nlc.hu
Életmód

Szólásaink eredeti jelentése

„Állok elébe”, „Alszik, mint a bunda” – ismered a szólások eredetét?

Mindennap használjuk ezeket, mégsem tudjuk a valódi jelentésüket.

Állok elébe

Amikor a mesében, vagy az életben nehéz próbát kell kiállni, a hős bátran így szól: „állok elébe”. A szólás a régi harcnak áll kifejezésből származik, ami azt jelenti, hajlandó a bajvívásra, készen áll a harcra. Arra utal, hogy valaki nem futamodik meg a nehézségektől, igaz, ma már békésebb szándékkal mondjuk a feladatok előtt, hogy „állok elébe”.

Kardvívó férfiak

Szólások, amiknek nem tudtad a valódi jelentését (Fotó: Fortepan/Bősze Ádám)

Bal lábbal kelt fel

Szintén egy gyakran használt szólásunk, amelynek már rég a homályba veszett a jelentése. Akkor használják ránk, ha egész nap rosszkedvűek, negatívak vagyunk. Régen a babonás emberek úgy hitték, hogy az ember bal oldala a rossz, szerencsétlen dolgokkal van összefüggésben, nem véletlen a balsors kifejezésünk sem. A tévhit onnan ered, hogy a bal kezünk általában ügyetlenebb, mint a jobb, a babonások pedig ebben valami természetfeletti rosszat véltek felfedezni.

Fabatkát sem ér

Egyáltalán mit jelent az, hogy batka? Több száz évvel ezelőtt a batka fizetőeszköz, aprópénz volt. Olyan keveset ért, hogy csak háromért adtak egy krajcárt, így vásárláskor marékszámra fizettek vele. Akinek csak egy batkája volt, semmit nem tudott venni a vásárban. Ha a pénz fából készült volna, még annyit se ért volna. Vagyis ha valamit a fabatkánál is kevesebbre becsülünk, akkor nagyon silány minőségű.

Alszik, mint a bunda

Régen a juhászok, csikósok subát, bundát viseltek. A szegény világban a bunda nemcsak kabátféle volt, hanem sok minden másra is szolgált: derékalj, takaró, sőt asztal szerepét is betöltötte. Amikor nem hordták, nem szegre akasztották, hanem leterítették valahová, ezért gyakran volt látható padra, ládára vetett bunda. Néha még a kalapot is rátették, így olyan lehetett, mint egy alvó ember.

juhász

Alszik, mint a bunda (Fotó: Unsplash)

Fittyet hány

A fitty (fityisz) kézjel, amit eredetileg kétféle helyzetben használtak. Régen a gazda fittyet vetve hívta a kutyát. Miközben nevén szólította az ebet, középső és hüvelykujjával csettintett egyet. Amikor embernek mutatták ezt, az egy lekicsinylő, lenéző, lefitymáló gesztus volt. Manapság „ennyit se ér” jelentésben használjuk.

Kapóra jön

Egy népi gyerekjáték a szólás forrása. A labdajáték során két szemben álló csapat tagjai a labda leütésével szereztek pontokat, felváltva adogattak. Az ellenfél ütését el kellett kapni, mielőtt a labda földet ért volna, mint a mai röplabdázásban. Ha kapóra jött a labda, vagyis úgy dobták, hogy el lehetett kapni, akkor pontot szerzett a csapat. Szólásunk ma már átvitt értelmet kapott, és arra utal, milyen örömteli, amikor valaki épp jókor érkezik, egy kívánt esemény időben következik be.

gyerekek landával

Szólások, amiknek nem tudtad a valódi jelentését (Fotó: Fortepan, Saly Noémi)

Felhasznált forrás: Híves Márta: Nem árulok zsákbamacskát – szólások és eredetük

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top