nlc.hu
Szabadidő

Színésznők, akik Diana hercegnőt alakították

Bukást és nagy sikert is hozott Diana hercegnő szerepe ezeknek a színésznőknek

Egy olyan legendás személyiséget eljétszani, mint Diana hercegnő, kiváltság, és egyben hatalmas teher is a színésznők számára. Többen is bevallották, hogy igencsak megrettentek a feladattól.

Éppen ma, február 24-én harminc éve annak, hogy Diana Spencer igazán a figyelem középpontjába került azzal, hogy bejelentette eljegyzését Károly herceggel, a brit trónörökössel. Dianából a nép hercegnője lett, és rövid idővel az eljegyzése után nemcsak a magazinok címlapjára került, de filmek is készültek az életéről. Diana karaktere először 1982-ben került a filmvászonra, azóta pedig számos tévés produkció, sőt mozifilm is készült az életéről, a legújabbat pedig jelenleg forgatják. Íme 10 színésznő, akik eljátszhatta a walesi hercegné legkevésbé sem könnyű szerepét.

Caroline Bliss

Alig egy évvel azután, hogy Diana és Károly herceg házasságot kötöttek, Charles & Diana: A Royal Love Story címmel készült tévéfilm a hercegi pár szerelméről, illetve házasságkötéséről. Dianát a vele majdnem napra pontosan egyidős angol színésznő, Caroline Bliss alakította. Érdekesség, hogy Daniel Chatto, aki András herceget formálta meg ugyanebben a filmben, később a valódi András herceg unokatestvérét, Lady Sarah Armstrong-Jonest vette feleségül.

Caroline Bliss

Caroline Bliss (Fotó: Larry Ellis Collection/Getty Images)

Catherine Oxenberg

1982-ben egy másik tévéfilm is készült Dianáról és Károlyról, The Royal Romance of Charles and Diana címmel, melyben Catherine Oxenberg kapta meg a hercegnő szerepét. Az amerikai színésznő egyébként rokonságban áll a brit királyi családdal: ő ugyanis Károly herceg másod-unokatestvére. Oxenbergnek egy évtizeddel később még egyszer alkalma nyílt eljátszani Dianát Andrew Morton Diana igaz története – saját szavaival című könyvéből készült a Charles és Diana: Nemesi tragédiák című filmben.

Catherine Oxenberg

Catherine Oxenberg (Fotó: Ben Martin/Getty Images)

Serena Scott Thomas

Szintén Andrew Morton könyve alapján forgatott filmet az NBC Diana: Her True Story címmel, 1993-ban. Ebben az adaptációban Serena Scott Thomas játszotta Lady Di-t. A kritikusok szerint a brit színésznő ugyan bájos alakítást nyújtott a produkcióban, azonban egyáltalán nem hasonlított a valódi Dianára. 2011-ben a Vilmos herceg és Katalin szerelméről szóló William & Kate című tévéfilmben a színésznő Kate Middleton édesanyját, Carole Middletont formálta meg.

Serena Scott Thomas

Serena Scott Thomas (Screenshot: Youtube)

Julie Cox

Az 1996-os Lady D. – A szerelmes hercegnő című film Diana és James Hewitt románcát dolgozta fel, a forgatókönyv Anna Pasternak Princess In Love című botránykönyve alapján íródott. Ebben a filmben Julie Cox bújt a hercegnő bőrébe, aki meglepő választás volt, hiszen jóval alacsonyabb volt Dianánál és – bár ez nyilván könnyebben megoldható volt – a haját is ki kellett szőkíteni a szerep kedvééért. A színésznő egyébként saját bevallása szerint soha nem olvasta el Pasternak könyvét. „Azt gondoltam, utálni fogom. Úgy éreztem, ha elolvasom a könyvet, akkor a forgatókönyvet már nehezen veszem majd komolyan” – nyilatkozta akkoriban.

Julie Cox

Julie Cox (Fotó: Wikipedia)

Amy Seccombe

Egy évvel Diana halála után Diana, a nép hercegnője címmel mutattak be egy tévéfilmet a hercegnő életének utolsó évéről, feldolgozva Dodi Fayeddel való kapcsolatát, illetve a tragikus balesetet. Ebben a produkcióban Amy Seccombe játszotta a főszerepet, akivel a kritikusok is meg voltak elégedve akkoriban, mondván, hogy külsőleg is kellőképpen hasonlított Dianára, és az alakítása is meggyőző volt.

Amy Seccombe

Amy Seccombe (Screenshot: Youtube)

Genevieve O’Reilly

A TLC csatorna Diana: A tündérmese véget ér című 2007-es dokumentumdrámája archív interjúrészletek és forgatókönyv alapján forgatott filmjelenetek segítségével dolgozta fel Lady Di életének utolsó napjait. Ebben a produkcióban Genevieve O’Reilly ír színésznő kapta Diana szerepét. „Nem isteníti a hercegnőt. Kiszolgáltatottnak, de manipulatívnak, szeretetteljesnek, de hibásnak, más szóval emberként ábrázolja” – írták a kritikák akkoriban. 

Genevieve O’Reilly

Genevieve O’Reilly (Fotó: TLC)

Naomi Watts

Naomi Watts kétszer utasította vissza a Diana című 2013-as mozifilm főszerepét, harmadszorra végül elfogadta az ajánlatot és alaposan készült a szerepre. „Rengeteget hallgattam a hangját, hogy megtanuljam a hanglejtését. Megtanultam úgy tartani a fejemet, ahogy ő. Megtanultam a híres félmosolyát, amivel beragyogta a világot. Megtanultam úgy nézni, alulról, ahogy Diana. És közben folyamatosan rettegtem. A pánik csak akkor múlt el, amikor elkezdtünk forgatni. Akkor éreztem, hogy az enyém a szerep. Hogy el kell szakadnom a rossz gondolatoktól, attól, hogy nem vagyok elég magas, nem olyan az orrom, a szemem, nem vagyok elég brit… De teljesen csak akkor éreztem magam Dianának, amikor a palotában forgattunk. És onnantól fogva azt mondtam magamnak, jogom van megformálni a hercegnőt úgy, ahogy én akarom, nem kell centire lemásolni, amilyennek mások látják” – nyilatkozta a színésznő a Nők Lapjának akkoriban. A film, mely a hercegnő és Hasnat Khan szerelmének történetét állította középpontba, végül jókorát bukott.

Naomi Watts

Naomi Watts (Fotó: Neil Mockford/FilmMagic)

Emma Corrin

A Korona sorozat negyedik évadában a korábban szinte teljesen ismeretlen Emma Corrin keltette életre a fiatal Diana hercegnőt. A 24 éves színésznő egy interjújában bevallotta: kezdetben igencsak meg volt rettenve a feladattól. „Amikor a kezemben tartottam a forgatókönyvet, az sokat segített. Rájöttem, hogy oké, ő egy karakter, akit játszom. Ez A Korona verziója Dianáról. Sok mindent tehetek hozzá. Ez könnyebben kezelhetővé tette a szerepet. (…) Azt hiszem, A Korona jól csinálta, mert megmutatta az érme mindkét oldalát” – mondta Corrin, utalva arra, hogy Diana éppen annyira volt áldozat, mint amennyire olykor manipulatív.  

Emma Corrin

Emma Corrin (Fotó: Netflix)

Elizabeth Debicki

A Netflix sorozatának következő évadától viszont már nem Corrin viszi majd tovább a szerepet, hanem a 30 éves, ausztrál Elizabeth Debicki. A váltásra amiatt van szükség, mivel a 5. és a 6. évadban Diana hercegnő már a harmincas éveiben jár majd, emiatt pedig egy ilyen korú színésznőt kerestek a megformálásra. „Diana hercegnő szellemisége, szavai és cselekedetei sokak szívében élnek. Valódi kiváltság és megtiszteltetés számomra, hogy bekapcsolódhatok ebbe a mesteri sorozatba, amely engem az első epizódtól kezdve rabul ejtett” – fogalmazott közleményében Debicki.

Elizabeth Debicki

Elizabeth Debicki (Fotó: Johnny Louis/Getty Images)

Kristen Stewart

A 2016-os Jackie Kennedy-mozit is jegyző Pablo Larraín most Dianáról készít filmet, egészen pontosan arról a Sandringham-kastélyban töltött hétvégéről, amikor a hercegnő eldöntötte, hogy elválik Károly hercegtől. A főszerepet Kristen Stewart kapta meg, aki már látatlanban is igen megosztó választásnak bizonyult. A színésznő mindössze 7 éves volt Diana halálakor. „Nagyon kicsi voltam, nem igazán tudtam, mi folyik ott. De most nehéz nem azt érezni, hogy védelmezni akarom őt” – nyilatkozta Stewart Jimmy Kimmel műsorában novemberben. „A film három nap alatt játszódik, nem új információkat közöl, hanem egy igazán költői elképzelés lesz arról, hogy mit érezhetett. Nem fogjuk megítélni, csak szeretjük őt” – fejtegette a színésznő, aki elárulta azt is, hogy Diana megformálásában a helyes akcentus megtalálása jelentette számára a legnagyobb feladatot.

Kristen Stewart

Kristen Stewart (Fotó: Neon)

Olvass még Diana hercegnőről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top