nlc.hu
Életmód

A közösségi oldalak és a memória

Így változtatják meg a közösségi oldalak az emlékeidet

A közösségi oldalak rendszeres használatának akadnak azért pozitív következményei is.

Annyit olvashatunk a közösségi oldalak negatív hatásairól, hogy azt hihetnénk, nyomorúságot hoznak csak az életünkbe. Egy új tanulmány szerint azonban lehetnek pozitív következményei is annak, ha rendszeresen posztolunk a közösségi oldalakon. A Cyberpsychology szaklapban megjelent tanulmányban azt találták, hogy a közösségi oldalak segítenek az emlékek minél részletesebb felidézésében, sőt, a személyes éleményeinket is javíthatja az, ha posztoljuk valamelyik közösségi oldalon a történéseket, képeket. Egyszerűen jobban emlékszünk azokra az eseményekre, amiket megosztottunk másokkal online, olyan hatással van a memóriánkra a megosztás, mintha online naplót írnánk a közösségi oldalakra kitett képekkel.

Ehhez a pozitív hatáshoz még csak nem is kell az, hogy ottmaradjon az eseményről készült fénykép vagy beszámoló az üzenőfalunkon: a tanulmányban az is kiderült, hogy azok az emlékek is tartósabbak, amik csak rövid ideig elérhetőek a közösségi odalakon (mint például Instagram storyban).

A közösségi oldalak megváltoztatják az emlékeket

A közösségi oldalak megváltoztatják az emlékeket (Kép: Getty Images)

A jelenségre többféle magyarázatot is adtak a kutatók. Az egyik szerint azért emlékszünk jobban a megosztott eseményekre, mert a posztoláskor át kell még egyszer fejben gondolni, hogy pontosan mi történt velünk, ezzel még inkább bevéssük a memóriánkba az emlék részleteit. De az is lehetséges, hogy a másik magyarázat az igaz, miszerint leginkább azokat a történéseket osztjuk meg az ismerősökkel a közösségi oldalakon, melyek eleve valamilyen szempontból emlékezetesebb események az életünkben.

Ezek az eredmények nemcsak azért örömteliek, mert így a memóriánk kiterjesztéseként kezdhetjük használni a közösségi oldalakat, hanem azért is, mert ezek szerint aktívan mi magunk is alakíthatjuk a saját emlékeink tárházát. Ha tudatosan kezdünk posztolni, és a pozitív eseményeket osztjuk meg az életünkből, akkor a saját tapasztalásunkat formálhatjuk át ennek segítségével, elégedettebbé és optimistábbá válhatunk. Ha viszont folyton a negatív eseményeket és gondolatokat erősítjük a megosztásainkban, akkor ez vésődik mélyebben a memóriánkba. Természetesen senkit sem buzdítanak hazugságra a kutatók, nem kell vetíteni és olyan emlékeket kreálni, amik nem történtek meg, hanem csak arra utalnak, hogy ezt a felfedezést használhatjuk akár arra is, hogy átállítsuk az életünk fókuszát egy pozitívabb irányba.

Via

A közösségi oldalak hatásai:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top