nlc.hu
Otthon

A levendula gyógyhatása és nevelése

Biztos, sok mindent tudsz a levenduláról, de most mondunk róla valami egészen újat

Lassan indulnak az országban a „szedd magad” levendula-mozgalmak is, ennek apropóján eláruljuk, mi mindenre használhatod még ezt a csodanövényt, azonkívül, hogy a kertedet díszítse.

A levendula szerencsére rég túllépett a molyűző szerepén, ma már illóolajokhoz, süteményekhez is bátran használjuk, ráadásul számos, a tudomány által is bizonyított pozitív egészségügyi hatása van.

Szorongás, depresszió és álmatlanság elleni élharcos

A kutatások szerint hasznos lehet szorongás, álmatlanság, depresszió és nyugtalanság kezelésére.  Egyes tanulmányok szerint a levendula teaként történő fogyasztása elősegítheti az emésztőrendszeri problémák javulását, olyanokét, mint a hányás, émelygés, bélgáz, egyéb gyomorpanaszok és a puffadás. Egyes 1998-as kutatások azt mutatják, hogy a levendula akár egy rövidebb kezelés után is már 44 százalékkal elősegítheti a haj növekedését. A kutatók azt is megállapították, hogy a levendula illata segíthet a szorongó fogászati betegeknek abban, hogy egy kicsit jobban viseljék a kezelést.

A levendulában értékes növényi immunanyagok, flavonoidok is találhatók, továbbá cseranyagok, szaponin, glikozid, gyanta, herniarin, keserűanyag, kumarin, tannin, triterpenoid, umbelliferon és ursolsav.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően külsőleg is gyógyír

Külsőleg ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában, még az olyan súlyos esetekben is, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is, fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendula kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait.

Levendula hatásai

A levendula nemcsak a kert éke, a háztartásban is sokféleképpen felhasználható (Fotó: Getty Images/Blanchi Costela)

Hogyan használd?

  • Fürdővízbe: egy kádnyi vízhez önts egy marék levendulavirágból készített főzetet – 50 gramm levendulát forrázz le 1 liter vízzel, majd hagyd állni 10-15 percig –, vagy egyszerűen cseppents néhány csepp levendulaolajat a vízbe.
  • Teaként: 2 teáskanálnyi levendulavirágot önts le egy csésze forrásban lévő vízzel, majd hagyd állni 5-10 percig. Szűrd le, és ízlés szerint ízesítsd mézzel.
  • Masszázsolajnak: 10 ml mandula- vagy jojobaolajba keverj 4-5 csepp levendulaolajat. Tárold hűvös, sötét helyen.
  • Párologtatva: az aromamécses táljába önts kevés vizet, ebbe csepegtess 4-5 csepp levendulaolajat.

A kerttel is jót tesz: ahová levendulát ültetünk, oda nem igazán merészkednek a tetvek, vagyis a rózsa és a gyümölcsfák mellé határozottan jó ötlet levendulát ültetni.

A levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet. A kertben ültetett levendulát ezért szinte nem is kell locsolni, elég neki a természetes csapadék.  Nincs szüksége tápanyagban gazdag talajra, ezért trágyázni sem kell. Hiszen inkább homokos, kavicsos, sovány talajban érzi jól magát.

Nemcsak az illata, az íze is finom

A levendula fűszernövényként is használható. Fekete ribizlis sajttortába és muffinokba jól illik egy kevés belőle, de egy citromos-joghurtos sült csirkét is feldob. Ha semmi kedved sütni-főzni vele, akkor sem dől össze a világ, ízesíts vele egy jó jeges-citromos limonádét majd a nyári kánikulában.

Tippek kertészkedéshez!

via

(Nyitókép: Achim Thomae/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top