nlc.hu
Életmód

Valóban megtörtént események A korona 5. évadában

5 képtelenségnek tűnő sztori A korona 5. évadából, amik valóban megtörténtek

A korona ugyan fikciós sorozat a brit királyi család életéről, de az események nagy részét a valóság inspirálta. Mégis, az 5. évad tele van egészen hajmeresztő történésekkel – az alábbi esetek pedig nem a képzelet szüleményei.

Visszatért A korona – mi pedig úgy néztük végig az ötödik évadot, ahogy azt kell: zsepivel az egyik kezünkben, Wikipediával a másikban. Hiszen tudjuk, hogy attól még, mert egy valós családról szól, megtörtént események alapján, a Netflix sorozata nem fél élni a művészi szabadsággal, ha arról van szó, hogy egy kicsit drámaibbá tennék a sztorit. A legújabb szezon pedig kifejezetten erősnek érződött, így még a szokásosnál is többször ellenőriztük a tényeket, hiszen a folytatás a nagyon is jól dokumentált ’90-es években játszódik. És kiderült, hogy többször is tévedtünk, mikor biztosak voltunk benne, hogy a képzelet szüleménye az, amit a képernyőn látunk: a következő események, bármennyire is képtelenségnek tűnnek, valóban megtörténtek.

Mohammed Al-Fayed, a királyi család legnagyobb rajongója

A korona ötödik évadának harmadik része Diana jövendőbeli barátja, Dodi Al-Fayed (Khalid Abdalla) édesapja, Mohammed Al-Fayed (Salim Daw) felemelkedésének történetét meséli el. Azaz: hogyan lett A tűzszekerek Oscar-díjas producere az egyiptomi kisfiúból, aki nem mellesleg az angol királyi család megszállottja? Ez a sztori alapjaiban véve teljesen igaz, beleszámítva azt is, hogy Mohammed valóban megvette VIII. Edward király és Wallis Simpson egykori házát, ahogy Sidney Johnson – a királyi pár egykori komornyikja – is Al-Fayednek dolgozott Edward halála után. Mohammedet „lenyűgözte a brit uralkodó története, aki feladta a koronát és a birodalmát egy kétszeresen elvált amerikai nőért” – írta a New York Times még 1989-ben, amikor Al-Fayed teapartit rendezett, hogy villoghasson a Windsor-ház restaurációjának eredményével. A meghívottak listáján Diana apja is szerepelt. A villa pedig már 50 éve Mohammed birtokában van.

A korona 5. évad

Fotó: Netflix/Ana Blumenkron

Kísérteties előjel

1995-ben járunk, két évvel Diana (Elizabeth Debicki) halála előtt, mikor a hercegnő elveszíti az autója felett az irányítást, mert néhány percre nem fogott a fék. Okos forgatókönyvírói húzásnak tűnik, a tragédia tipikus előrevetítésének, amely a drámai feszültséget hivatott fokozni. Csakhogy valójában nem erről van szó. Diana a való életben is majdnem balesetet szenvedett a kocsijának nem működő fékje miatt. Az akkor már meglehetősen paranoiás hercegnő azt is megosztotta akkoriban a bizalmasaival, hogy sejtése szerint valaki direkt megbuherálta az autóját. Sőt, mikor 1997-ben Erzsébet királynő értesült Diana autóbelesetéről, állítólag az első reakciója az volt: „Valaki biztos elvágta a fékcsövet.”

A korona 5. évad

Fotó: Netflix

Tampongate

Bár ez egy meglehetősen hírhedt fejezete Kamilla és Károly kapcsolatának, ha nem vagy otthon a királyi család ügyes-bajos dolgaiban, vagy nem is éltél még a ’90-es években, akkor sanszos, hogy nem hallottál a tampongate-ként elhíresült esetről. Így amikor A korona gyakorlatilag egy egész epizódot szentelt az ügynek, azt sem tudtad, hová kapd a fejed. Pedig képzeld, ez pontról pontra megtörtént úgy, ahogy a sorozatban látható (a szeretők nagyon intim beszélgetését valóban felvették, Károlynak pedig tényleg érdekes elképzelései voltak a Tampaxról), de a valóság ennél még egy picit durvább is. Nem elég, hogy az újságok szóról szóra lehozták Kamilla és Károly telefonbeszélgetésének tartalmát, még egy telefonszámot is biztosítottak az olvasóknak, amit tárcsázva meghallgathatták az eredeti felvételt.

A korona 5. évad

Fotó: Netflix

Fülöp herceg és a Romanovok

A korona ötödik évada tele van megrázó pillanatokkal – egy ilyen, egészen sokkoló jelenettel kezdődik a hatodik rész is. Ebben az epizódban a sorozat elmeséli Erzsébet királynő és Fülöp herceg látogatását Oroszországba, illetve azt is, hogy a herceg meglepően nagy segítség volt az 1918-ban, a bolsevikok által kivégzett Romanov-család maradványainak azonosításában. És ez mind igaz! Miután a cárné Viktória királynő unokája volt, Fülöpnek pedig a királynő volt a nagy-nagynénje, ezért amikor megtalálták a Romanovok sírhelyét, Fülöp herceg (Mihály kenti herceggel együtt) DNS-mintát szolgáltatott, melynek segítségével minden kétséget kizáróan meg tudták állapítani a maradványok kilétét.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Alex Bailey/Netflix

Guy Fawkes-nap

„Itt a televíziókészülék is metafora” – mondja Erzsébet királynő a nyolcadik epizódban Vilmosnak, a folytatás pedig mintha csak erre a mondatra épült volna. A parlamentet és a királyi családot felrobbantani készülő Guy Fawkesról elnevezett ünnepnapra időzítették Diana puskaporos hordóját, az interjú érkezését Károly herceg születésnapján jelentették be, maga az interjú pedig Erzsébet királynő és Fülöp herceg 48. házassági évfordulóján került adásba – egy forgatókönyvíró sem hozhatta volna össze jobban. És nem is tette: valóban minden pontosan így történt, sajnos azzal együtt, hogy az interjút készítő újságíró Martin Bashir (Prasanna Puwanarajah) gusztustalanul manipulálta szegény Dianát. Ez utóbbira egyébként csak 25 évvel a beszélgetés után, 2020-ban derült fény.

A korona 5. évad

Fotó: Netflix/Keith Bernstein

(Forrás: IndieWire, People, Hello! Magazine)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top