nlc.hu
Életmód

Kivonják a forgalomból a műanyag poharakat

Végleg búcsút inthetünk a műanyag pohárba csapolt sörnek

Át kell szoknunk a papírpohárra, ha jót akarunk a Földnek.
Műanyag pohárba csapolt sör

Jövőre egy újabb komoly kihívással kell majd szembenéznie a vendéglátóiparnak, ugyanis 2023-tól tilos lesz a műanyag poharak és az azokhoz tartozó tetők forgalmazása. Igaz, a hvg.hu értesülése szerint a hazai szabályozás nem teljesen világos.

„A műanyaghulladékkal az a legnagyobb probléma, hogy nem minden műanyagot hasznosítunk újra: Európában az újrahasznosított műanyaghulladék aránya egyharmad körüli” – mondta el a hvg.hu-nak Jurecska Laura környezetkémikus, aki azt is hozzátette, hogy nem minden műanyag újrahasznosítható, kémiai szerkezetük, illetve a bennük lévő adalékanyagok miatt. Így az összegyűjtött műanyagot szét kell válogatni és megfelelően tisztítani szükséges, aminek következtében az újrahasznosított műanyag drágább, mint az új.

Hogy fellépjen a műanyagszennyezés ellen, 2021. július 3-tól az EU betiltotta tagállamaiban az egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat, lufitartó pálcákat és vattapálcákat. Ugyanez a rendelet 2023. január 1-től korlátozza a műanyag poharak és az azokhoz tartozó tetők forgalmazását is.

„A szakma azóta keresi a megoldást a műanyag poharak kiváltására, de a 2021 júniusában megjelent kormányrendelet óta semmilyen pontosítást nem közöltek” – mondta el a hvg.hu-nak Győrvári Gábor, a vendéglátóipari csomagolóeszközök gyártásával foglalkozó Indepack ügyvezető tulajdonosa. Szerinte a legnagyobb gond az, hogy nincs más olyan anyag, amit a műanyag poharak helyettesítésére a szakma használhatna, és kellő mennyiségben rendelkezésre áll.

Az egyik alternatíva a műanyag poharak helyettesítésére a növényi keményítőből (PLA-ból) készült pohár lehet, a másik pedig a papírpohár, utóbbi azonban műanyag bevonattal rendelkezik, hogy a nedvességet megtartsa. A másik probléma Győrvári Gábor szerint, hogy a cellulóz árának jelentős növekedése miatt globális papírhiány alakult ki, amely a papír alapanyag árát mintegy 20-30%-kal emelte és a mai napig folyamatos emelkedést mutat. Ráadásul amellett, hogy lényegesen drágább, mint a műanyag (egy 2dl-es papírpohár 27 forint, 2dl-es műanyag pohár 6 forint), a papírpohár nem tudja mennyiségben pótolni a műanyagpohár-szükségletet.

Győrvári Gábor jó alternatívának tartja a papírpoharat, már csak azért is, mert a kávét, üdítőket gyártó és forgalmazó cégek, illetve a gyorsétteremláncok már régóta átálltak ezek használatára, vagyis sok mindent nem kellene átszervezni. Így 2023-tól jó eséllyel a söröspultoknál is meg kell szoknunk a papírpohár megjelenését.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top