nlc.hu
Életmód

Háztartási gépekből rakták ki Nikola Tesla arcképét

Háztartási eszközökből áll össze Nikola Tesla portréja

A szerb feltaláló elismerően csettintene, ha látná.

A popkulturális tudomány egyik hamisítatlan szupersztárja Nikola Tesla, akinek személye körül legalább annyi legenda kering, mint ahány elképesztően menő találmány pattant ki a fejéből. Ennek megfelelően rengeteg emléket állítottak neki, például graffiti, de akár tetoválás formájában is. 

Most a BoingBoing figyelt fel a cseh Patrik Prosko kortárs művész alkotására, aki egy igazán stílusos megoldást választott Tesla megörökítésére: különféle, elektromos árammal működő háztartási eszközt rendezett egymás mellé, a mosógéptől a tévén át a kiszolgált mikrohullámú sütőig vagy táskarádióig. 

Az eszközök első pillantásra teljesen véletlenszerűen helyezkednek el, azonban van egy pont, ahonnan egészen különleges látványt nyújtanak. Az úgynevezett 3D anamorfikus ábrázolás lényege ugyanis, hogy a térben stratégiailag elrendezett tárgyak a megfelelő helyről szemlélve háromdimenziós képpé állnak össze. 

Prosko ezt a módszert használta Tesla arcának “megépítésére”, az installációt pedig, a fenti videó tanúsága szerint egy bevásárlóközpontban állíthatták ki, ahol a vásárlók körében láthatóan nagy tetszést aratott a nem mindennapi műalkotás. 

Még több Tesla az nlc-n:

Lenyűgöző installáció készült Nikola Tesláról

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top