nlc.hu
Életmód

Diéta hibák

7 brutális hiba, amit elkövethetsz a januári diétádban

A te újévi fogadalmad is az volt, hogy diétába kezdesz a fogyás és/vagy az egészséged megőrzése érdekében?

Egy 2017-ben készült amerikai kutatás szerint az emberek 41 százaléka tesz újévi fogadalmakat. A legnépszerűbb fogadalmak, a legkevésbé sem meglepő módon az egészségesebb táplálkozás, a több testmozgás és a fogyás. A diéta betartásában aztán 54 százalék vall hamarosan kudarcot, 44 százalék rövid úton feladja a több testmozgást, 41 százalék pedig képtelen akár csak egy kilót is fogyni. És hogy miért? Íme a 7 legnagyobb hiba, amit elkövethetsz a januári diétád során…

1. Túl drasztikusan akarsz váltani

Az alapvető hiba, ha túl nagyban gondolkodsz és egyik napról a másikra túl drasztikusan akarsz változtatni, ahelyett, hogy kisebb, vállalható lépésekkel haladnál. A legjobb, ha fokozatosan iktatod ki az étrendedből az egészségtelen elemeket és cseréled le azokat egészségesekre.

2. Felkészületlenül vágsz bele

Az életmódváltáshoz fontos ismerni az aktuális egészségi állapotodat, szükségleteidet, de figyelembe kell venni a lehetőségeidet, életritmusodat is. Lehet, hogy egy diéta épp nagyon divatos, talán sokaknak be is vált, de számodra nem megfelelő, sőt, akár még rosszat is teszel vele magadnak. Mielőtt belevágsz, jól teszed, ha esetleg – jelentős túlsúly vagy valamilyen krónikus betegség megléte esetén mindenképp (!) – kivizsgáltatod magad, illetve felkeresel egy táplálkozási szakértőt is, de minimum alaposan tájékozódsz, utánajársz a témának. Legyen konkrét, kidolgozott terved, legalább egy-két hétre, de inkább egy teljes hónapra előre rögzített, pontos étrended, amihez tarthatod magad. 

Hibás diéta

Ne kövesd el ezeket a hibákat! (Illusztrció: Getty Images)

3. Olyasmit választasz, amit nem tudsz tartani

Legyen szó akár testmozgásról, akár diétáról, fontos őszintének lenned magaddal. Ha olyan étrendet vállalsz be, amiben már eleve nem hiszel, vagy különféle okokból nagyon nem illik hozzád, akkor szinte egészen biztos, hogy nem fogod tudni hosszú távon tartani. Fontos, hogy még ha nem is feltétlenül kellemes, de már kezdettől fogva adjon örömet is, vagy minimum motiváljon az, amit csinálsz, ugyanis ha csak a lemondásról, netalán egyenesen az önkínzásról szól az egész, hamarosan fel fogod adni.

4. Koplalsz, nem pedig diétázol

A koplalás és az egészséges diéta nagyon nem ugyanaz! Ha éhezteted magad és ettől várod a fogyást, azzal nem csupán, hogy nem használsz, de akár még árthatsz is a szervezetednek. Nem beszélve arról, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az önként vállalt éhezés végül falási rohamba torkollik. Enni igenis kell, akkor is, ha fogyni akarsz, csak arra kell odafigyelni, hogy miből és mennyit. 

5. Megrettensz az „elvonási tünetektől”

Az étkezési szokások megváltoztatása, még ha ez pozitív, egészségesebb irányba való elmozdulást is jelent, kezdetben bizony járhat különféle „elvonási tünetekkel”. Ha például csökkented a cukor- vagy a szénhidrát-fogyasztásodat, vagy a szokottnál kevesebb kalóriát viszel be, az bizony fejfájást, szédülést, vagy épp ingerlékenységet válthat ki, a szervezeted ugyanis csak fokozatosan képes átállni. Fontos, hogy ezek a tünetek ne érjenek készületlenül és ne rettenj meg tőlük. 

6. Nem mozogsz

A fogyáshoz és az egészségesebb életvitelhez a diéta önmagában nem elég, ugyanolyan fontos a rendszeres, aktív testmozgás is. Utóbbira persze szintúgy vonatkozik mindaz, ami magára a diétára: felkészülten, szakértő segítséggel kezdj bele, olyat válassz, ami illik hozzád és a fokozatosság jegyében haladj!

7. Túl gyorsan várod az eredményeket

Ha becsülettel tartod a neked megfelelő diétát, szorgalmasan jársz mozogni, a látványos eredmények akkor sem egyik hétről a másikra fognak jönni. Ez sajnos nem így működik. Sokan pedig épp emiatt adják fel akár már január hónapban a betervezett életmódváltást. Figyelj a hozzáállásodra is! Igyekezz sikerélményként megélni már magát a folyamatot, hogy végre teszel magadért és gondolkodj hosszútávú célokban. Jönni fognak azok az eredmények, tavasszal, nyáron már mindenképp.

Még több életmódváltás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top