nlc.hu
Életmód

Tovább kell törleszteni a Sberbank hiteleseinek?

Sberbank: érdemes tovább fizetni a hitelt az orosz kötődésű pénzintézetnek?

Sok a kérdés jelenleg a Sberbank körül. A Bank360.hu szakemberi megvizsgálták, érdemes-e törleszteni a banknak addig, amíg a pénzintézet sorsa tisztázódik.

Hétfőn és kedden is zárva tartanak Magyarországon a Sberbank fiókjai, mivel a bécsi székhelyű Sberbank Europe csődközeli helyzetbe került. A hazai ügyfelek ez idő alatt csak a kártyájukat tudják használni, átutalásokat nem indíthatnak, és nem férnek hozzá a számlájukon lévő összeghez. Gyakorlatilag a kártyás vásárláson és a kártyás készpénzfelvételen kívül nem tudnak mást csinálni. De mit csináljanak azok, akiknek a hitelüket kellene törlesztenie a Sberbank felé? – teszi fel a kérdést cikkében a Blikk.

Sberbank

A Sberbank újpesti fiókja (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A Bank360.hu szakemberei szerint bármi is lesz a pénzintézet sorsa, törleszteniük mindenképp kell majd, épp ezért a helyzet bizonytalansága miatt nem érdemes leállniuk a fizetéssel. A törlesztésre befizetett pénz akkor sem vész el, ha netán a pénzintézet Magyarországon befejezi működését, ahogy az adósság sem tűnik el attól, ha a Sberbank becsődöl. A bank ügyfelei akkor járnak a legjobban, ha az eddigi gyakorlat szerint törlesztik a banknak a hiteleiket. Ha elmarad a fizetés, ugyanúgy késedelmi kamatokra számíthatnak, mint korábban, tartós nemfizetés esetén pedig a hitelező felmondhatja a kölcsönszerződését, annak összes következményével együtt. Ugyanez vonatkozik a bank vállalati ügyfeleire is. Törleszteni a bankszünnapok alatt is lehet, ugyanis a Sberbank rendszere fogadja az egyedi vagy automatikusan beállított átutalásokat. A lakáshitelt felvevőknek az orosz kötődésű bank esetleges csődje esetén sem kell tartaniuk attól, hogy majd jön a végrehajtó és követeli a tartozást, mert ilyen esetben a hitelek átkerülnek egy másik szervezethez, akinek az adósok az eredeti feltételek szerint törleszthetnek tovább. Amennyiben a Sberbank nem folytatja idehaza a tevékenységét, akkor vonatkozik rá az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája, amely 100 ezer euróig rövid időn belül megtéríti az ügyfeleknek a betétben és folyószámlán tartott pénzt és annak kamatait. Ha valakinek efelett is marad pénze a bankban, automatikusan a bank hitelezőjévé válik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top