nlc.hu
Életmód

Brutális vihart okozott Nagy-Britanniában az Eunice

Brutális vihar tombol Nagy-Britanniában, a szél letépte a londoni O2 aréna tetejét

Legalább három évtizede nem érte el olyan erejű atlanti vihar Nagy-Britanniát, mint amilyet Eunice nevű viharzóna okozott.

Évtizedek óta nem tapasztalt erejű szélvihar érte el Nagy-Britannia déli részét pénteken. Az orkán sérüléseket, több helyen komoly épületkárokat okozott, és megdőlt az angliai szélsebesség-rekord.

A brit meteorológiai intézet, amely már napok óta figyelmeztette a lakosságot a közelgő viharra, pénteken Londonra, Délkelet- és Kelet-Anglia kiterjedt térségeire, a közvetlenül a vihar útjába eső délnyugat-angliai Devon, Cornwall és Somerset megyékre, valamint a dél-walesi partvidékre rendelte el a rendkívül ritkán alkalmazott, legmagasabb szintű vörös riasztást. E riasztási szintet a hivatalos meghatározás szerint „emberéleteket veszélyeztető időjárási jelenség” esetén lehet bevezetni.

Tõbõl kicsavart fa mellett mennek járókelõk Londonban 2022. február 18-án, az Eunice nevû vihar elvonulása után.

Tőből kicsavart fa mellett mennek járókelők Londonban 2022. február 18-án, az Eunice nevű vihar elvonulása után (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Az Atlanti-óceánról érkező, Eunice nevű viharzóna délnyugatról halad északkelet felé. Péntek délután a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten 196 kilométer/óra sebességű széllökést mértek. A brit meteorológia szerint – jóllehet az adatot még hitelesíteni kell – ez az Angliában valaha mért legnagyobb szélsebesség. Délután Londonban is előfordultak 120-140 kilométeres sebességű széllökések, és a városban több helyen jelentős károk keletkeztek.

Az orkán nagy területen letépte a délkelet-londoni O2 aréna tetőszerkezetét. A 20 ezer fő befogadóképességű sport- és rendezvénycsarnok jellegzetes kupolaszerű, könnyűszerkezetes tetejét több helyen is felszakította a szélvihar. A 2000-ben épült arénát kiürítették és lezárták. A csarnokban pénteken és a hétvégén több koncertet is rendeztek volna, de ezeket törölték.

Írországban egy ember meghalt, amikor rázuhant egy kidőlő fa. A London nyugati határában fekvő Henley-on-Thames kisvárosban egy nő súlyos fejsérüléseket szenvedett a szélvihar által felkapott törmelékektől.

  • London fő pályaudvarainak vasúti forgalma gyakorlatilag leállt, miután számos helyen fák dőltek a sínekre.
  • London öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át. A város belterületén lévő City repülőtéren teljesen leállították a forgalmat.
  • Akadozik a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is, miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között.
  • Walesben, ahol egy időre 40 ezer lakóingatlanban szűnt meg az áramellátás, az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést. A területileg illetékes szolgáltató, a Western Power délután közölte, hogy több mint 30 ezer otthonban ismét van áram.

A területileg illetékes rendőrségek azt kérték pénteki felhívásukban, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról, és az emberek csak a legszükségesebb esetekben induljanak hosszabb utazásra a vörös riasztás által érintett térségekben.

A meteorológiai intézet becslése szerint legalább három évtizede nem érte el ilyen erejű atlanti vihar Nagy-Britanniát.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top