nlc.hu
Szabadidő

A korona új Dianája, Elizabeth Debicki

Ezt gondolja Dianáról Elizabeth Debicki, A korona új hercegnője

A nagy Gatsby indította be a karrierjét, jelenleg A korona című sorozat ötödik évadában Diana hercegnőt alakítja, mégis nagyon keveset tudunk róla. Ki Elizabeth Debicki?

A Netfilx A korona című sorozatának 5. évadától Elizabeth Debicki vette át Diana hercegnő szerepét Emma Corrintól. A váltásra azért volt szükség, mivel a cselekmény szerint Lady Di ekkor már a harmincas éveiben jár, ezért egy, a valóságban is ilyen korú színésznőt kerestek a megformálására. 

„Diana hercegnő szellemisége, szavai és cselekedetei sokak szívében élnek. Valódi kiváltság és megtiszteltetés számomra, hogy bekapcsolódhatok ebbe a mesteri sorozatba, amely engem az első epizódtól kezdve rabul ejtett” – fogalmazott közleményében Debicki, miután megkapta a szerepet.

De vajon mit is érdemes tudni a színésznőről?

Elizabeth Debicki

Elizabeth Debicki (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Balerinának készült

Elizabeth Debicki 1990-ben Párizsban született. Édesapja lengyel, édesanyja pedig ír származású, mindketten profi balett-táncosok. Ausztráliában nőtt fel és eredetileg a szülei nyomdokaiba szeretett volna lépni, ám kamaszkorára már túlságosan magas volt balerinának. 

„12 évesen magasabb voltam a tanáraimnál, és emlékszem a pillanatra, amikor beláttam: ez nem fog menni – nyilatkozta erről az Allure magazinnak. – A tánc veleszületett fizikai tudatosságot ad – fizikai edzés. A színészet ugyanez, csak szavakkal.”

E tekintetben az élete hasonlóan alakult, mint Diana hercegnőé, hiszen eredetileg ő is szeretett volna balerina lenni és szintén azért kellett lemondania erről az álmáról, mert túl magas volt a termete.

Lady Diana egyébként 178 centiméter magas volt, Debicki pedig még nála is magasabb, 187 centiméter.

A nagy Gatsby főszereplőivel a Cannes-i Fimfesztiválon, 2013-ban

A nagy Gatsby főszereplőivel a Cannes-i Fimfesztiválon, 2013-ban (Fotó: Venturelli/WireImage)

A nagy Gatsby

2010-ben, a Victorian College of the Arts dráma szakán szerzett diplomát, majd 2011-ben az Olivia Newton-John főszereplésével készült Harmadnaposok című ausztrál vígjátékban debütált a vásznon, akkor még egy kisebb szerepben. Két évvel később azonban megkapta Jordan Baker szerepét Baz Luhrmann A nagy Gatsby című filmjében, mely aztán beindította a karrierjét. 

„Ez volt a legeslegnagyobb áldás. Soha nem lehetek elég hálás neki, mint embernek, azért, amit tanított nekem, az élményért, annak feltárásáért” – mondta erről.

A filmben nyújtott alakítását a kritikusok is elismerték, és elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó AACTA-díjat. Az azóta eltelt években láthattuk többek között A galaxis őrzői vol. 2., a Nyughatatlan özvegyek, vagy a Tenet című filmekben, de több sorozatban is szerepelt.

Elizabeth Debicki Lady Diana szerepében

Elizabeth Debicki Lady Diana szerepében (Fotó: Profimedia/ LMKMEDIA)

A korona

A színésznő három évvel ezelőtt, meghallgatás útján nyerte el Diana hercegnő szerepét A koronában. Igaz, ő maga úgy érezte, nem teljesített valami jól a castingon.

„Nos, mindent megtettem azért, hogy ne kapjam meg a szerepet – nyilatkozta erről a Guardiannek.  – Nyilvánvalóan felfedeztek bennem valami Diana-szerűt a meghallgatásomon, ami pedig akkoriban nem ez volt, amire vágytam.”

Saját bevallása szerint , amikor megtudta, hogy övé a szerep, meglepettnek és rémültnek érezte magát.

Ez egy álomszerep. Annyira figyelemre méltó személyiség volt, és még mindig nagyon sok ember szívében él. 

Elizabeth Debicki a 2022-es MET-gálán

Elizabeth Debicki a 2022-es MET-gálán (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Titkolja a magánéletét

Bár már közel egy évtizede reflektorfényben van, a magánéletét következetesen titkolja.

„Úgy érzem, a munkám az, amit a világnak meg szeretnék mutatni, és mindig is hittem abban a megközelítésben, hogy én és a munkám különállóak vagyunk” – mondta erről az ausztrál Vogue-nak. Azonban az mégis hamar kiderült, hogy néhány évig Tom Hiddleston párja volt.

A színésznő a közösségi oldalakat sem használja, amit a következőképp indokolt: „Úgy gondolom, hogy a közösségi média szépen elhomályosíthatja az emberekről kialakult képet, ezt tiszteletben is tartom, azonban nem igazán érzem magaménak. Csak azt akarom, hogy a munkám beszéljen helyettem, és az emberek úgy fogadják, ahogy van, anélkül, hogy bármi befolyásolná őket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top