nlc.hu
Életmód

A kertészkedés és a szobanövények jótékony hatásai

A kertészkedés tiszta sport: ennyi kalóriát égethetsz el a kerti munkával

A természet jótékony hatásait hosszan lehetne sorolni, és nem feltétlenül kell lemondani erről a hétköznapokban sem, a kerti munka például felérhet egy kiadós testmozgással, és ha egy kis nyugalomra, pihenésre van szükségünk, otthonunk zöld lakói ebben is a segítségünkre lehetnek. Soroljuk a példákat.

Nagyon sok előnye lehet annak, ha növényekkel vesszük magunkat körbe az otthonunkban, jóval többet tudnak nyújtani annál, minthogy egyszerűen jó rájuk nézni, és erre bizony nagyon sokan az elmúlt évben jöttek rá, amikor sokkal több időt töltöttünk a négy fal között. A szobanövények igazi tanítómesterek, az, hogy gondoskodni kell róluk, segíthetnek abban, hogy sokkal tudatosabban éljünk, de a mentális, szellemi és fizikai egészségünknek is jót tesz, ha egy kis oázist csinálunk az otthonunkból, és ha van kertünk, még inkább profitálhatunk abból a megannyi csodából, amit a növények nyújtanak nekünk.

Nyilván mondanunk sem kell, hogy a rendszeres testmozgás mennyire fontos, és bizonyos értelemben a kerti munkára is tekinthetünk egyfajta edzésként, a Pantonia és a Phantom Patterns készített is egy magyar nyelvű infografikát arról, mennyi sportolásnak felel meg egy-egy kerti feladat, mennyi kalóriát lehet vele égetni. A feltüntetett adatok természetesen csak becslések, hiszen sok egyéni tényező van, ami befolyásolhatja ezeket, de azért így is képet kaphatunk arról, mennyire hasznos számunkra is a kerti munka.

kertészkedés

Fotó: Gustavo Fring/Pexels

Most kertelni fogunk

Egy óra fűnyírás például harminc perc görkorcsolyázásnak felel meg, és körülbelül 300 kilokalóriát égetünk el vele, ez egy sajtburgernek felel meg, ahogyan egyébként az egy óra ültetés is, ami egy óra jógázással hozható többek között párhuzamba. Ha sült krumplit is ettünk mellé, akkor elvileg egy óra gyomlálással ledolgozhatjuk ezt is, ez háromnegyed óra lovaglással ér fel, de ló ugye nincs mindig kéznél. Sült krumpliban mérhető a metszés is, és ha valaki duplázni akar, még negyedórát futhat is mellé. Menüben volt a hamburgerhez és krumplihoz fél liter kóla? Lehet választani egy óra fű- és levélzsákolás és húsz perc biciklizés között. 

Elfogyott egy tábla csoki? Egy óra talicskázással – vagy fél óra tenisszel, illetve focizással – égethetünk el nagyjából annyi kilokalóriát, amennyit a nassolással bevittünk. De mi felel meg mondjuk két korsó sörnek, vagyis nagyjából 340 kilokalóriának? Például egy óra favágás vagy ugyanennyi hólapátolás, míg az egy zacskónyi csipszben rejlő kalóriát egy óra ásással égetünk el. Ha a kalóriaigény szempontjából nézzük a kerti munkákat, akkor a sor végére az infografika alapján a locsolás kerül, ebből egy óra ugyanis 35 kilokalóriának felel meg, és így egész pihentetőnek tűnik az előbbiek alapján. 

Mennyi sportot jelent egy óra kertészkedés?
Megnézem
Összes kép (7)

Pihenj!

A jól végzett munka után jöhet a megérdemelt pihenés, a növények ebben is segíthetnek. Megannyi módja van, hogyan lehet igazi kis zöld szigeteket létesíteni a lakásban. 

Vannak növények, amiket kifejezetten a konyhába teremtettek, és itt nemcsak a fűszernövényekről beszélünk, de vannak, amelyek jól érzik magukat a fürdőszobában is, és persze amellett, hogy figyelembe vesszük otthonunk adottságait, hogy van-e gyermek vagy állat a házban, akár az alapján is vásárolhatunk magunknak zöld lakótársakat, hogy melyek azok, amelyektől jobban tudunk relaxálni, vagy éppen aludni.

És nyugalom, van miből válogatni, íme egy kisebb csokor a jelöltekből:

Az aloe vera az egyik legkedveltebb szobanövény, szinte minden háztartásban megtalálható, áldásos hatásairól lépten-nyomon hallani, ezek közé sorolható állítólag az is, hogy édesebb lesz tőle az álom is. A halhatatlanság növényét nem annyira nehéz életben tartani, még akkor sem, ha feledékenyek vagyunk, hiszen csak ritkán kell öntözni. Amire figyelni kell: ugyan a tűző naptól érdemes óvni, de alapvetően fényigényes növény. Apropó könnyen gondozható, strapabíró szobanövények, a csüngő csokrosinda sem véletlenül olyan gyakori dísz az otthonokban, és be lehet írni neki plusz egy piros pontot azért, mert ezt is a légtisztító növények között tartják számon. 

9 növény, ami segíti a jó alvást
Megnézem
Összes kép (9)

 

A gerberával általában csokorba kötve szoktunk találkozni, pedig cserepes növényként is tarthatjuk. A NASA sokszor idézett tanulmánya szerint ez a növény is légtisztító tulajdonsággal bír, és allergiával élőknek is ajánlják. Ugyan gerberát nevelni nem nehéz feladat, de vigyázzunk arra, hogy a gyerekek, házi kedvencek ne férhessenek hozzá.  Ugyanez igaz az anyósnyelvre, vagy szanzavéra is, melynek levele mérgező, de az előbb említett kutatás szerint olyan potenciálisan káros anyagokat is képes megkötni, amelyek például több tisztítószerben, illetve egyéb háztartási termékekben is előfordulnak.

A gardénia, ami eredeti élőhelyén, vagyis Japánban és Kínában cserje méretűvé növekedik, de itthon inkább szobai  dísznövényként tartják, gondozása már nem olyan egyszerű feladat, de annak, aki nyugodtan szeretne aludni, mégis jó választás lehet, egy német kutatás szerint azok az egerek, amelyeket gardénia illatú ketrecben tartottak, kevésbé voltak aktívak, inkább nyugodtan behúzódtak az valamelyik sarokba.

A levendula egyértelműen jobban szeret a szabadban lenni, de ez nem jelenti azt, hogy valamilyen formában, akár szárítva ne lenne helye a hálószobában, főleg, hogy stresszoldó, nyugtató hatása már régóta ismert. És van, aki belsőleg is alkalmazza, meg sem tudjuk számolni, hogy a levendulát hányféleképpen használták már fel a gasztronómiában. 

A cikkben szereplő infografikákat a Pantonia és a Phantom Patterns csapata készítette.

Szép álmokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top