nlc.hu
Életmód
Leszokás a kávéról

Ez történt a nő testével, aki 7 éve nem ivott kávét

Egy fiatal nő írta le a tapasztalatait, miután úgy döntött, hogy szakít a koffeinnel, nemcsak kávé, hanem üdítő formájában is.

Az Unwritten című magazinban az Y-generáció tagjai írják le élettapasztalataikat, hasznos tanácsaikat egymásnak és az olvasóknak, itt bukkant fel annak a fiatal nőnek az írása, melyben elmesélte, milyen körülmények között hagyta abba a kávét és minden mást, amiben koffein található. Nem volt könnyű, de ma már hét éve nem ivott semmilyen koffeintartalmú italt, leírta a tapasztalatait.

„Már hét éve, hogy felhagytam a koffeinnel, és egyáltalán nem hiányzik – kezdi a nő a történetét. – Oké, talán a Cherry Coke egy kicsit hiányzik, de ezen kívül jól elvagyok nélküle. Nem kiáltom világgá, hogy nem iszom koffeint, sőt, néha még meg sem merem említeni, mert az emberek érdekesen reagálnak.

Általában agresszív zihálás és tágra nyílt szemek kíséretében azt mondják: »Szóval egyáltalán nem iszol koffeint? És mi van a kávéval? Egyszer láttalak a Starbucksnál! Hogy éled túl? Hogy maradsz ébren? Nem vagy állandóan fáradt?« A válaszok: igen, mindig szívesen megiszom egy Starbucksot. Ha a barátaimmal elmegyünk kávézni, akkor a koffeinmentes változatát veszem annak a karamellás macchiatónak vagy az adott hónapban épp népszerű kávénak.

Az évek során kiderült, hogy a koffeinhiány kicsit sem befolyásolja a testem működését. Hogy mi a titkom? Úgy élek, hogy alszom, amikor fáradt vagyok.

És nem, nem vagyok állandóan fáradt, a szervezetem tökéletesen alkalmazkodott a koffeinmentes élethez, és normálisan működik. Ahelyett, hogy becsapnám a testemet, hogy tovább ébren maradjon, együttműködöm vele, amikor azt üzeni, hogy ideje szünetet tartani. Így alakult, hogy a koffeinhiány miatt visszaszoktam az egészséges alvási rendhez.”

Többfajta kávé

Nem kell félni a leszokástól (Kép: Getty Images)

A hölgy nem marad azonban teljesen stimulánsok nélkül, mert a csokoládét nem veti meg, de üdítőről, energiaitalról vagy kávéról szó sem lehet. Persze neki sem volt zökkenőmentes az első időszak, amikor leszokott a koffeinről. „A legtöbb ember azt mondja, hogy soha nem tudna koffein nélkül élni, ha csak egy napot kell kibírniuk nélküle, akkor rosszul érzik magukat, fáradtak, ingerlékenyek, és erős fejfájásuk, elvonási tüneteik lesznek. Ezt teljesen megértem. Nekem is okozott néhány nap csúnya fejfájást, amikor lejöttem a koffeinről. De ez csak megerősített abban, hogy jó döntést hoztam, amikor belevágtam a leszokásba.”

A fiatal nő egy barátja miatt jutott arra az elhatározásra, hogy megváltoztatja a szokásait. A barát súlyosan koffeinfüggő volt, energiaitallal kezdte minden reggel a napját, és mivel kávézóban dolgozott, ahol ingyen ihatta a kávét, túlzásba vitte a koffeint. Közben szörnyű migrén kínozta, és remegett a keze szinte állandóan. Ezt látva gondolta át a nő, hogy milyen a saját kapcsolata a koffeinnel, majd döntött úgy, hogy ezt nem akarja kockáztatni.

„Korábban soha nem tekintettem a koffeint kábítószernek, de miután láttam, hogy milyen hatással van a barátomra, ha túl sokáig nem iszik koffeintartalmú italt, az egész felfogásom megváltozott. Néhány hónappal később véletlenül egy-két napra kávé nélkül maradhattam, mert elkapott egy olyan szörnyű fejfájás, amin semmilyen fájdalomcsillapító nem segített. Este hatkor az ágyban feküdtem a sötétben, összeszorított szemmel, és próbáltam kialudni magam. Akkor és ott elhatároztam, hogy teljesen leszokom a koffeinről.

Egy hétig tartott, mire le tudtam tenni, mindennap egyre kisebb mennyiségű kávét és üdítőt ittam, aztán teljesen elhagytam. Azóta a migrénes fejfájások elkerülnek, ami már önmagában megérte a leszokást.

»De mit iszol helyette? Teát? Valami csak kell!« – kérdezik mindig megdöbbenve a kollégák és barátok. Nem, teát sem iszom. Leginkább vizet, vagy gyógyteát, amiben nincs koffein, ha beteg vagyok. Tudom, hogy ez »unalmasan« hangzik, de hatalmas változást hozott az életembe.”

A hölgy azt javasolja, hogy ha a koffein elhagyásának gondolatával játsszunk, akkor próbáljunk egyszerre kis mennyiségeket elhagyni, és végül leszoktatni magunkat róla. Attól függően, hogy általában mennyi koffeintartalmú italt iszunk, a leszokás eltarthat néhány napig, és előfordulhat, hogy fájni fog a fejünk is – ezt elvonási tünetként kell értékelni, teljesen normális reakció a szervezet részéről. Ha pedig nem akarunk teljesen leszokni, akkor is érdemes minél inkább lecsökkenteni a koffeinbevitelt az egészségünk érdekében.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top