nlc.hu
Életmód

Alváshiánytól elhízás

Nem tudod leadni a kilókat? Lehet, hogy keveset alszol…

Akik fáradtak, több kalóriát visznek be, igazolta több kutatás is.

Egy tanulmány bebizonyította, hogy vásárláskor a kosarukba átlagosan 1300, étkezésnél a tányérjukra 35 kalóriával tettek többet azok, akik rosszul vagy keveset aludtak. Emellett ha fáradtak vagyunk, az anyagcserénk is lassabb, szervezetünk nehezebben égeti a zsírt, még ha éppen fogyókúrázunk is – derült ki a Blikk cikkéből.

Elhízást okoz a kevés alvás.

Aludj többet a jó alakért! Fotó: Unsplash

Egy másik tanulmány arra is rámutatott, hogy azok az emberek, akik rendszeresen bekapcsolva hagyott tévé mellett alszanak, jobban ki vannak téve az elhízás veszélyének. A kutatásban közel 40 ezer, 35 és 74 év közötti nő súlyváltozását követték figyelemmel, tekintettel alvási szokásaikra. Egyesek bekapcsolt tévé fénye mellett aludtak, míg mások az ébresztőóra fénye vagy egy másik szobából beszűrődő fény mellett próbálták kipihenni magukat. Az eredmény meglepő volt: a bekapcsolt készülék villódzó fénye mellett alvók sokkal hajlamosabbak lettek az elhízásra, mint társaik.  Ennek oka valószínűleg abban keresendő, hogy nem tudták megfelelően kipihenni magukat, másnap pedig sokkal stresszesebbek voltak, és ezért többet is ettek.

Egy nemrégiben készült kutatás pedig arra világított rá, hogy  összefüggés van a gyerekek késői lefekvése és az elhízás kockázata között. A stockholmi Karolinska Intézet kutatói azután jutottak erre, hogy 107 svéd gyereket figyeltek meg egyéves koruktól egészen hatéves korukig, és arra jutottak, hogy azoknak a gyerekeknek, akik rendszeresen későn, este 9 óra után aludtak el, nagyobb lett a testtömegindexük és a csípőkörfogatuk.

Ezt teheted a jó alvásért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top