nlc.hu
Életmód

FFP2 maszk hiány

Még nem kötelező, de már hiánycikk az FFP2 maszk

Az FFP2 maszk használatát még ugyan nem tették kötelezővé, de az üzletekben már most is nehéz beszerezni.

A csütörtök délelőtti Kormányinfón elhangzott, hogy mikortól várhatóak az újabb lezárások – lásd kapcsolódó cikkünket – arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy Szlovákiához hasonlóan Magyarországon is kötelezővé tennék az úgynevezett FFP2-es maszkok viselését az üzletekben és az utcán. 

A járványhelyzet miatt március 8-tól bevezetett újabb korlátozások első hírére szabályosan megrohamozták a gyógyszertárakat a maszkokért – írja a hvg.hu. A lap információi szerint ma délelőttre már több fővárosi patikából elfogyott az egyébként stabilan elérhető maszk, mivel egész családoknak vásárolnak a betérők. 

A maszkokat árusító online áruházakban, webshopokban sem jobb a helyzet: míg egyes boltokban csak a készlet merült ki, más internetes üzleteket annyian kerestek fel, hogy összeomlottak, lefagytak a weboldalak. 

Hiánycikké vált az FFP2-es maszk

Szlovákiában már csak FFP2-es maszkban lehet belépni az üzletekbe (Fotó: Getty Images)

A hvg.hu rámutat, hogy ugyan FFP3-as maszkot sok helyen lehet venni, az pont a továbbfertőzés ellen nem véd

FFP2 maszk: Mit érdemes tudni róla?

A 24.hu egy kiváló cikkben összeszedte, mitől lesz FFP2-es minősítésű egy maszk. Eszerint három kategóriát különböztetnek meg: FFP1, FFP2, és FFP3. (Az FFP a Filtering Face Piece, azaz arcvédő szűrőeszköz rövidítése). Az FFP2-es maszkokat hagyományosan többek között az élelmiszeriparban, a fémiparban és a bányászatban használták, a pandémia óta azonban a védekezés egyik gyakori eszközévé váltak. Az FFP2-es maszkok aeroszol-szűrési hatékonysága legalább 94 százalék.

További híreink a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top