nlc.hu
Életmód

Drámai az árvízhelyzet Velencében

Víz alatt áll a velencei Szent Márk tér

Az időjárási viszonyok hirtelen romlása felkészületlenül érte a várost. Elöntötte a víz a Szent Márk teret, és mostanra a helyzet drámai lett Velencében.

Elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret kedden, mert nem kapcsolták be a várost védő Mose zsiliprendszert. A víz bejutott a Szent Márk-székesegyházba is.  A helyzet drámai. Ha a vízszint tovább növekszik, a székesegyház belsejében lévő kápolnák is víz alá kerülhetnek – írja az MTI.     

Víz alatt a Szent Márk tér (fotó: Andrea Pattaro/AFP)

Víz alatt a Szent Márk tér (Fotó: Andrea Pattaro/AFP)

Luigi Brugnaro velencei polgármester hangsúlyozta, hogy a vízszint a váratlanul erős sirokkószél miatt 145 centiméterre emelkedhet. A turisták körében rendkívül népszerű város önkormányzatának közlése szerint a zsiliprendszert azért nem kapcsolták be, mert a meteorológusok kedd délelőtt még csak egy 130 centiméter nagyságú árhullámmal számoltak. Az időjárási viszonyok hirtelen romlása viszont készületlenül érte a várost – tették hozzá. A Velencét védő  Mose rendszer aktiválását 48 órával előre be kell ütemezni. Az utóbbi napokban a rendszert két alkalommal már bekapcsolták, ami eddig megakadályozta a város víz alá kerülését. Olaszországban napok óta zord az időjárás. Luca Zaia, Veneto régió vezetője közel félmilliárd eurós károkról számolt be az északkeleti térségben.

Ha olvasnál pozitívabb cikkeket is a világ egyik legszebb városáról, erre tessék:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top