nlc.hu
Életmód

Gwyneth Paltrow orgazmusra tanít

Gwyneth Paltrow megtanít a tökéletes orgazmusra, de nincs benne köszönet

Olyan világban élünk, ahol Várkonyi Andreától tanulhatjuk meg, hogyan legyünk boldogok, Gwyneth Paltrowtól pedig azt, hogyan legyen csodálatos a szexuális életünk. A Netflix Sex, Love and Goop című hatrészes műsorából kiderül, hogy orgazmikus lények vagyunk, és már az energia áramlásától is akkorát élvezhetünk, mint ide Dubaj.

Aki egy kicsit is követi Gwyneth Paltrow munkásságát tudhatja, hogy az Oscar-díjas színésznő pár éve már nem abból él, hogy filmekben szerepel. Az évek során kiépített magának egy Goop névre hallgató lifestyle luxusmárkát, ami leginkább azzal vált hírhedtté, hogy egészen elképesztő, kétes minőségű és megbízhatóságú, cserébe hihetetlenül drága termékekkel (vaginaillatú gyertya) és szolgáltatásokkal (vaginagőzölés) rukkolt elő. Mivel a Goop hazánkban szerencsére nincs jelen, így a magyar emberek többsége akkor találkozhatott először Paltrow cégének nevével, amikor a Netflix tavaly év elején műsorra tűzte a Goop Lab című minisorozatát, amiben a színésznő a cége alkalmazottai és úgynevezett szakértők segítségével különböző életmódkísérleteket hajtott végre.

Volt itt kommunikálás halottlátó médiummal, méregtelenítő diétázás orrba-szájba, saját vér fecskendezése az arcba, betépés terápiás célzattal (aminek egyébként több, ismert pszichológus is híve), sőt még energiaorvoslás is, de most nem mennék mélyebben bele, hiszen egyszer már bővebben megírtuk. A sorozat ugyan kissé problémás volt, a nézettségével nem volt gond, ami a Netflixnél egyet jelent azzal, hogy berendelték a második évadot. A folytatás már nem Goop Lab, hanem Sex, Love and Goop (magyar keresztségben: Szex, szerelem és ami még kell) címre hallgat, és teljes mértékben a szexualitást és a párkapcsolatokat helyezi középpontba, vagyis Gwyneth Paltrow szakértők és terapeuták segítségével próbálja megtanítani a nézőket a jó szexre. És ki másnak higgyünk a témában, ha nem a vagina- és orgazmusillatú gyertyák, a vámpírriasztó spray és a hüvelybe dugható jáde-tojás forgalmazójának?

Gwyneth Paltrow orgazmusra tanít

Gwyneth Paltrow (Fotó: Netflix)

Öt pár, öt probléma, hat epizód

Míg a Goop Lab életmódkísérleteit Gwyneth Paltrow nemes egyszerűséggel a cége alkalmazottain végeztette el, némileg csorbítva ezzel a látottak hitelességét, ezúttal látszólag random párokkal dolgoztak, a sorozatból legalábbis nem derül ki, hogy mindegyikük ott lenne a Goop fizetési listáján. Viszont az sem derül ki, hogyan és mi alapján választották éppen őket, de ne akarjunk mindent tudni, ne legyünk telhetetlenek. A hat, egyenként nagyjából félórás epizódban öt párt ismerhetünk meg, közülük három heteroszexuális, valamint két leszbikus párt láthatunk, a heteroszexuális párosok közül az egyik pár hatvan év fölötti, és az alkotók arra is figyeltek, hogy rassz szempontjából is változatos legyen a felhozatal.

Az itt szereplő párok problémái leginkább szexuális jellegűek, kivéve az egyik leszbikus (pontosabban egy leszbikus és egy nonbináris) pár esetében, akik azért érkeztek a műsorba, mert most ugyan nagyon boldogok együtt, de sajnos minden párkapcsolatukat korábban előbb-utóbb tönkretették, és rá szeretnének jönni, hogy miért menekülnek a stabilitás és a tartós kapcsolatok elől, mivel meg szeretnék előzni, hogy ezt a kapcsolatukat is gallyra vágják. Rajtuk kívül akad itt pár, ahol az eltérő szexuális étvágy jelenti a problémát, máshol az, hogy a gyerekek születése után elmúlt az intimitás az életükből. Megismerhetünk egy párt, akik úgy érzik, teljesen mást akarnak a szextől és nem tudnak megfelelően egymásra hangolódni, az egyik leszbikus pár pedig pedig a beléjük nevelt szégyenérzettől szeretne megszabadulni, valamint kicsit jobban megismerni a leszbikus szexben rejlő lehetőségeket.

 Megnéztük a Sex, Love and Goop-ot

Szex, szerelem és ami még kell (Fotó: Netflix)

Akik segítenek jól szexelni

A show felépítése úgy néz ki, hogy Gwyneth Paltrow (aki nem tudom, hogyan vált az évek során szexguruvá, mindenesetre most annak próbálja eladni magát) ül a méregdrága kanapéján a Goop főhadiszállásán, időnként még a lábát is felteszi rá, hogy mutassa, ő mennyire laza és közvetlen, közben pedig ott ül vele szemben az erős akcentussal beszélő Michaela Boehm, akit párkapcsolati, illetve intimitás szakértőként mutatnak be, és sokat jópofizik Paltrow-val, miközben velük szemben ott ül öt pár. Ők elmondják a problémájukat, majd Gwyneth és csapata kiválaszt számukra egy szakértőt, aki aztán többnyire egy luxus jógastúdióra emlékeztető otthonban fogadja őket, hogy először kibeszéljék, miért és milyen segítségre van szükségük, majd egy-két gyakorlati foglalkozás (vagy akár házi feladatok) segítségével megpróbálják megoldani a problémájukat. Hogy kik ezek a szakértők? Tessék megkapaszkodni!

Ott van például Jaiya Ma, aki magát szomatikus szexológusnak nevezi, és aki szerint akár az energiák áramlásának segítségével is át tudunk élni egy orgazmust. Megismerhetjük az erotikus teljességtréner Darshana Avilát, akinek simán belefér a tanfolyamai során, hogy a „páciensei” nemi szervével saját kezűleg játsszon. Vagy ott van még Amina Peterson, aki magát szexdúlaként, intimitástrénerként és a tantrikus szex oktatójaként szokta definiálni, és nála a tanfolyam részének számít, hogy két hatvanas éveiben járó embert arra vegyen rá, hogy magukat állatnak tettetve négykézláb mászkáljanak a földön, és megszagolják egymás fenekét. Végül, de nem utolsósorban megkapjuk még Katarina „Kato” Wittichet, aki családállító facilitátornak nevezi magát, és akinek a hatrészes műsorfolyam talán legbizarrabb epizódját köszönhetjük.

Gwyneth Paltrow orgazmusra tanít

Fotó: Netflix

Jó problémafelismeréssel kezdődik

Gwyneth Paltrow már a Goop Labnél is vigyázott arra, hogy a legmeredekebb ötleteit ne rögtön a sorozat elején lője el, és ezúttal is tartotta magát ehhez a felépítéshez. Némi bemelegítés után jutunk csak el az egyre meredekebb helyzetekhez, azt remélve, hogy addigra már felépítettek maguknak annyi hitelességet a nézők szemében, hogy a hülyeségeik is elfogadhatóvá váljanak. Sokat segít nekik ebben az is, hogy a problémafelvetéseik alapvetően izgalmasak és érdekesek.

Valóban sokaknak okoz problémát az, hogy a szexuális igényeiket nyíltan kommunikálják a partnerükkel, ahogy valós probléma az is, hogy évek elteltével a szexuális vágy csökkenhet egy párkapcsolatban, ami feszültségekhez és a kapcsolat megromlásához, netán hűtlenséghez vezethet.

Az sem marhaság, amikor hosszan ecsetelik, hogy a családunk, a tanáraink vagy épp a lelkipásztorunk által gyerekként belénk nevelt szégyenérzet (ez főképp a konzervatív, Jehova tanúi szülőkkel rendelkező leszbikus lánynál jelent bonyodalmat) milyen módon tud hatni akár évtizedekkel később is arra, hogy igazán át tudjuk magunkat adni a szex élvezetének és ne valami bűnös dologként tekintsünk rá. Szintén komolyan vehető érvelésnek számít, hogy ha a saját testünket nem tudjuk elfogadni, az olyan önbizalomhiányhoz vezethet, ami az ágyban is problémákat okozhat, ahogy arra sem lehet sok rosszat mondani, amikor hosszan ecsetelik a fantáziadús előjáték, az érintés fontosságát. Vagyis Gwyneth Paltrow becsal minket a csapdába, hogy aztán az empatikus, megértő és jó humorú szakértőivel akkora szarvihart öntsön a nyakunkba, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

Gwyneth Paltrow szebbé tenné az orgazmusunkat

A szereplők hitelességét némileg kikezdi, amikor például az egyikük azt meséli magáról, mennyire szégyenlős és a szégyenérzete akadályozza őt abban, hogy igazán élvezze a szexet, öt perccel később pedig már egy asztalon fekszik, és pornószínészekre hajazó bátorsággal hagyja, hogy egy komplett filmes stáb előtt a coach egy kesztyűt felvéve gyakorlatilag a kezével okozzon neki orgazmust. Talán csak én vagyok túlzottan konzervatív, de nehezen hiszem el, hogy komolyabb problémái vannak a szégyenérzetével annak, aki egy csapatnyi filmes előtt éli át az eddigi élete legjobb orgazmusát (az ő szavai, nem az enyémek). És persze meglehetősen furcsa számomra egy olyan coach, aki úgy tanítja orgazmusra a hozzá fordulókat, hogy egyszerűen saját maga kielégíti őket.

A Sex, Love and Goop azonban nem áll meg itt, néha egészen elképesztő magasságokat (mélységeket?) jár be: a szomatikus szexológus Jaiya például eleinte még a hangulatra, a lassabb tempóra, az érintés, a simogatás és a szexuális segédeszközök fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy aztán nem sokkal később már ott tartsunk, hogy a párja segítségével mutassa be, hogyan tud vonaglós és sikoltozós orgazmust kapni pusztán az által, hogy a férfi nagyjából húsz centivel a teste fölött húzogatja el a kezét, ő pedig állítása szerint a belőle áradó energiákból szerzi a gyönyört. Ha pornófilmrendező lennék, Jaiya-t azonnal leszerződtetném az itt bemutatott és csodálatosan túltolt műorgazmusa után, és még ezzel együtt sem járunk a sorozat legproblematikusabb részénél.

 Megnéztük a Sex, Love and Goop-ot

Fotó: Netflix

Ez az ötödik epizódban jön el, amikor a leszbikus-nonbináris pár problémáját úgynevezett családállítással (utólag tudtam meg, hogy a módszer nálunk is népszerű) próbálják megoldani, amikor az alanyok vadidegen emberek segítségével játsszák újra a családi, akár generációkon átívelő traumáikat, egyfajta spirituális nyomozómunkát végezve. Mivel a spiritualitás olyan messzire áll tőlem, mint Star Warstól a dokumentarizmus, így talán nem csoda, hogy kissé röhejesnek láttam az ott látottakat, ahogy azt is erősen megkérdőjeleztem, hogy egyetlen amatőr színtársulat fura próbájára/szeánszára emlékeztető esemény bárkit is kigyógyítana az évek óta tartó lelki problémájából, de Paltrow-ék láthatóan halálosan komolyan veszik a módszert. A Sex, Love and Goop egy látszólag jót akaró, a problémákat jó érzékkel felismerő, olykor okos dolgokat is tanácsoló műsor, ami valahogy az okosságai közé sikeresen csempész be néhány bődületes marhaságot, aminek köszönhetően gyors iramban veszíti el a korábban felépített hitelességét és a szimpátiánkat. Még ezzel együtt is kétségtelen előrelépésnek számít Gwyneth Paltrow esetében, akinek láthatóan az a célja, hogy a Goopot egy olyan életmód márkaként adja el nekünk, ami tudja a megoldást a gazdag emberek bajaira, és szebb lesz az életünk, ha vagyonokat fizetünk a termékeikért és a szolgáltatásaikért. Megyek, és gyorsan rendelek is tőle egy kis fogpaszta-kinyomót laza 75 ezer forintért.  

A Szex, szerelem és ami még kell a Netflix kínálatában látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top