Szabadidő

A koronavírus után Gwyneth Paltrow sarlatánshow-ja a legrosszabb, ami most a világgal történhetett

Gwyneth Paltrow életmód-vállalkozásáról, a Goopról számos helyen leírták már, hogy minden tudományos alapot nélkülöző méregdrága termékekkel és szolgáltatásokkal akarja lehúzni a vásárlóit. Mit tesz erre a Netflix? Hatrészes PR-filmet rendel be tőlük.

Egy normális világban a Goop Lab (magyarul: Gwyneth Paltrow életmódkísérletei) a cég honlapján lenne csak elérhető imidzsfilmként, és nem a világ legnagyobb streamingszolgáltatója tolná az arcunkba január egyik fő attrakciójaként. A Netflix ezzel a húzásával ugyanis azt üzeni, hogy Gwyneth Paltrow életmódcége van annyira fontos, hogy érdemes legyen odafigyelni rá, és a hatrészes, félórás epizódokból álló széria mellé senkinek nem jutott eszébe figyelmeztető tájékoztatást adni arról, mennyire félrevezető és áltudományos itt majdnem minden, ami csak elhangzik. Egyetlen aprócska figyelmeztetést kapunk minden rész elején, miszerint ez a show szórakoztató és ismeretterjesztő (?!), nem orvosi tanácsadás, és ha valakinek egészségügyi problémája van, inkább az orvosához forduljon. A semminél ez is több, és ha már feltétlenül a pozitív oldaláról akarok közelíteni a műsorhoz, akkor azt is hozzáteszem, hogy hála istennek a Goop legalább nem oltásellenes.

Áltudományos bullshit

– Nem egy bizonyos betegséget kezelek, amikor emberekkel dolgozom, de van egy hipotézisem: ha megváltoztatjuk a test vibrációs frekvenciáját, módosul a sejtek újratermelődése, az érzékszervek ingerfeldolgozása.

– Dr. Latkos, ön mint integratív orvos hogyan viszonyul ehhez?

– Évek óta tanulmányozom az energiaorvoslást: a mágnesterápiát, a lézerterápiát, a fényterápiát, a vibrációs terápiát, és hogy ezek hogyan hatnak az ember energetikai mezejére, gyógyítják vagy roncsolják-e a szöveteket. Az orvoslás területén ez érezhetően egyre inkább jelen van. Amerikában már van integratív orvosképzés, ahol a kézzel végzett energiakezelést oktatják.

Fotó: Rachel Murray/Getty Images

A fenti idézet a széria ötödik, energiagyógyítással kapcsolatos epizódjának elejéről való, és azért választottam éppen ezt, mert remekül érzékelteti, mi a baj a Goop Labbel. Kezdjük rögtön az elejével: a „szakember” az első mondatával kapásból elhárítja magától a felelősséget azzal, hogy azt mondja: ő nem bizonyos betegségeket gyógyít. Ez a mondata garantálja, hogy később egyetlen páciense se tudjon rajta számon kérni bármit is. Aztán jön a mondat az olyan szavakkal, mint a „vibrációs frekvencia” meg a „sejtek újratermelődése”, amit hallván a felszínes néző simán gondolhatja azt, hogy itt egy valódi orvosi beszélgetés folyik. A Goop jelszava: nem kell tudományosnak lennie, bőven elég, ha tudományosan hangzik. Aztán jön a mikrofonállványként jelen lévő Gwyneth Paltrow kérdése, aki minden egyes részben úgy kérdez alá a baráti interjúalanyainak, hogy még az MTVA híradósai is tanulhatnának tőle. Utána pedig jön az elméletet alátámasztani hivatott állítólagos orvos, aki az epizód későbbi részében maga is elismeri, hogy teljesen tudománytalan mindaz, amiről szó van, de mégis orvosként van ott, hogy alátámassza a hitelességét. Hiszen ha egy orvos is beszél róla, az biztos úgy is van, igaz?

Egy a séma

A hat epizód mindegyike hasonlóan épül fel. Az elején kapunk egy gyors montázst arról, mi az adott rész fő témája, aztán jön néhány szakértő, akikkel Gwyneth és Goop-béli munkatársa(i) egy kellemes, pasztellszínekkel teli, tágas irodában, stúdióban elbeszélgetnek a témáról, ami Gwyneth-ék részéről mindig masszív alákérdezést és fényezést jelent. Közben kiderül, hogy a Goop kiválasztott alkalmazottai elvégeztek egy életmódkísérletet, melyből számos jelenetet láthatunk, és természetesen egytől egyig mind arról számolnak be, hogy az élmény mennyire csodálatos volt. Ennyi könnyet még egy afrikai éhező gyerekekről szóló dokumentumfilmben sem látni.

Fotó: Netflix/Ferrari/Profimedia

Megszólal a vendégként érkező szakértő egy-egy páciense, aki természetesen megosztja velünk, hogy ez a módszer az ő életével mekkora csodát tett, és persze a végén levonhatjuk a következtetést: ez bizony a jövő csodája. Az emberkísérletek sokszor festői, látványos környezetben zajlanak, a sorozatban szinte minden tér harmóniát, nyugalmat áraszt, veszettül érződik, hogy ez is az imidzs része. A kevésbé necces életmódkísérletekbe olykor maga Paltrow is bekapcsolódik – ha már a legtöbb néző amúgy is miatta kezdi nézni a műsort –, és természetesen nála mindig minden működik, a lehető legpozitívabb hatást kifejtve.

A beépített szkeptikus

Paltrow-ékat egyáltalán nem zavarja, hogy az életmódkísérleteket a Goop alkalmazottain végzik el, erősen megkérdőjelezve a látottak hitelességét, hiszen ezek az emberek a Goop és Gwyneth Paltrow fizetett melósai, és ha továbbra is akarják a melót, nem szerencsés nemet mondaniuk a főninek. A részekbe rendszeresen bekerül egy-egy olyan alkalmazott is, aki magát szkeptikusnak vallja a témában, ám a végére természetesen őt is megveszik kilóra.

Fotó: Netflix/Ferrari/Profimedia

Egyedül a hatodik résznél vetnek be egy ügyes trükköt: itt egy médium beszélget a szkeptikus alkalmazottal, és egy-két percig úgy tűnik, hogy a dolog nem működik, a csaló pedig lelepleződik, mert semmi sem stimmel, amit a nő mond, ám a jól láthatóan megrendezett jelenetből kiderül, hogy a médium nem a vele szemben ülő páciens, hanem a kamera mögött álló operatőr halott családtagjaival beszélgetett, miután az operatőr ezt sírva fakadva elmondja nekik. Paltrow-ék mindig próbálják azt a látszatot kelteni, hogy jogos, ha az embernek esetleg kételyei támadnak a bemutatott módszer hatékonyságával kapcsolatban, ezzel is közelebb húzva magukhoz a nézőt, hogy aztán a végén azt sugallják, hogy az életmódkísérletük bizony még a legszkeptikusabb embereket is meggyőzi.

Hat rész, hat életmódkísérlet

És hogy mik ezek az életmódkísérletek? Akadnak köztük egészen triviálisak és persze egészen elborultak is. A második epizód például azt a fantasztikus közhelyet kívánja óriási újdonságként eladni, hogy ha hideg vízzel zuhanyozunk, attól gyorsabban felfrissül a testünk és az elménk, valamint azt, hogy az intenzív testmozgás és a jó ritmusú légzés lehetővé teszi, hogy kevés ruhában se fázzunk annyira a hidegben. Ehhez a triviális információhoz egyenesen Skandináviából szállítanak oda egy pasit, akinek az a hobbija, hogy jeges tóban fürdőzik, és az egész Goop-csapatot beviszi magával a vízbe. Az első részben pedig azt a lélegzetállító újdonságot adják elő nekünk, hogy a varázsgombatrip bizony tök jó, és terápiaként adják el azt, hogy a Goop alkalmazottai szép, tengerparti környezetben betépnek, mint az atom, mondván: a közös drogozás természetesen annyi stresszt és feszültséget old fel bennük, hogy utána rögtön mind jobb, nyitottabb emberré válnak, és elfelejtik a feszültséget. Amikor Paltrow asszisztense előadja, hogy az apjával való problémás kapcsolata miatt nem tudott nyitni mások felé, és nem tudott igazán beengedni az életébe új embereket, de egyetlen varázsgombás betépés után minden megváltozott, azon tényleg csak visítva röhögni lehet.

Kapunk egy epizódot az öregedésről is, amiben Gwyneth tovább tolja nekünk a méregtelenítő diétás rögeszméjét, ahelyett, hogy simán csak a mája alapfunkciójára bízná magát, és azt is láthatjuk, ahogy injekciós tűvel a saját vérét fecskendezi az arcába. Egy komplett részen át hablatyolnak a kézrátétes energiagyógyításról, és az egyik részben egy öregasszony segít a nőknek megcsodálni a saját nemi szervüket egy tükör és egy lámpa segítségével, ami a Goop-univerzumban szintén forradalmi tettnek számít. Mielőtt megkérdeznétek:

Gwyneth Paltrow punciját nem láthatjuk a sorozatban.

A legelborultabb rész marad a végére: a hatodik epizódban a Goop alkalmazottai egy halottlátó médiummal beszélgetnek teljes komolysággal, aki úgy ontja magából a mellébeszélős bullshitet, hogy öröm nézni.

Fotó: Netflix/Ferrari/Profimedia

Soha többé!

A Goop Lab olyan szempontból mindenképp meglepetés, hogy a legrosszabbra számítottam: egy olyan show-ra, ami ártalmas hülyeségek tömkelegével van teli, és ami potenciálisan veszélyt jelenthet mindazok egészségére, akik megnézik, és hallgatnak rá, de Paltrow-ék sorozata ennél azért valamivel kifinomultabb. Valószínűleg egy szorgalmas jogászcsapat dolgozott bőszen azon, hogy a műsorban felvázolt életmód-terápiák ne legyenek ártalmasak, nehogy valaki emiatt később beperelje őket.

Senkinek sem lesz baja attól, hogy egy médiumon közvetítésével a halott nagypapájával beszélget, egyszerűen csak kidob az ablakon egy csomó pénzt, és gazdagabbá tesz egy sarlatánt. Attól sem lesz bajunk, ha egy asztalra fektetve engedjük, hogy egy fickó a tenyerével a testünk felett körözzön, és közben furcsa hangokat adjon ki, egyszerűen csak egy mezei csalót gazdagítunk a fizetésünkből. Az sem árt, ha az arcunkba száz apró tűt szúrnak, egyszerűen csak ugyanolyanok leszünk utána is, mint előtte, és bár a pár napos tisztítókúráknak sincs értelmük, a legrosszabb, aminek kitesszük magunkat általuk, hogy piszkosul éhesek leszünk, és itt is feleslegesen dobunk ki egy csomó pénzt. Azt azonban továbbra sem értem, hogy mit keres a Goop Lab a Netflix katalógusában. Tegyünk egy szebb világért: mindenki olvassa el a Goop Lab kritikáit, röhögjön nagyokat az előzeteseken, de még a hecc kedvéért se kezdje el nézni a show-t. Hiszen minél többen néznek bele, annál biztosabb, hogy a Netflixnél jöhet a népbutítás folytatása, pedig elég ostoba a világ Gwyneth Paltrow életmódtanácsai nélkül is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top