nlc.hu
Életmód

Az ember, aki 68 évig csuklott

Elesett egy disznóval, majd 68 évig csuklott a férfi

Annak ellenére, hogy a történelem leghosszabb csuklásával volt megáldva, Charles Osborne viszonylag normális életet tudott élni.

A csuklás nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé, minden eszközzel igyekszünk tenni ellene, ha mégis előfordul. Charles Osborne is bevetette a világ összes csuklás elleni trükkjét, gyógyszerét, még egy kísérleti hormonkezelésnek is alávetette magát, ám a csuklása mégsem állt el 1922-től egészen 1990-ig. Ez azt jelenti, hogy 68 évig állandó csuklással kellett élnie, ami 96 éves korában egyik pillanatról a másikra hirtelen elállt. Egy évet élt még csuklás nélkül.

A csuklás nyomában

Charles Osborne 1893-ban született, és egészen 1922-ig, azaz 29 éves koráig csuklásmentesen élte a napjait. Akkor kezdődött a tortúra, amikor Osborne disznóvágásra készült a tanyáján, Nebraskában. „Épp fel akartam akasztani a 160 kilós disznót – mesélte a People magazinnak Osborne még 1982-ben – aztán amikor megemeltem, elestem. Semmit sem éreztem.” Az esés után kezdődött a csuklás, ami nem állt el 68 évig. Osborne több orvosnál is járt a csuklásával, de egyik sem tudta meggyógyítani, még az okát sem tudták felderíteni, ezért az évek során Osborne beletörődött, hogy csuklással fogja tölteni az élete további részét. És majdnem igaza is lett, hiszen több generációnyi orvos sem tudta megfejteni a titokzatos, évtizedekig tartó csuklást.

1980-ban dr. Terence Anthoney diagnózisa szerint, amikor Osborne elesett a disznóval, agykárosodása lett, ez vezetett a csukláshoz. Manapság azonban kicsit más magyarázatot talált az orvostudomány: Ali Seifi idegsebész szerint Osborne esése valószínűleg bordasérülést okozott, amely károsította a rekeszizmot. Emellett Seifi úgy véli, hogy Osborne agyvérzést is szenvedhetett, ugyanis egyes esetekben ez tartós csuklást okozhat – ez pedig nem áll olyan messze attól a magyarázattól, amit Anthoney adott Osborne-nak évtizedekkel ezelőtt.

Charles Osborne fiatalon

Charles Osborne fiatalon (Kép: ATI)

Miközben több tucat kezelést kipróbált, Osborne-nál is volt egy határ, amit már nem kockáztatott meg a csuklás elmulasztásáért: egy sebészeti beavatkozást visszautasított, amely károsíthatta volna a légzését. Úgy tűnt, egyik gyógymód sem segít, még a kísérleti hormonterápia sem, és persze az otthoni gyógymódok is hasonlóan sikertelenek voltak. Egy barátja még azzal is megpróbálkozott, hogy puskával lövöldözött Osborne mögött, hogy megijessze, amire így emlékezett vissza a férfi:

Kicsit megijedtem, de a csuklás nem hatódott meg tőle.

Egyetlen orvosnak sikerült közel kerülnie a megoldáshoz, ám a gyógymód csak átmeneti volt: a Smithsonian magazin szerint Osborne csuklása akkor szűnt meg, amikor egy orvos nagy dózisú szén-monoxidot adott neki. A kezelés talán bevált, de túl nagy árat kellett volna fizetni érte, hiszen Osborne hosszú távon nem használhatta a mérgező gázt, így egyszerűen megtanult együtt élni a csuklással, amennyire csak tudott.

Élet az élethosszig tartó csuklással

Évtizedekig tartó csuklás után Charles Osborne feladta, hogy gyógymódot találjon, pedig egészen Alaszkáig utazott válaszokat keresve, de a költségek – és a kiábrándító eredmények – miatt abbahagyta a próbálkozást, még a házi gyógymódokról is lemondott. Miután története megjelent az újságokban és a televízióban, Osborne levelek és praktikák ezreit kapta, az egyik azt javasolta, hogy masszírozza csuklás ellen az ujjait, a másik meg azt, hogy gyakoroljon nyomást az állára, míg a harmadik szerint a hóna alá szorított hagyma segített volna. Osborne pedig minden egyes javaslatra azt válaszolta:

Ezt már próbáltam.

Így Osborne megtanult együtt élni a csuklásával, sőt, az évek során még azt is elsajátította, hogyan tud hang nélkül csuklani. Szerencsétlen állapota ellenére Charles Osborne kétszer házasodott meg, nyolc gyermeke született, és egy ideig még árverésvezetőként is dolgozott. Elhatározta, hogy a lehető legteljesebben éli az életét, csuklással együtt.

Charles Osborne időskorában

Charles Osborne idős korában (Kép: Twitter/SeriousStrange)

Bár a csuklás jelentéktelennek tűnhet, a tartós csuklás fogyást, kimerültséget és mentális problémákat okozhat, Charles Osborne pedig a saját bőrén tapasztalta meg ezeket a problémákat. Életének későbbi szakaszában a csuklás miatt képtelen volt lenyelni az ételt, ezért évekig minden étkezését össze kellett turmixolnia. Osborne sikeresen elkerülte a csuklás miatti fogyást kedvenc ebédjével: turmixolt csirke, öntet, húsleves és tej, amit leöblített néhány sörrel. 56 év csuklás után Osborne azt mondta:

Mindent megadnék érte, ha megszabadulhatnék tőle. Nem tudom, milyen lenne, ha nem csuklanék.

Időközben Osborne-t a csuklás kisebb hírességgé tette, a Sioux City Journal szerint 1936-ban szerepelt a Robert Ripley Believe It or Not című rádióműsorban, 1983-ban pedig a The Tonight Show Starring Johnny Carson című műsorban. 29 és 96 éves kora között Osborne a becslések szerint 430 milliószor csuklott, aztán 1990 júniusában hirtelen abbamaradt a csuklás, majd körülbelül egy évvel később Osborne meghalt. Élete utolsó hónapjaiban végre kiélvezhette a csuklásmentes hétköznapokat.

Via 

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top