nlc.hu
Életmód

Sophie Turner étkezési zavara

Megrázó, amikor a kommentelők közlik, hogy fogynod kellene

Ha bárkit is lenyűgözött Kim Kardashian egyhónapos koplalása és 7 kilós fogyása, beszéljünk az érem másik oldaláról is, hiszen nem lehet eleget beszélni róla. Avagy hova és miért fogyókúráznak a világ legszebb, legcsinosabb női?

A 26 éves színésznőt a brit ELLE magazin nevezte „korát tekintve fiatalnak, lélekben öregnek”. Sophie Turner már túl van az étkezési zavarokkal és depresszióval terhelt, sötét időszakán, de mind a mai napig jár terapeutához. Az Instagram és TikTok bűvöletében fiatalok tömegeinek jelenthet azonban segítséget, ha olyan emberek beszélnek korábbi megpróbáltatásaikról, akikből csak a fényt és csillogást látjuk egyébként.

Most már jó ideje arról cikkez a sajtó, hogy Sophie Turner ismét várandós. A mai késői szülés jelenséggel szembemenve 24 évesen már anyuka volt az angol színésznő. Férjével, Joe Jonas-szal – akinek neve a Jonas Brothers nevű fiúzenekarból lehet ismerős –, immár a második gyermeküket várják. Boldogságukat (vagy aktuális problémáikat) olyannyira nem tárják a nyilvánosság elé, hogy egyik várandósság hírét sem erősítették meg a sajtóban, így a terhesség utolsó hónapjaiig nem tette ki magát a média kéretlen kíváncsiságának a színész-énekes pár.

sophie turner étkezési zavar

Sophie Turner 16 évesen a Trónok harca DVD-premierjén, Londonban (Fotó: Danny Martindale/WireImage)

Ahogyan a Trónok harcában is elismerésre méltó jellemfejlődésen megy keresztül a korábbi naiva, Sansa Stark, a színésznő is hasonló érési folyamatokon ment végig pályája során.

Sophie Turner jóformán még gyerek volt, amikor elnyerte a világhírűvé vált sorozat egyik főszerepét, 15 évesen kezdett játszani a Trónok harcában. 2019-ben már beszélt arról a Marie Claire magazinnak, hogy a sztárság milyen árnyoldalaival kellett megküzdenie tinédzserként a felnőttek világában.

Első kézből tapasztaltam meg a mentális betegségeket” – mondta akkor a magazinnak. „Azt is láttam, hogy mindez mit művelhet a [szenvedőket] körülvevő emberekkel is.

A színésznő beszélt arról, hogy nem csak a saját magával szemben támasztott elvárás volt, hogy minél vékonyabb legyen a forgatásokon. A filmes világban mindez szakmai nyomást jelent, akár egy fejlődésben lévő kamaszlány irányában is. (Gondoljunk csak  a tündéri gyereksztárok, az Olson-ikrek felnőttkorára. Évtizedek óta küzdenek anorexiával.)

„16 évesen már úgy éreztem, hogy teljes értékű felnőtt vagyok”

A Trónok harca Sansája hirtelen jött sztársággal nem csak címlapokra került, hanem a közösségi média is a mindennapjai részévé vált, ahogyan mindannyiunknak. Azzal a különbséggel, hogy Sophie Turnert csak az Instagram oldalán közel 15 millió ember követi – Magyarország lakosságának másfélszerese. (Férjét, Joe Jonas-t 12,8 millióan.)

A médián kívül a kommentekből is naponta ömlött rá a rengeteg kritika, a súlyával vagy a bőrével kapcsolatos szemétkedő megjegyzések, amelyek elhalványították a sikert és a dicséreteket. Ennek lélektanát jól ismeri mindenki: történhet velünk egy egész sor jó dolog egy nap alatt, akár egyetlen jól irányzott gonosz megjegyzés beárnyékolja a napunkat. Mindenkinek vannak gyenge pontjai.

Hosszú időn át igencsak beteges voltam, mellette étkezési zavaros” – mondta el most az angol ELLE magazinnak adott interjúban a színésznő. Amikor a mozifilmes és tévéstúdiók döntéshozói mintegy a közösségi média ismeretlen kommentelőihez csatlakozva közlik, hogy fogynod kellene, az az élmény pont olyan megrázó, ahogyan elképzeled – fogalmazott a színésznő.

Turner szerint az önmagával folytatott küzdelmeit a közösségi média váltotta ki. „Gyűlölöm-szeretem kapcsolatom van a social mediával. Bárcsak soha ne keveredtem volna bele. Nézem a kommenteket Instagramon, és arra gondolok, hogy >>Ó, basszus. Mindenki ezt gondolja rólam.<<

Miközben a világ egyik legfelkapottabb sorozatában lett sztár, folyamatos önmarcangolásban élt, hogy nem tud megfelelni a szépségeszményeknek. 2019-ben Dr. Phil podcastjében, a Phil in the Blanks-ben arról mesélt, hogy az emberek azon sopánkodtak, hogy felszedett 4-5 kilót, és “hogy meghízott”, fogynia kellene.

Egyszerűen elhittem nekik… Azóta nagyon, nagyon öntudatos lettem.

Étkezési zavarainak legnehezebb periódusában a színésznő teljes emberes segítséget vett igénybe, teljes munkaidőben segített neki egy terapeuta, pontosabban „társ”, ahogyan ő nevezte. Ő vigyázott rá lelki és fizikai értelemben egyaránt.

A kulcsmondat

Egyszer, amikor a fiatal lánynak újra és újra lejátszódott a fejében egy komment, amit Instagramon kapott, teljesen kifordult magából, annyira kövérnek és nemkívánatosnak tartotta magát. A terapeuta segítője rázta fel ebből, aki egész egyszerűen azt mondta neki, hogy

Tudod, mindez valójában senkit sem érdekel. Tudom, hogy te most ezt gondolod, de senki más nem gondolja ezt. Annyira nem vagy fontos

– idézte fel a színésznő a meglehetősen kijózanító szavakat. „Ez volt a legjobb dolog, amit bárki mondhatott volna akkor nekem.”

Azóta sok idő eltelt, a színésznő igazán fiatalon párra talált, és 26 évesen immár a második gyermeküket várja. A külvilágból érkező folyamatos nyomással való megküzdésre pedig egyik módszeréül azt választotta, hogy az Instagramot eltávolította a telefonjáról. Így nem frissítgeti a feed-et, és nem csekkolja folyton, hogy ki mit reagált, ki hogyan vélekedik róla.

Mint tudjuk, a filmvásznon és a közösségi médiában soha nem lehetsz elég szép, soha nem lehetsz elég tökéletes, elég karcsú és elég fiatal.

Minden idők egyik legnagyobb dívájáról, legjelentősebb szexszimbólumáról, Marilyn Monroe-ról nemrég látott napvilágot egy új dokumentumfilm a Netflixen (Marilyn Monroe rejtélye: A soha nem hallott szalagok). Akárhányszor csak belemerül a néző Monroe tragikus élettörténetébe, döbbenten szembesülhet vele, hogy egész életében testsúlyproblémákkal, depresszióval és a legsúlyosabb önképzavarokkal küzdött az ünnepelt sztár.

Visszacsatolva a bevezetőben felvetett múlt heti hírre, Kim Kardashian koplalására és több mint 7 kilogrammos fogyására egy hónap alatt. Kim Kardashian a social media császárnője, milliók bálványa, az egyik legelső influenszer. Tömegek műttetik arcukat és testüket olyanná, mint az övé.

A Met-gála előtt ő mégis egy hónapon át éheztette magát irreális mértékű fogyása érdekében. Történetesen azért, hogy Marilyn Monroe legendás „Happy Birthday Mr. President” estélyijébe, a világ legdrágább ruhájába belefogyjon.

Ezek szerint még ő sem elég szép és karcsú a saját szemében? Ráadásul nem nagy hatalmú rendezők és producerek presszionálták a koplalásra, mint a kamaszlány Sophie Turnert, hanem saját maga. Body positivity ide vagy oda, Los Angeles és Hollywood továbbra is önértékelési és testképzavarral küzd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top