nlc.hu
Életmód
Rakéta-sorozatvetővel lőtték Harkiv lakóövezetét az oroszok

Orosz-ukrán háború: rakéta-sorozatvetővel lőtték Harkiv lakóövezetét

Sok civil áldozata lehet annak a támadásnak, amelyet az orosz erők Harkiv lakóövezetében rakéta-sorozatvetővel vittek véghez hétfőn.

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, az oroszok megpróbálták azt a látszatot kelteni, hogy a civil lakosságot igyekeznek megkímélni. Bár eddig is voltak arra utaló jelek, hogy ez nincs így, hétfőn az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lőtték Harkiv lakóövezetét.

A támadásról Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója írt a Facebookon hozzátéve, hogy többtucatnyi polgári személy meghalt és százak szenvedtek sebesüléseket. A támadásról videó is készült:

A beszámolót megerősítette Ihor Terehov, Harkiv polgármestere is. Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert, mondta, hozzátéve, hogy eddig egy elhunyt nőről, 15 megsebesült katonáról és 16 sebesült civilről tudnak.

Egy harcok következtében lerombolt iskola az ukrán Harkiv város központjától nem messze

Egy harcok következtében lerombolt iskola az ukrajnai Harkiv központjától nem messze 2022. február 28-án (Fotó: by Sergey BOBOK / AFP)

Roman Szemenuha, Harkiv megye kormányzóhelyettese közölte, hogy jelenleg az orosz erők Harkiv sűrűn lakott lakótelepeit lövik, amelyekben több mint egymillióan élnek.

Ijesztő, tüzérséggel lőnek lakóházakra. A veszteségeket még nem lehet összeszámolni 

– mondta. Nem zárta ki, hogy az orosz megszállók újabb offenzívát indítottak a város bevételére.

A Telexnek Rácz András biztonságpolitkai szakértő vasárnap azt mondta: az orosz–ukrán háborúban számolni kell azzal a forgatókönyvvel, hogy városi harcok is lesznek, ami nagyon súlyos következményekkel jár. Szerinte bár Moszkva konzisztensen azt állítja, hogy csak katonai célpontokat támadnak, már most is vannak ennek ellentmondó adatok. „Egyszerűen hazudnak, a valóságban nehéztüzérséggel lőnek lakónegyedeket” – mondta Rácz András, aki szerint Harkivban pontosan dokumentált, hogy pontatlan, nagy területen szóródó rakéta-sorozatvetőkkel lőnek lakónegyedeket és kertvárosokat. 

A BM-21 Grad rakéta-sorozatvető

A BM-21 Grad rakéta-sorozatvető a második világháborúból ismert Katyusa utódja, egy 122 milliméteres, legtöbbször Ural teherautóra szerelt rakétarendszer. Negyven indítócsővel rendelkezik, másodpercenként két rakétát képes kilőni. Maximális lőtávolsága körülbelül 40 kilométer. Mint általában a rakéta-sorozatvetők, a csöves tűzfegyverekkel – ágyúkkal, tarackokkal, aknavetőkkel – ellentétben a Gradok is kevésbé pontosak, viszont az összes rakétájukat rövid időn belül el tudják lőni, majd utána gyorsan tüzelőállást tudnak változtatni.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top