nlc.hu
Utazás

Az omikron koronavírus-variáns Európában

Megjelent az omikron variáns Németországban és Olaszországban, Ausztriában is vizsgálnak egy gyanús esetet

Egyre több európai országban bukkan fel a koronavírus új változata, az omikron variáns, egyelőre olyanoknál, akik dél-afrikai utazásból tértek haza.

Sorra jelentik be újabb európai országok, hogy náluk is megjelent a koronavírus új változata, az omikron variáns.

Nagy-Britanniában két páciens szűrővizsgálatának leletében azonosították az új variánst. Az egyik érintett a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él, a két eset összefügg egymással.

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette: ismét PCR típusú laboratóriumi koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

Utasok a johannesburgi repülőtéren

Utasok az O.R. Tambo Nemzetközi Repülőtéren Johannesburgban, Dél-Afrikában 2021. november 27-én, miután számos ország megtiltotta a Dél-Afrikából történő beutazást a koronavírus új változata, az omikron variáns miatt (Fotó: Phill Magakoe / AFP)

Németországban egy házaspárnál mutatták ki az omikron variánst. Ők szerdán érkeztek haza Bajorország tartományba egy hosszabb dél-afrikai tartózkodás után. Három másik omikron-gyanús fertőződést még vizsgálnak, hogy melyik változat okozta a megbetegedést a Dél-Afrikából hazatért utazóknál.

Olaszországban is kimutatták az új mutánst egy mozambiki származású, pozitívan tesztelt nő mintájában. Néhány napja érkezett Milánóba, ő és a családja is jól van.

Csehországban 90 százalékos valószínűséggel mutatták ki az omikron variánst egy nőnél, aki nemrég tért vissza Namíbiából, és átszállással járt Dél-Afrikában és Dubajban. Az egyébként beoltott fertőzöttet elkülönítették, a betegség nála enyhe lefolyású.

Ausztriában a tiroli Schwaz városából jelentették, hogy alapos gyanúja annak, hogy egy dél-afrikai utazást tett, pozitívan tesztelt személy is az új variánst kapta el. Az érintett személy három napja tért vissza Ausztriába, és saját közlése szerint azóta szinte csak otthon tartózkodott és eddig tünetmentes.

Dániában is alapos a gyanú, hogy kimutatták az omikron vírusvariánst két, Dél-Afrikából érkezett személy szervezetében. A megerősítésre azonban még néhány napot várni kell, amíg a genomszekvenálási ellenőrző vizsgálatokat elvégzik.

(MTI/nlc)

Omikron variáns az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top