nlc.hu
Életmód

Nemet változtatott, hogy hamarabb mehessen nyugdíjba

Nemet változtatott egy férfi, hogy hamarabb mehessen nyugdíjba

Az új svájci törvények lehetővé teszik a jogi nemváltást, egy férfi pedig kihasználta a lehetőséget, hogy hamarabb mehessen nyugdíjba.

Svájcban 2022. január 1-jétől az okmányirodákban lehetővé vált, hogy az állampolgárok jogilag nemet változtathassanak. Nincs szükség orvosi kezelésre, hormonterápiára vagy bármilyen vizsgálatra, és ezt minden 16 évnél idősebb állampolgár megteheti.

Alig pár nappal azután, hogy a jogszabály hatályba lépett, egy férfi máris anyagi haszonszerzésre használta a változást. Egy idősebb férfi kezdeményezte, hogy jogilag nővé változzon, mert Svájcban a nők egy évvel hamarabb, 64 évesen mehetnek nyugdíjba. A meg nem nevezett férfi állítólag még hencegett is a tettével, és azt sem titkolta, hogy csak a nők korábbi nyugdíjazása motiválta.

Nemet változtatott egy férfi, hogy nőként hamarabb mehessen nyugdíjba

Svájcban január óta orvosi beavatkozás nélkül, néhány papír kitöltésével lehet nemet váltani. A kép illusztráció (Fotó: Unsplash/Scott Graham)

Tavaly novemberben Michel Montini, a Szövetségi Igazságügyi Hivatal munkatársa pont az olyan esetleges visszaélések miatt fejezte ki aggodalmát, mint ami a napokban végül meg is történt. Miután az eset napvilágot látott, mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a nemváltós trükkel a fiatal férfiak elkerülhetik a katonaságot is, majd később egyszerűen visszaváltoztatják a nemüket.

A mostani ügyben az anyakönyvi hivatal tehetetlen, hiszen a törvény bárki számára lehetővé teszi a nemváltást indoklás nélkül. Egyedül a bíróság mondhatja ki, hogy a nemváltoztatás visszaélésszerűen valósult meg.

(Oddity Central)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top