nlc.hu
Életmód

A fejfájás típusai

Ezeket jelzik a különféle fejfájások

Fáj a fejed, de el sem tudod képzelni, hogy mégis mitől? Íme a leggyakoribb fejfájástípusok és kiváltó okaik!

Tudtad, hogy a Fejfájászavarok Nemzetközi Osztályozása (ICHD) több mint 150 különféle fejfájástípust határoz meg? Ezek közül persze csak néhány akad, melyet nagy valószínűséggel te is megtapasztalsz életed folyamán. Az osztályozás a fejfájásokat elsődleges és másodlagos kategóriákra osztja. Az elsődleges fejfájás esetében maga a fájdalom a betegség, míg a másodlagos kategóriába azok a fejfájások tartoznak, melyek valaminek a tüneteként jelentkeznek. Íme a 8 leggyakoribb típus!

Elsődleges fejfájások

1. Migrénes fejfájás 

A migrénes fejfájás általában intenzív, lüktető fájdalomként jelentkezik a fej egyik oldalán. Mindezzel párhuzamosan érzékenység tapasztalható a fényre, a hangra és a szagokra, de kísérheti hányinger vagy hányás is. Általában visszatérő, akár hetente többször is jelentkezhet és három napig is eltarthat. A migrén háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.  A migrénes fejfájás oka nem pontosan ismert, de kiválthatja a stressz, a szorongás, az alvászavarok, de az erős fények, a nagy zaj, a kiszáradás, egyes hormonproblémák vagy bizonyos gyógyszerek szedése is.

2. Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás az egyik leggyakoribb fejfájdalom. A fej mindkét oldalán jelentkezik, társulhat hozzá nyomásérzet a szem mögött, vagy fokozott fény- és hangérzékenység. Az ilyen típusú fejfájások általában minimum fél órán át, de akár több órán keresztül is eltartanak. Gyakori kiváltó okai a stressz, a szorongás és a depresszió, de kiszáradás, alvás- vagy mozgáshiány, rossz testtartás, valamint a szem túlterhelése miatt is kialakulhat.

3. Cluster fejfájás

A cluster fejfájás súlyos, visszatérő fejfájás, amely hatszor nagyobb valószínűséggel alakul ki a férfiaknál, mint a nőknél. Intenzív, égő vagy szúró fájdalommal jár az egyik szem mögött vagy körül. Egyéb tünetei a vizenyős szemek, a szemhéjak duzzanata, az orrdugulás vagy fokozott fény- és hangérzékenység. Ez a fájdalom általában hirtelen jelentkezik, és 15 perctől három óráig tart. Jellemzője, hogy a nap azonos időpontjában tapasztalható, gyakran pár órával az elalvás után. Bár a kiváltó oka nem egyértelmű, de tény, hogy gyakrabban fordul elő dohányzó embereknél.

Fejfájás

Fáj a fejed? (Fotó: Profimedia)

Másodlagos fejfájások

1. MOH fejfájás

Az MOH, vagyis a túlzott fájdalomcsillapító-használat (medication overuse headache=MOH) miatti fejfájás a leggyakoribb szekunder fejfájás. Tünetei hasonlóak a tenziós fejfájáshoz vagy a migrénhez, és általában akkor fordul elő, ha valaki havonta több mint 15 napig szed fájdalomcsillapítót. Az MOH-t okozó gyógyszerek közé tartoznak az opioid fájdalomcsillapítók, az acetaminofen, az aszpirin és az ibuprofén is.

2. Szinusz fejfájás 

A  szinusz fejfájást a szinuszok, vagyis az arckoponya csontjainak üregeiben fennálló gyulladások váltják ki. Tompa, lüktető fájdalommal jár a szem, az arc és a homlok környékén, mely mozgás vagy megerőltetés hatására súlyosbodhat, és néha átterjedhet a fogakra és az állkapcsokra is. Általában orrváladék is kíséri. Egyéb tünetei lehetnek az orrdugulás, a láz, az émelygés, valamint a fény- vagy hangérzékenység.

3. Koffeines fejfájás

Az erős koffeinfogyasztás – napi több mint négy csésze kávé – fejfájást okozhat, ahogy a koffein hirtelen megvonása is. A migrénszerű fejfájás a koffeinnel való leállást követő 24 órán belül alakul ki. Egyéb lehetséges tünetei: fáradtság, ingerlékenység vagy hányinger. A fejfájás a teljes koffeinmegvonást követően hét napon belül megszűnik.

4. Menstruációs fejfájás 

A menstruációs fejfájás a menzesz napjaiban, esetleg közvetlenül előtte, ritkábban pedig a peteérés idején alakul ki. A tünetei hasonlóak a migrénhez, de tovább tarthatnak.

5. Másnapos fejfájás 

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás lüktető fejfájást okozhat másnap. Ezeket a migrénszerű fejfájásokat általában a fej mindkét oldalán érezzük, a mozgás pedig csak súlyosbítja. Rendszerint hányinger és fényérzékenység is társul hozzá.

via

Tudtad?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top