A rakott ételekből sosem elég, szerencsére a magyar konyha meghatározó szereplői, gondoljunk csak a rakott krumplira, rakott kelkáposztára, vagy bármire, amiben egymásra rakott rétegekkel hozunk létre egy fejedelmi lakomát. Most olyan rakott ételeket mutatunk, amiket jó eséllyel még sosem kóstoltál, de helyük van az asztalon.
Pulykás pesztós rakott kenyér
Hozzávalók:
A pesztóhoz:
- 160 gramm friss bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma
- 45 gramm fenyőmag
- 120 ml olívaolaj
- 55 gramm reszelt parmezán
- 1 teáskanál só
A rakottashoz:
- 1 közepes kerek kenyér
- ½ evőkanál olvasztott vaj
- 7 szelet mozzarella
- 8 szelet paradicsom
- 10 szelet pulykamellsonka
- 8 szelet bacon
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy zöldségdarálóval elkészítjük a pesztót egy perc alatt. Levágjuk a kenyér tetejét, egy éles kés és kanál segítségével egy darabban kiszedjük a kenyér belét. Ezt a kenyérbelsőt kilapítjuk egy sodrófával, mindkét oldalát megkenjük az olvasztott vajjal, majd betoljuk a sütőbe 10 percre, hogy aranybarnára süljön. A lyukas kenyérbe elkezdjük a rétegezést: az alját megkenjük a pesztóval, rátesszük a mozzarella felét, jöhet a paradicsom fele és a pulykamellsonka fele, majd a bacon fele. Erre tesszük rá az aranybarnára sütött kenyérbelet, és fordított sorrendben megismételjük a rétegeket: bacon, pulykamellsonka, paradicsom és sajt. Végezetül megkenjük pesztóval a sajtot és a kenyér tetejének az alját, amit ráhelyezünk a kenyérre, és 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sörös rakott krumpli
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 0,5 kg marha darált hús
- 220 gramm gomba
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- 3 közepes sárgarépa
- 2 zellerszár
- 2 fehérrépa
- 1 vöröshagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 babérlevél
- 1 bögre barna sör
- 2 teáskanál Worcestershire szósz
- 1 evőkanál kukoricakeményítő a sűrítéshez
- só, bors
A tetejére:
- 0,5 kg krumpli
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 0,5 bögre tej
- 6 szál újhagyma
- só, bors
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el: egy nagy serpenyőbe tesszük a darált húst, apróra vágott zöldségeket, gombát, fűszereket, és lefedve főzzük 15 percig. Ezután tesszük bele a barna sört és a Worcestershire szósz, majd újabb 10 percig főzzük sűrű keverés mellett. Végül a kevés vízben elkevert kukoricakeményítőt is hozzáadjuk és egy percig hagyjuk összerottyanni. A tetejére való krumplit meghámozzuk, kockázzuk, megfőzzük, majd a vajjal, sóval, borssal, tejjel és a hagyma kétharmadával pürét csinálunk belőle. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára tesszük a tölteléket, betakarjuk a krumplipürével és betoljuk a sütőbe 10 percre. Tálalás előtt megszórjuk a rakott krumplit a maradék újhagymával.
Babos, kolbászos rakott krumpli
Hozzávalók:
- 0,5 kg olasz kolbász
- 4 nagy krumpli
- 1 konzerv fehér bab
- 220 gramm reszelt cheddar sajt
- ¼ bögre friss petrezselyem
- só, bors
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy sütőbe is tehető serpenyőben megpirítjuk a felkarikázott kolbászt, amikor már szép barnára sült, kiszedjük egy tányéra. A krumplit héjával együtt vékonyra felszeleteljük és egy réteget teszünk belőle a serpenyő aljára, sózzuk, borsozzuk, rárakjuk a konzerv bab egyharmadát, majd a sült kolbász harmadát, megszórjuk a petrezselyem és a sajt harmadával is. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó réteg a krumpli és a sajt legyen. Addig sütjük, amíg aranybarnára sül a tetején a sajt.