nlc.hu
Életmód

Afta: mit lehet tenni ellene, és hogyan lehet kezelni?

Apró kis szörnyek a szájban: mit lehet tenni a fájdalmas aftával?

Nem túl szexi téma, de fontos beszélni róla, hiszen sokan szenvednek tőle: a fájdalmas és gyakran visszatérő aftától. De vajon mitől jön elő, és mit tehetünk a kialakulása ellen?

Szinte mindenki találkozott már az élete során legalább egyszer azzal a kellemetlen élménnyel, amikor aftát, rosszabb esetben aftákat fedezett fel a szájában. Sajnos gyakori jelenség, és bár nem okoz nagy problémát, fájdalmassá tudja tenni a mindennapokat. Különösen azok számára, akiknél időről időre kiújul, ez pedig nem kevés embert jelent, a népesség körülbelül 20 százalékát érinti.

A kialakulásával kapcsolatban még mennek a találgatások, a szakemberek szerint okozhatja a stresszes életmód, a gyenge immunrendszer, a nyálkahártya sérülése, de bizonyos ételek is kiválthatják, ahogy a nem kellően kiegyensúlyozott táplálkozással járó hiányállapotok is felelőssé tehetőek. Kiderült, hogy a vas-, folsav-, cink- és B12-vitamin-hiány esetén is megnő az afták kialakulásának az esélye. Mindezek mellett vírusos eredet és hormonális hatás is a kialakulás okai között lehet. Az afta okai közé sorolják az örökletes tényezőket is, mivel azoknál, akinek a családjában korábban már jelentkezett, nagyobb eséllyel jelenik meg.

Vizet öblögető nő.

Fotó: Pexels

De mi az az afta?

Az afta az orca, a nyelv, a lágy szájpad és a garat nyálkahártyáján, a szájüregben keletkező sárgásfehér hámfosztott terület, amit pirosas színű gyulladásos udvar övez. Többnyire veszélytelen, ám igen kellemetlen, mivel a gyulladásos terület fájdalmas, nehezíti a táplálék- és folyadékbevitelt, sőt, néhány esetben a beszéd is fájdalmat okozhat.

Az aftás terület nagysága változó lehet az apró, gombostűfejnyi felületes hámhiánytól, a nagyobb 1 cm-es hámhiányokig sokféle változat előfordulhat. Létezik az úgynevezett óriásafta is, amely a 2-3 cm-es nagyságot is elérheti. Súlyos esetben lázzal és nyirokcsomó-duzzanattal is jár.

Három fő fajtáját különböztetjük meg:

Mikulicz-féle afta: Ez a leggyakoribb elváltozás. Egyesével elhelyezkedő, néhány milliméteres nagyságú hámhiányok. Előfordul, hogy a nyaki régióban, a nyirokcsomók megnagyobbodását okozzák. Pár nap alatt magától felszívódik, de érdemes a gyógyszertárban kimondottan aftára kifejlesztett csepegtetőt kérni, ami segíti a gyógyulást, és a fájdalmat is csillapítja.
Sutton-féle afta: Általában 2-3 cm-es, nagyobb hámhiányok, amelyek már a mélyebb szöveteket is érintik. A gyógyulási idejük is elhúzódó, akár hónapokig is eltarthat, és heget is hagyhatnak maguk után. A Webbeteg szerint ez a fajta kivizsgálást igényel, mert akár belgyógyászati betegség is állhat mögötte.
Cook-féle afta: Apró, tűszúrásnyi-gombostűfejnyi elváltozások, amelyek nem egyesével jelentkeznek, hanem sűrű csoportokban fordulnak elő. A Mikulicz-aftához hasonlóan, néhány nap alatt, heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak.

Hogyan kezelhető?

Mivel általában magától is elmúlik, a terápia inkább a fájdalom enyhítésére és a gyógyulási idő rövidítésére ajánlott. Ha több afta is van a szájüregben, segíthetnek a különféle lidokainos érzéstelenítők, illetve szájfertőtlenítők, szopogatótabletták is. A B12-vitamin kúraszerű szedése megfelelő mennyiségben szintén eredményes az afták elleni küzdelemben. Érdemes ilyenkor kímélni a szájüregi nyálkahártyát, ezért ajánlott a puhább fogkefe használata, a kevésbé száraz ételek fogyasztása, kerüljük az irritációt okozó ételek (savanyú, csípős, fűszeres) fogyasztását. A kúraszerűen, emelt adagban szedett B1-vitamin hatékony eszköz az afták leküzdésében: 100-300 mg-os napi mennyiséget ajánlott szedni a gyógyulásig.

Megelőzési praktikák

Bár százszázalékos tanács nincs, van néhány praktika, amivel csökkenthetjük a kialakulás kockázatát:

  • a gyógyszertárban kapható fertőtlenítő szájvizek mellett egyes gyógynövények is gyors megoldást nyújthatnak,
  • ahogy a kamillás öblögetés is nyugtatja a száj nyálkahártyáját,
  • a csersavtartalmú apróbojtorján, geránium és a varázsmogyoró főzete vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.

(Via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top