nlc.hu
Életmód

Alkohol és kávé együttes hatása

Ezt teszi a testeddel, ha az alkoholt kávéval kevered

Baráti iszogatás után egy jó kis fekete? Nem biztos, hogy jó ötlet! Ha nem figyelsz az arányokra, még akár komoly egészségügyi problémába is ütközhetsz.

Ha azt gondolod, hogy jó ötlet az alkoholt koffeinnel keverni, akkor komoly tévúton jársz! Elmagyarázzuk, mi történik a testedben.

Magas vérnyomást és szabálytalan szívverést okozhat

Serkentő és nyugtató hatásuk miatt a koffeintartalmú alkoholos italok remegést idézhetnek elő. „Ez különösen a szívbetegségben szenvedőket érinti” – mondja Bonnie Taub-Dix, a téma szakértője.

„A koffein önmagában stimuláns, az alkohol pedig negatívan befolyásolhatja a vérnyomást” – mondja a szakember.

A kutatások azt mutatják, hogy az alkohol többféleképpen emelheti a vérnyomásunkat, ami különösen akkor lehet problémás, ha azok közé tartozunk, akiké alkohol nélkül sem alacsony. 

Ronthatja a szorongásos és depressziós tüneteket

Az alkohol és a depresszió közötti kapcsolat jól megalapozott. Bár a koffeintartalmú alkoholos italok fogyasztói eleinte jól érzik magukat, valójában ezek az italok erősen súlyosbíthatják a szorongást és a depressziót.

„Mivel az alkohol és a koffeintartalmú italok összekeverésével mindkettő ízletesebbé válhat, nemcsak a túlzott alkoholfogyasztás, hanem a túlzott koffein bevitele is aggodalomra ad okot, mert növelheti a szívverést, gyakoribb tőle az idegesség érzése, és megnehezíti az elalvást is. Ennek másnapra fokozott hatása lesz” – figyelmeztet Nicole Rodriguez dietetikus és személyi edző.

Megzavarhatja az emésztőrendszert

Mind az alkoholnak, mind a koffeinnek vizelethajtó hatása van, vagyis eltávolítja a sót és a vizet a szervezetből. Ha valaki túl sok alkoholt vagy koffeint iszik, akkor kiszáradhat, ezért jobb az alkoholt vízzel inni, hogy hidratáljuk magunkat.

Alkohol és kávé együttes fogyasztása

Az alkohol és a kávé nem jó párosítás (Fotó: CatLane/Getty Images)

Megzavarhatja az alvást

„Az alkohol segíthet elaludni, de nem segít pihenni, a koffein pedig tovább akadályozza a minőségi alvást” – magyarázzák a szakemberek.

A Harvard Health Publishing szerint néhány óra elteltével az alkohol megemeli az epinefrin szintjét – ez az a stresszhormon, amely növeli a pulzusszámot –, ezért fordulhat elő az, hogy éjszaka felébredsz, amikor alkoholt fogyasztasz. Ha valaki pedig az alkoholt koffeinnel kombinálja, nagyobb valószínűséggel lesz gondja az elalvással.

Városi legenda, hogy a kávé befolyással van a véralkoholszintre

A kutatási eredmények azt is alátámasztották, hogy a koffein fogyasztása nem változtatja meg az ember véralkoholszintjét.

„A máj feladata, hogy segítse az alkohol kiürítését, de a koffeinnek nincs hatása erre a folyamatra. Illúzió lehet azt gondolni, hogy egy csésze erős kávé kijózanít, miközben csak valami ahhoz hasonló érzést kelt valójában” – mondja Taub-Dix, a téma szakértője.

Az alkalmankénti kávé-martini vagy a vodka és a kóla valószínűleg jó azoknak, akiknek nincs szívbetegségük, de fontos, hogy mindenki csak alkalmanként igyon, azaz fő a mértékletesség!!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top