nlc.hu
Életmód

Az ideális korkülönbség a párkapcsolatban

Ekkora az ideális korkülönbség a párkapcsolatban

Vajon létezik-e egyáltalán ideális korkülönbség? Nos, a tudomány szerint igen.

Egy párkapcsolat kialakításakor számos tényező szerepet játszik, így a felek személyisége, érdeklődési köre, céljai, az általuk vallott értékek, az egymás iránt érzett vonzalom és persze az életkor. A mai napig is érzékeny témának számít és gyakran ítélkezést kelt, ha a pár tagjai között jelentősebb korkülönbség van és/vagy ha a nő az idősebb. De vajon létezik-e egyáltalán ideálisnak tekinthető korkülönbség, mely szavatolja a kapcsolat, illetve a házasság harmóniáját és tartósságát? Ennek járt utána egy amerikai és egy ausztrál szakember, Terra McKinnish és Wang-Sheng Lee, akik 3374 pár bevonásával végeztek több évig tartó kutatást.

Pár

Fotó: Getty Images

A Journal of Population Economics című szaklapban publikált tanulmány arra jutott, hogy a házassággal való elégedettség szignifikánsan csökken azoknál a pároknál, ahol nagyobb a korkülönbség, mint azoknál, akik hasonló életkorúak. A 0-3 év közötti korkülönbséggel rendelkező párok elégedettebbnek vallották magukat, mint azok, akiknél már 4-6 év a korkülönbség. Azonban még ők is elégedettebbek voltak a házasságukkal, mint a 7 vagy több éves korkülönbséggel élő partnerek. A publikációban közölt egyik elmélet szerint a különböző életkorú párok kevésbé ellenállóak a kapcsolat negatív sokkjaival szemben, beleértve az anyagi nehézségeket vagy az egészségügyi problémákat.

A tanulmány kitér arra is, hogy mind a férfiak, mind pedig a nők magasabb elégedettséget mutattak, ha fiatalabb partnerrel házasodtak össze, mint azok, akiknek partnerük idősebb volt, függetlenül a korkülönbségtől. Ez a kezdeti magasabb elégedettség azonban 6-10 év házasság után a kutatásban részt vevő párok többségénél szertefoszlott.

Az Oakland Egyetem szintén e témában született tanulmánya szerint a jelentősebb korkülönbséggel rendelkező pároknak kétségkívül fel kell készülniük a velük szembeni negatív elfogultságra. 430 amerikai férfit és nőt kérdeztek meg arról, hogy mennyire találták elfogadhatónak, felkavarónak vagy épp undorítónak egy olyan pár gondolatát, amelyben a férfi jóval idősebb a nőnél. Az eredmények azt mutatták, hogy a fiatalabbak jobban elítélik a nagy korkülönbséget, mint az idősebbek. A férfiak és a nők viszont nagyjából egyforma mértékben ítélik el. 

Mindezek persze csupán statisztikák, és kivételek mindig is voltak, vannak és lesznek. 

Matt Lundquist amerikai pszichoterapeuta a Brides.com riportjában úgy fogalmazott: „Vannak bizonyos nyilvánvaló kritériumok, így a gyermeknevelés, az együttélés, a különböző karrier- és életútvonalak összehangolása, amelyek kihívásokat jelenthetnek. De ha felkészülünk rá, akkor ezek olyan kihívások, amelyeket nemcsak le lehet küzdeni, de valójában a pár javára is válhatnak.” 

A szakember szerint a lényeg, hogy a pár ne ragadjon bele a külvilág támasztotta elvárásokba. „Az emberek mindenféle kapcsolatot működőképessé tudnak tenni. Sok szó esik arról, hogy a közös vonások teszik tartóssá a kapcsolatot, de a különbségek megfelelő hozzáállással és erőfeszítésekkel ugyanúgy azzá tehetik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top