nlc.hu
Életmód

Elváltozások az ajkakon

Elváltozások az ajkakon – ezeket a betegségeket jelzik

Egy apró dudor, egy pici pötty vagy kiütés van az ajkadon, amit szinte észre sem venni? Ne vedd félvállról, betegséget is jelölhet!
Nő nézi magát a tükörben

A szánk, pontosabban az ajkunk sok betegséget jelezhet. Elmondjuk, milyen jelekre érdemes figyelned.

Gríz

A gríz, vagy más néven a milum egy egészen kicsi, cisztaszerű, kemény dudor. Akármennyire is úgy tűnik, hogy nyomkodással megszabadulhatsz tőle, valójában nem lehet kinyomni. Éppen ezért ne is próbálkozz vele, mert egyrészt begyulladhat a nyomkodás hatására, másrészt, mert magától el fog múlni.

Allergia

Az ajkad is jelezheti, ha allergiás vagy valamire. Elsősorban a hámló, pikkelyszerű, vörös foltok azok, amikre figyelned kell. Mivel a berepedezés fájdalmat okoz, és nehezen gyógyul, nemcsak a bőrgyógyász, hanem az allergológus felkeresése is fontos, hogy a kiváltó okot felderítsék.

Ajakrák

Az ajakrák nem tartozik a legismertebb daganatok közé, pedig fontos, hogy tudj a tüneteiről.  Kétféle formában jelenhet meg: az egyik rózsaszínes, fényes dudorként jelentkezik, a másik pedig gyógyulni nem akaró sebesedés képében. Bármelyiket is tapasztalod, késlekedés nélkül fordulj orvoshoz!

Pattanás

Tény, nem a leggyakoribb, de az ajkakon is megjelenhet pattanás, ugyanúgy, mint máshol a testeden. A pattanás a legtöbb esetben nem okoz problémát, és a különböző praktikákkal az esztétikai probléma miatt igyekszünk megszabadulni tőlük, de ha aknéra hajlamos vagy, már más a helyzet. Ha sokszor alakulnak ki gyulladt aknék a bőrödön, konzultálj bőrgyógyásszal, és vizsgáltasd ki a pajzsmirigyedet!

Anyajegy

A pattanásokhoz hasonlóan az anyajegyek is pont ugyanúgy kialakulhatnak a szánkon, mint máshol. Ha a formája, színe, felülete nem változik idővel, nincs okod az aggodalomra, de ha bármilyen változást tapasztalsz, irány a bőrgyógyász! Különösen figyelj oda, ha viszketni kezd, vagy, ha nő.

Hemangioma

Elsőre ijesztő lehet, de a hemangioma ártalmatlan. A hemangioma valójában egy jóindulatú tumor, ami a kitüremkedése miatt zavaró lehet, de az esztétikai gondon túl más, egészségügyi problémát nem okoz.

Herpesz

Jó eséllyel te is hallottál már arról, hogy ha egyszer volt herpeszed, akkor életed végéig el fog kísérni. Azt azonban már ritkábban hallani, hogy akkor is megjelenhet az ajkadon herpesz, ha előtte a tested más táján tapasztaltad. Fontos, hogy ha már kifakadt, akkor ne kenegesd krémmel, mert csak lassítod a gyógyulást, helyette szárító és a fájdalmat csökkentő szerrel ápold.

Tudj meg még többet a tested működéséről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top