koronavírus-járvány miatt, zöld, sárga és piros kategóriába sorolják az államokat. A magyaroknak is kötelező lesz a karantén, ha fertőzött országból érkeznek, és lesznek olyan külföldiek, akik be sem tehetik a lábukat az országba. A szabályok elég összetettek, kisokosban mutatjuk a lényeget.

A koronavírus-járvány külföldi terjedése miatt beutazási korlátozásokat jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap. A szerdától, július 15-től életbe lépő szigorítás lényege, hogy a világ országait, három – zöld, sárga és piros – kategóriába sorolták aszerint, mennyire kockázatosak a koronavírus szempontjából. A fertőzött országból hazaérkező magyaroknak alapesetben ismét karanténba kell vonulniuk, a külföldiek pedig meghatározott feltételekkel jöhetnek Magyarországra. Mutatjuk a részletes szabályokat.

Mik ezek a zöld, sárga és piros színkódok?

Az aktuális fertőzöttségi adatok alapján három csoportba sorolta az országokat az operatív törzs.

  • zöld: alacsony a fertőzöttség mértéke,
  • sárga: kevésbé súlyos a fertőzöttség,
  • piros: súlyos fertőzöttség.

A színkódok határozzák meg, hogy a hazatérő magyarok és a külföldiek milyen feltételekkel utazhatnak be Magyarországra.

Beutazási korlátozások Európában a koronavírus miatt

Koronavírus beutazási korlátozások térkép

(Grafika: nlc)

  • További sárga országok: Oroszország, Japán, Kína, Amerikai Egyesült Államok.
  • További néhány piros ország: India, Izrael, Thaiföld, Törökország, Dél-Afrika, Egyiptom, Marokkó, Kanada, Mexikó, Brazília, Ausztrália, Új-Zéland.

(A teljes listát itt találod.)

Hazajönnék Angliából vagy az USA-ból, mire számítsak?

A zöld jelzéssel besorolt ország területéről érkezők korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra. Ám sem az Amerikai Egyesült Államok, sem az Egyesült Királyság nem tartozik ebbe a körbe, mivel sárga jelzést kaptak.

Ilyenkor a Magyarországra belépő magyaroknak karanténba kell vonulniuk. Ha az illetőnek van magyarországi lakhelye, akkor hatósági házi karantént rendelnek el, ha nincs, akkor a hatóság által kijelölt karanténban helyezik el.

Menjek-e Horvátországba nyaralni?

A horvátországi nyaralásokat nem érinti a szigorítás, ugyanis Horvátországot továbbra is a zöld országok közé sorolták, bár a fertőzöttek száma emelkedik.

Nyaralók a horvátországi Rijekában a koronavírus-járvány idején

Nyaralók a koronavírus-járvány idején a horvátországi Rijekában 2020. július 10-én (Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP)

A kormány ugyanakkor minden héten, szerdánként felül fogja vizsgálja az országok listáját, így bővülhet a sárga vagy vörös kategóriába sorolt államok köre. Vagyis egy kéthetes nyaralás után elképzelhető, hogy mire hazajövünk, karanténba kell vonulnunk, és ez persze nem csak Horvátországra lehet igaz.

Ha karanténba kerülök, két hétig nem mehetek sehova?

Nem feltétlenül. Kötelező karanténba vonulni, de a járványügyi hatóság engedélyezheti a koronavírus-tesztet, és az eredmény alapján felmentést adhat a karantén alól. Aki sárga országból érkezett, már az első PCR-teszt negatív eredménye után kiszabadulhat a karanténból, ami pár nap lehet. De vállalnia kell a második tesztelést is, és ha ez kimutatja a koronavírust, visszakerül a karanténba.

A piros országból hazaérkezett magyaroknak többet kell várniuk, ők csak két negatív teszt után hagyhatják el a karantént.

Mennyibe kerül a teszt, ha nem akarok karanténban maradni ?

A vizsgálatok költségeit augusztus 1-jéig vállalja a kormány. Ezt követően viszont mindenkinek magának kell kifizetnie a tesztelés árát, ha nem szeretne 14 napig hatósági házi karanténban maradni. Itthon nagyjából 30 ezer forintba kerül a teszt.

Hogyan lehet megúszni ezt az egészet?

Ha papírod van róla, hogy nem vagy koronavírusos. A fertőzött országból hazatérő magyaroknak nem kell karanténba vonulniuk, ha 5 napon belüli – angol vagy magyar nyelvű – teszttel igazolják a határon, hogy nem fertőzöttek. A szakmai protokollnak megfelelően két PCR-tesztet kell csináltatniuk legalább 48 órás időkülönbséggel. Ez a pálcikás teszt, amelyet orr- és garatváladék alapján, laborban végeznek. 

A belépési korlátozás arra sem vonatkozik, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a megelőző 6 hónapban átesett a koronavíruson.

Van egy kiskapu is a kormányrendeletben, a határon ugyanis azt nézik, melyik országból akarunk Magyarországra belépni. Így jelenleg semmi akadálya annak, hogy a zöld jelzésű Görögországból hazarepüljünk. Ám ha autóval vagy busszal utazunk a sárgának minősített Szerbián keresztül, készüljünk fel a kötelező karanténra.

A külföldieket be sem engedik az országba?

Csak részben. Ha zöld országból érkeznek, a külföldiek korlátozás nélkül jöhetnek. A piros jelzéssel besorolt országból érkezők viszont személyforgalomban sehogy sem léphetnek be Magyarországra.

Ha sárga országból szeretne Magyarországra jönni egy külföldi, hasonló feltételek vonatkoznak rá, mint a magyarokra: bejöhet, de karanténba kell vonulnia. Annyi a különbség, hogy fertőzésgyanú esetén nem léphet be az országba. Ha viszont beengedik, a karantén alól már akkor felmenthetik, ha egy negatív PCR-tesztet produkál (de neki is meg kell csináltatnia a második tesztet is).

Emellett a sárga országból érkező külföldieknek is megvan a lehetőségük, hogy teljesen megússzák a karantént, ha a beléptetés során 5 napnál nem régebbi, két negatív teszttel igazolják, hogy szervezetükben nincs koronavírus.

Vannak kivételek?

Egy csomó kivétel van. A szigorítások alapvetően a személyforgalomra vonatkoznak, az áru- és tranzitforgalomra nem, de egészségügyi vizsgálatokra ezeknél is sor kerülhet.

A rendőrség ezekben az esetekben engedélyezheti a beutazást a sárga és piros országból érkező külföldieknek:

  • családi eseményeken való részvétel (házasság, keresztelő, temetés);
  • bírósági vagy hatósági eljáráson való részvétel (okirattal kell igazolni);
  • üzleti út vagy más munkavégzés ( központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével);
  • fuvarozó személyes utazása, ha ez összefügg a munkájával, például ha a fuvar indulásához utazik, vagy a munka után hazajön (igazolás kell hozzá);
  • egészségügyi ellátás igénybevétele (beutalóval vagy megfelelő igazolással);
  • iskolai kötelezettségek teljesítése (igazolás szükséges);
  • a kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel (nem nézőként);
  • hozzátartozó gondozása, ápolása.

Ez a sok kivétel főként a piros országokból érkező külföldieknek jelent könnyebbséget, akik alapesetben sehogyan sem léphetnének be az országba. Fertőzésgyanú esetében azonban elutasítják a belépésüket. Más esetben karanténra kötelezik őket, ahonnan 2 PCR-teszttel szabadulhatnak.

Még több cikk a járvány alatti utazásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top