nlc.hu
Életmód

Botrány: 5000 diáklány szépségét osztályozta a galéria

Botrány: 5000 diáklányt osztályozott a legszebbtől a legcsúnyábbig a művészeti galéria

Elképesztő ötlettel állt elő egy művészeti galéria Shanghaiban, ami akkora felháborodást okozott, hogy kénytelenek voltak miatta bocsánatot kérni.

A galériában meg lehetett nézni egy hétórás (!), Csúnyább és csúnyább címre keresztelt videót, ami 5000 diáklány fotóit mutatta be, amint az egyetemi campusukon sétálnak. A mű egy provokatív kínai művész, Song Ta alkotása volt, aki minden lefényképezett nőt rangsorolt aszerint, mennyire tetszett neki – írja a Sun.

Részlet a nőgyűlölő videóból

Részlet a nőgyűlölő videóból

A videóban szereplő nők egyáltalán nem adták engedélyüket ahhoz, hogy ily módon éljenek vissza a képeikkel. Miután a hír napvilágot látott, elképesztő volt a közfelháborodás: a galériát nőgyűlölőnek tartják azért, mert helyet hagytak ilyesminek. Az OCAT Shanghai végül eltávolította a kérdéses videót a kiállításról. Elnézést kértek, mert úgy gondolják, a videó nem tiszteli a nőket, és kérdésessé vált az is, mennyire volt így etikus bemutatni a lefényképezett nőket az engedélyük nélkül. Azt ígérték, a jövőben jobban figyelnek majd arra, hogy empatikusabbak legyenek. A galériával ellentétben maga a művész nem kért bocsánatot, sőt a sajtónak elmondta, hogy „joga van elmondani az igazságot”. A „művészi hozzáállása” az volt, hogy a campuson járva fényképezte a közelében járó lányokat, majd az elkészült fotókat sorrendbe állította a saját ízlése alapján a legszebbtől a legcsúnyábbig. „Ha tudni akarod, ki a campus királynője, el kell menned a galériába” – reklámozta korábban saját művét.

Érdekességek a nagyvilágból az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top