nlc.hu
Életmód

Kötelező maszkviselés részletei

Ezeken a helyeken lesz kötelező a maszkviselés szombattól

Megjelentek a szombattól zárt térben kötelező maszkviselés részletei.

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében szombattól visszatér a kötelező maszkviselés a zárt terekben. A már bejelentett intézkedések részletszabályai megjelentek a Magyar Közlönyben is. 

Az egészségügyi intézményekben és a tömegközlekedésen eddig is maszkot kellett viselni, ez szombattól új helyszínekkel egészül ki.

Kötelező lesz a maszk:

  • üzletekben,
  • bevásárlóközpontokban,
  • postákon,
  • ügyfélszolgálatokon,
  • színházakban,
  • mozikban,
  • múzeumokban és könyvtárakban,
  • sportrendezvényeken.

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.

Ezen helyszínek kivételével a munkáltató határozza meg a munkavégzés során a maszkviselés szabályait, azzal, hogy a maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.

Maszkviselés

Védőmaszkot viselő járókelők Hajdúböszörményben 2020. november 12-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A maszkviselés nem kötelező a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyeknek.

A kormány arról is döntött, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt. Továbbá egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt.

A kormány október végén döntött arról, hogy az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele. Most azt is előírta, hogy a Miniszterelnöki Kormányirodán, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnökségen foglalkoztatottak számára a megerősítő harmadik oltás felvétele is elvárt. A többi minisztériumban a miniszter rendelheti el az emlékeztető oltás felvételét.

Emellett a kormány fenntartja ajánlását minden 18 évnél idősebb és 4 hónapnál régebben oltott számára, hogy vegye fel a megerősítő oltást is.

(MTI)

További cikkek a negyedik hullámról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top