nlc.hu
Életmód

Matt Smith színész portréja

A most 40 éves Matt Smith már azelőtt szexi volt, hogy a Sárkányok háza Daemonját alakította volna

Daemon Targaryen, Fülöp herceg, Doctor Who – három olyan ikonikus szerep, amiből sokaknak jó, ha egyetlen megadatik a karrierje során. Matt Smith azonban még ennél is több emlékezetes karakter bőrébe bújt bele, miközben sosem szűnt meg a jófej – és szexi – szomszéd srácnak lenni.

Egy percet sem tudsz eltölteni mostanában az internet bármely bugyrában anélkül, hogy ne jönne szembe a Sárkányok háza. Ami nem is olyan meglepő annak tekintetében, hogy még a Trónok harca nyolcadik évadánál is nézettebbé vált a sorozat. Ez köszönhető nyilván a sárkányoknak, az eredeti széria fénykorát idéző történetmesélésnek, meg persze a fantasztikus szereplőgárdának – azon belül is Matt Smith-nek. A színész értelmezésében az általa megformált Daemon Targaryent megtette a Sárkányok háza legnépszerűbb karakterének: a „káosz ügynöke” – ahogy Smith hivatkozik rá – egyszerre szórakoztatóan kiszámíthatatlan, ugyanakkor meglepően sebezhető, ami veszélyesen jó kombinációt eredményez. Pont az a közönségkedvenc herceg, aki a sorozat egyik írója, Sara Hess szerint mára már egészen konkrétan az „Internet Pasija” címet viseli.

„Egyszerűen nem értem. Nem az, hogy Matt ne lenne hihetetlenül karizmatikus és csodás, elképesztő a szerepben. De Daemon maga… én nem akarnám a pasimnak! Hogyan – milyen módon – volt ő valaha is jó társa, apja vagy testvére bárkinek is? Emberünk megölte a feleségét! Többek között. Nem értem. Nem egy Paul Rudd” – fakadt ki Hess a Vanity Fairnek, ezzel azonban csak egyetlen dolgot bizonyított. Mégpedig azt, hogy ő és a Sárkányok harca írói nem értik a morálisan szürke karaktereket – Matt Smith viszont nagyon is tudja, hogyan mozdíthatja a szürkezónába Daemont.

Elméletben és papíron is úgy gondolom, hogy Daemon könnyen lehet csupán egy rosszarcú figura, aki amúgy jó harcos. De én szerettem volna ezt felforgatni egy kicsit, és törékennyé, érzékenyebbé tenni őt. Szerintem Daemon kifejezetten törékeny lény, ez érdekelt engem igazán

 – magyarázta a színész a Trónok harca hivatalos podcastjében a széria debütálása előtt. A premier óta eltelt 10 hétben pedig minden egyes részben bebizonyította, hogy nála jobb kezekben nem is lehetne a tékozló herceg. Az első epizódban – Miguel Sapochnik az első évad showrunnere szavaival élve – „Daemon a legfigyelmesebb, gondoskodóbb és érzékenyebb” Viserys fia és Aemma temetésén. A király és öccse közti kapcsolati dinamikát egy mozdulattal írta át – és ezzel együtt szerzett tetemes karakterfejlődést a hercegnek –, mikor a Viseryrst alakító Paddy Considine fejéről lecsúszott a korona a nyolcadik részben, Matt pedig szerepben maradva visszaadta azt, sőt, felsegítette a testvérét a trónra. A fináléban pedig az idősebb Rhaenyrát játszó Emma D’Arcy elmondása szerint „Matt Smith kifejezetten zseniális ötlete volt az, hogy Daemon közölje [Luke halálának] hírét Rhaenryrával, miközben mindketten elsétálunk a kamerától a kandallóig. Tökéletes döntés volt, ezt azonnal láttam.”

Matt Smith

Fotó: HBO Max

Fandomokon át

Bár látszólag a Sárkányok háza a világhírnév színpadára katapultálta Matt Smith-t, ez valójában úgy átlagosan három évente megtörténik vele. Az angol színésznek – aki egyébként még csak nem is a gyerekkori álmait valósítja meg a színjátszással; de erről később – ugyanis ez már a harmadik olyan szerepe, ami eredendően hatalmas rajongótáborral jár. Negyedik, ha beleszámítjuk a képregényfilmes világba tett villámlátogatását is: Smith főgonosza volt a legjobb dolog a Morbiusban.

A westerosi király család egy tagja mellett hús-vér herceget is megformált már a néhai Fülöp herceg személyében. A royalisták – azaz az angol királyi család rajongói – árgus szemekkel figyelték, hogyan jelenik majd meg II. Erzsébet királynő férje a Netflix legdrágább produkciójában, de sem A korona, sem Matt Smith Phillipje nem okozott nekik csalódást. Mert annak ellenére, hogy maga Fülöp herceg sosem nézte – netflixes alteregójának elmondása szerint, mikor arról kérdezték, hogy látta-e már A koronát, Fülöp csak annyit válaszolt: „Ne legyen nevetséges!” –, a széria a mai popkultúra fontos hivatkozási alapjává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy egy alkalommal még Harry herceg is nagyapának szólította Mattet.

Matt Smith

Fotó: Netflix

A színésznek azonban nem csak abban van gyakorlata, hogy megkerülhetetlenné tegyen egy produkciót. Pontosan tudja azt is, milyen, ha egy óriási hagyománnyal bíró monstrumhoz csatlakozik. Sőt, egészen konkrétan egy ilyen karakterrel kezdte a karrierjét is: 26 évesen ő lett a 11., és egyben a legfiatalabb Doctor a Doctor Who (magyarul: Ki vagy Doki?) majdnem 60 éves történelme során. Itt jegyeznénk meg, hogy ha nincs Benedict Cumberbatch, akkor talán Sherlockként robban be a srác a köztudatba, miután a Doctor Who akkori showrunnere három nappal a Tizenegyes Doctor válogatója előtt Watsonként hallgatta meg Mattet – aki Holmesnak sokkal jobb lett volna. Ám hamar kiderült – egészen pontosan a Doctor castingjának első napján –, hogy a sors nem nyomozónak, hanem időlordnak teremtette a fiút, aki a TARDIS-ával utazik időn és téren át.

Ha nem őt választjuk, elmegy és hatalmas sztár lesz belőle

 – idézte fel Steven Moffat a Doctor Who Magazine egyik számában, mit mondott neki Piers Wenger, a sorozat executive producere, miután rátaláltak Mattre. Ezért annak érdekében, hogy „megakadályozzuk, hogy sztárrá váljon”, leszerződtették az ifjú színészt. „Végül nem jártunk sikerrel” – tette hozzá a Moffat. És valóban: 40 évesen Matt kiforrott filmcsillag energiával szántja fel a vásznat, miközben ragaszkodik hozzá, hogy ő továbbra is „csak” színész.

Filmcsillag vagy színész

Ez Josh Horowitz Happy Sad Confused című podcastjából derül ki: Smith bevezette a házigazdát a „filmcsillag vagy színész” játékába (amit szerintünk egyedül Matt ismer az egész világon), önmagát pedig egyértelműen a színész kategóriába sorolta. Bár ezzel vitatkoznánk, az tény, hogy a legjobb karakterszínészek táborát erősíti. Olyan kisebb szerepekben is azonnal magára vonzza a néző figyelmét és hozza ki magából kérdés nélkül a maximumot, mint a Hivatali titkok újságírója, vagy a Büszkeség és balítélet meg a zombik eredendően hálátlan szerepe, Mr. Collins. Ugyanolyan hitelességgel képes életre kelteni az örök optimista, szórakozott professzor Tizenegyes Doctorát, mint az abszolút szörnyeteg, Charles Mansont (a Charlie Says című 2018-as filmben), és ahogy azt a Sárkányok házában is láthatjuk, könnyedén megtalálja a helyét a két véglet között is.

Matt Smith

Fotó: HBO Max

Ezen a vékony határon kellett egyensúlyoznia a tavalyi év egyik legjobb pszicho-thrillerében. Az Utolsó éjszaka a Sohóban egyesíti Matt Smith vitathatatlan karizmáját azzal a tehetségével, hogy valóban bele tud bújni bárki bőrébe. Vagy, ahogy a film rendezője, Edgar Wright fogalmazott: „Matt hihetetlenül sármos és csinos, ezért elő akartam hozni a sötét oldalát.” Jackként egyszerre lehengerlően dögös és pokolian félelmetes – ezt azonban talán mégsem Wright csalogatta elő Smith-ből. Kevesen tudják, de 8 évvel ezelőtt az egyébként színpadi színészként is remekelő Matt az Amerikai pszichó című musicalben keltette életre Patrick Batemant, aki mint tudjuk, a veszélyesen szexi megtestesítője immár több mint 20 éve. Lassan ennyi ideje kápráztatja el a rajongóit is Matt Smith, rengeteg lehetősége volt már tehát a filmszakmának a tehetsége díjazására. És megtörtént? „Sosem nyertem semmit” – hangzott nevetve a válasz az Esquire magazin portréjában.

Matt Smith

Fotó: Focus Features

Az örök szomszéd srác

Annak ellenére, hogy Matt az egyetlen a Doctor megformálói közül, akit BAFTA-díjra jelöltek, A koronáért pedig Emmy-jelölést kapott, a karrierje során még egyetlen díjat sem vitt haza. Ez azonban őt nem zavarja: „csak egy nanoszekundumig fáj, utána rájössz, hogy nem számít.” Smith fontossági sorrendjének tényleg a legalján szerepelnek a puccos szobrok, ezt pedig az is bizonyítja, hogy – ahogy James Corden talk show-jában elmondta – egy pillanat alatt feladta volna az Emmy-jelölését, ha ezáltal Anglia bejuthatott volna a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjébe.

Mert mélyen legbelül Matt Smith nem más, mint az a kissrác, akinek a legnagyobb álma, hogy profi futballista legyen.

Úgy volt, hogy focista leszek. Erre épült az egész személyiségem

 – mesélte a Los Angeles Times-nak. Tinédzserként Matt a Leicester City ificsapatának kapitánya volt, de aztán egy gerincsérülés miatt örökre búcsút kellett vennie a hivatásszerű sportolástól. „Hiányzik a foci. Évekig szenvedtem, miután fel kellett adnom a profi karriert. Nagyon hálás vagyok, hogy rátaláltam a színészetre mint hivatásra.” Ezt egykori drámatanárának, Jerry Hardinghamnek köszönheti, aki a színjátszás felé lökdöste a kamasz Mattet, akinek annak ellenére sem szállt a fejébe a siker, hogy generációjának egyik legtehetségesebb – jóllehet leginkább alulértékelt – színésze lett.

Matt Smith

Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images

Matt elmondása szerint ez csupán a barátainak köszönhető. Ők azok, akik rászólnak, ha túl fellengzős „színészes” kiejtéssel beszél, a mai napig tartja velük a kapcsolatot, és akiknek ő még mindig csak „Smithy, akinek a nagy füle miatt szívták a vérét”. Valamint nyilván az ő hibájuk az is, hogy – a Trónok harcával ellentétben – Matt egy percet nem látott a Doctor Who-ból, mielőtt megszerezte a szerepet. Merthogy a sorozatot szombat este 7-kor adja a BBC „én meg olyankor egy pubban ülök” – derül ki egy interjúból. És hogy mennyire megmaradt a vagány szomszéd srácnak, aki a hírnév ellenére is képes jól érezni magát? Ezt talán James Corden lagzijának sztorija mintázza a leginkább:

„Van egy heg az államon, ami akkor keletkezett, mikor ráestem a lépcsőre. Kétszer bezuhantam a kandallóba – szerencsére nem volt begyújtva –, táncoltam Kylie Minouge-gal – ami abszolút pompás volt –, aztán James apja bedugott egy ezüst Mercibe, mondván, ideje hazamenni. Beszálltam, becsuktam az ajtót, átmentem a másik oldalra, kiszálltam, megkerültem az autót és visszafutottam a buliba.”

(Forrás: GQ, Entertainment Weekly, Today)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.