nlc.hu
Életmód

A fehér nők eltűnése után gyorsabban kezdenek nyomozni

Az eltűnt fehér nőket gyorsabban nekiállnak keresni, mint a többieket

Riasztó statisztika látott napvilágot az eltűnt influencer halála kapcsán.

Szomorú, de várható fordulatot vett az utazás közben eltűnt influencer, a 23 éves Gabby Petito ügye: ahogy mi is megírtuk, a fiatal nő személyleírásának megfelelő holttestet találtak egy wyomingi nemzeti park határán, miközben vőlegényét még keresik a rendőrök.

Az esetnek sok tanulsága van, azonban az Insider magazin egy kapcsolódó, szomorú jelenségre is felhívta a figyelmet: úgy tűnik, az Egyesült Államokban – és gyanítjuk, a világ más országaiban is – sokkal gyorsabban lépnek a hatóságok, ha egy fehér nő eltűnéséről van szó, mintha más társadalmi, etnikai csoportok tagjainak az eltűnését jelentenék be. 

Hamarabb kezdik keresni az eltűnt nőket, ha fehérek

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az Insider információi szerint az elmúlt kilenc évben legalább 710 (!) bennszülött – többségében fiatal lányok – tűntek el Wyomingból, 2011 és 2020 között. A 710 eltűnt ember 85 százaléka fiatal-, vagy gyerekkorú és 57 százalékuk nő. A jelentés szerint az eltűnteknek csak a felét találták meg egy héten belül, míg 21 százalékukra egy hónappal később sem találtak rá. Összehasonlításként, az eltűnt fehéreknek csak 11 százalékát nem találják meg ennyi idő elteltével.

Az ilyen esetek sajtóvisszhangja is hasonlóan alakul: míg a meggyilkolt fehér áldozatok 51 százalékáról beszámolnak a hírekben, a bennszülöttek esetében ez az arány csupán 30 százalék.

Az Egyesült Államokban már régóta problémát jelent az igazságszolgáltatás, államigazgatás terén vagy épp a munkaerőpiacon tetten érhető rendszerszintű rasszizmus.

További friss híreink:

  • Egy héten belül beázott az újbudai “okospláza
  • Visszatér a Lidl legnagyobb slágerterméke
  • Hattyú támadt gyerekekre Miskolctapolcán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top