nlc.hu
Életmód

Csak 3 hónapig tart a fertőzés utáni immunitás

Egy új kutatás szerint csak három hónapig tart a koronavírus-fertőzésen átesettek immunitása

A Yale Egyetem és az Észak-karolinai Egyetem kutatása szerint akár nagyon rövid időn belül újrafertőződhetnek azok, akik egyszer már átestek a koronavírus-fertőzésen és nincsenek beoltva.

A koronavírus-járvány tavalyi kezdete óta fontos kérdés, hogy vajon meddig tart a fertőzésen átesett emberek természetes immunitása. Ha valaki átesett a fertőzésen, hat hónapra kaphatott védettségi igazolványt, ám két amerikai egyetem új kutatása szerint a természetes immunitás ennél sajnos rövidebb lejáratú. A Yale Egyetem Közegészségügyi Kara és az Észak-karolinai Egyetem charlotte-i intézménye egy közös kutatásban állapította meg, hogy valójában az erős természetes immunitás a betegség után csak három hónapig védi az embert, így a legjobb megoldás, ha azok is mielőbb beoltatják magukat, akik nemrég estek át a fertőzésen – írja a Telex.

Harmadik oltás beadása a Markhot Ferenc Kórházban (fotó: MTI/Komka Péter)

Harmadik oltás beadása a Markhot Ferenc Kórházban (fotó: MTI/Komka Péter)

A The Lancet Microbe nevű tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint az újrafertőződések már röviddel a gyógyulás után is előfordulhatnak, sőt elő is fordulnak. Az újrafertőződés az immunitás csökkenésével és a SARS-Cov-2 változatok megjelenésével egyre gyakoribbá válik. Ahogy új variánsok jelennek meg, a korábbi immunválaszok egyre kevésbé hatékonyak a vírus elleni küzdelemben. Megállapításuk szerint azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra.

Legfrisebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top