nlc.hu
Életmód

Nyári olimpiára gyúr a jéghideg finn kisváros

Nyári olimpiát akar szervezni a leghidegebb lappföldi város

És ezért még egy fantasztikus kisfilmet is készítettek. De nem minden az, aminek látszik!

Salla egy igen festői, ám meglehetősen jelentéktelen finn kisváros, vagyis inkább falu, egyúttal a hasonnevű, körülbelül háromezer fős lappföldi régió központja, amelyről talán még a finnek többsége sem tudja, hogy létezik. Van itt szép református templom, számos hófödte sípálya és kirándulóhely, néhány második világháborús emlék (tankkal elég közel esik ide Oroszország), fenyőfák, rénszarvasok, kies lappföldi táj, északi fény és egy szolid rockkocsma, aminek az a neve, hogy Papana Pupi. Utóbbiban még biliárdozni is lehet! Salla – ami eleve a találó Semmi közepén mottóval ajánlja magát a nordikus nyugalomra és kikapcsolódásra vágyó turistáknak – a sarkkörön túl fekszik, amiből egyrészt az következik, hogy, komoly eséllyel futhatunk bele a környéken a Mikulásba, másrészt meg az, hogy

egész évben rohadt hideg van.

A telek hosszúak és hidegek, a nyarak meg rövidek és, nos, hidegek. Az őszökről és a tavaszokról pedig talán jobb nem is beszélni. Előfordult már, hogy mínusz 45 fokot is mértek itt.

Ám a helyiek mintha nem vennének erről tudomást. Pár napja ugyanis felkerült a Youtube-ra egy videó – ráadásul egy irtó profi és látványos videó, vagy inkább afféle imázsfilm – amelyben a sallai polgárok bejelentik, hogy megpályázzák a 2032-es olimpia rendezési jogát. Mármint a nyári olimpiai játékokról van szó, természetesen, amit legutóbb a brazíliai Rio de Janeiróban tartottak. Amúgy elvileg nincs olyan szabály (vagy legalábbis mi találtunk ilyet), ami kimondaná, hogy nyári olimpiát nem lehet hűvösebb klímájú városokban megrendezni, és valóban volt már ilyen esemény mondjuk Stockholmban (ahol akkor pont szokatlanul meleg volt), Londonban vagy éppen ugyebár Helsinkiben, de azért nem ez a jellemző.

Mindenesetre aki kíváncsi a puha szűzhóban bicikliző, strandröplabdázó és súlyt lökő, vagy éppen az ítéletidőben napozó, fürdőző vagy meztelenkedő finnekre, az irodai ajtón lendületesen kivágódó polgármesterre, a káprázatosan fényképezett, pogány lappföldi  tájra, valamint arra az úriemberre, aki egy szál gatyában húzatja magát sítalpakon egy rénszarvassal (bár gyanítjuk, hogy ez utóbbi nem pontosan így történt a valóságban) az nézze is meg a kisfilmet:

És hogy miért pont a 2032-es olimpiát célozták be Finnország – saját bevallásuk szerint – leghidegebb városának lakói? Ahogy azt a videóban is elmondják, arra számítanak, hogy a globális felmelegedés, legújabb nevén a klímakatasztrófa addig elvégzi a feladatát, és Salla varázslatos módon mediterrán üdülőhellyé változik: a hótakaróból homok lesz, fenyők helyett meg pálmafák.

Bár a finnek látszólag nagyon komolyan veszik a pályázatot – még  hivatalos olimpiai merchandise is készült, egyebek mellett sapkák, sálak és bögrék Salla 2032 felirattal, illetve a rendezvény olvadó gleccsereket idéző logójával – valójában nem akarnak nyári olimpiát rendezni sem 2032-ben, sem pedig máskor, hanem a kisfilmmel az egyre aggasztóbb klímahelyzetre próbálják felhívni a figyelmet. Ahogy Erkki Parkkinen polgármester elmondta:

A cél egyértelmű: meg akarjuk őrizni Sallát olyannak, amilyen volt. A teleink legyenek hidegek és havasak. Ha nem teszünk semmit, és hagyjuk, hogy a globális felmelegedés folytatódjon, akkor előbb-utóbb elveszítjük az identitásunkat, és szeretett városunk – hasonlóan több másikhoz világszerte – megszűnik a ma ismert formájában. Ha Salla lesz a legideálisabb hely a játékok megrendezésére 2032-ben, az azt jelenti, hogy elbuktunk.

Ezek után szívből reméljük, hogy Salla 2032-ben nem rendez olimpiát. Hogy akkor melyik város lesz a befutó, azt természetesen még nem tudjuk: többek közt állítólag Mumbai, Madrid és a Rajna-Ruhr régió is komolyan fontolgatja, hogy beszáll a küzdelembe, akárcsak Budapest, ahol a MOB nemrég felállított egy fantáziadúsan csak Budapest 2032 névre keresztelt olimpiai pályázati bizottságot: ez azt vizsgálja, hogy a magyar főváros alkalmas-e egyáltalán arra, hogy olimpiát szervezzen bő egy évtized múlva (spoiler: nem alkalmas, akkor már legyen inkább Sallában).

 

További finnországi kalandok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top