nlc.hu
Életmód

Jakab Ferenc szerint Magyarországon is meg fog jelenni az omikron variáns

Jakab Ferenc: 100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon

Jakab Ferenc virológus kis esélyt lát arra, hogy az új koronavírus-változat ne jelenjen meg Magyarországon, de nem biztos, hogy tömeges fertőzést fog okozni.
Jakab Ferenc virológus előadás közben

Egyre több európai országban jelent meg a koronavírus új változata, az omikron variáns, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint a magyarországi mintákban még nem azonosították a dél-afrikai régióban kialakult mutánst.

Jakab Ferenc szerint 100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon, kis esélyt lát arra, hogy a mutáció ne jelenjen meg itthon. A virológus erről az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában beszélt.

„Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor” – tette hozzá Jakab Ferenc.

A pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője arról is beszélt, hogy a mutációk és a variánsok nem az oltások miatt jelennek meg. „Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni” – fogalmazott. Ezért amíg a fejlődő országokat nem zárkóztatják fel az oltások terén, újabb és újabb variánsok fognak érkezni.

(Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás)

Omikron variáns az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top