nlc.hu
Életmód

A papírpohár is káros a környezetre

A papírpoharak is ugyanolyan mérgezőek, mint a műanyagok

Úgy tűnik, tényleg akkor jársz a legjobban, ha beszerzel egy saját hordozható kávéspoharat…

Gyorsan olvadó papírszívószálak, instabil papírpoharak a papír fedőikkel – a szükséges kellemetlenség, amit simán elviselünk a bolygó, az óceánok meg a teknősök védelme érdekében. Most egy új kutatás szerint valószínűleg teljesen feleslegesen tesszük ki magunkat ezeknek a kényelmetlenségeknek. Eszerint ugyanis a papírpohár nem kevésbé káros a környezetre, mint a leváltott műanyag társai.

A Göteborgi Egyetem kutatói a különböző eldobható poharak környezetre gyakorolt hatásait vizsgálták, úgy, hogy lepkeszúnyog lárvái közé helyezték őket. „Néhány hétig nedves üledékben és vízben hagytuk a papírpoharakat és a műanyagpoharakat, majd követtük, hogy a kimosódott vegyi anyagok hogyan hatnak a lárvákra” – magyarázta a vizsgálat módszertanát Bethanie Carney Almroth, az Egyetem professzora. Az eredmény?

„Minden pohár negatívan hatott a szúnyoglárvák növekedésére.”

Miért olyan mérgező a papírpohár?

Elvileg, ha papírból készült tartóból isszuk a reggeli rohanásban a kávénkat, sokkal jobban kíméljük a természetet, mintha egyszerhasználatos műanyagpohárból tennénk. De csak elvileg. A papírpohárban ugyanis még mindig van valamennyi műanyag. A papír mint anyag se nem víz-, se nem zsírálló, így az élelmiszerrel érintkező anyag felületét be kell fedni valamivel. Erre a célra műanyag bevonatot használnak, ami polilaktidból (PLA-ból) készül. Ez egy biológiai alapanyagú, fenntatható anyag (elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből állítják elő) a piacon található műanyag 99%-ával szemben, amik fosszilis tüzelőanyagok segítségével készülnek. A PLA a legtöbbször biológiai úton bomlik le, azaz megfelelő körülmények között gyorsabban lebomlik, mint az olaj alapú műanyagok. A tanulmány szerint azonban ez ugyanúgy mérgező lehet.

Szívek szállodája

Jelenet a Szívek szállodájából (Fotó: Netflix)

„A bioműanyag nem bomlik le olyan hatékonyan, ha kikerül a természetbe, például vizes környezetbe. Fennáll annak a veszélye, hogy a műanyag a természetben marad, és az így létrejövő mikroműanyagokat az állatok és az emberek ugyanúgy elfogyaszthatják, mint más műanyagokat. A bioműanyag legalább annyi vegyi anyagot tartalmaz, mint a hagyományos társa” – mondta Bethanie Carney Almroth.  „A műanyagokban található egyes vegyi anyagokról ismert, hogy mérgezőek, másokról viszont nincs elég tudásunk. A papírcsomagolás más anyagokhoz képest potenciális egészségügyi kockázatot is jelent, mégis egyre elterjedtebb. Élelmiszerrel való érintkezés útján vagyunk kitéve a műanyagoknak és a benne lévő vegyi anyagoknak” – tette hozzá.

A professzor arra is rávilágított, hogy egyébként nincs belénk kódolva, hogy azonnal mindent eldobjunk. Elmondta, hogy amikor a II. világháború után bevezették az eldobható, egyszer használatos termékeket, komplett kampányokat indítottak, melyekben arra instruálták a lakosságot, hogy ne tartogassák, hanem dobják ki őket. Lehet, hogy évtizedek alatt sikeresen kondicionáltak minket erre a gyakorlatra, de Bethanie Carney Almroth szerint a bolygó érdekében az lenne a megoldás, ha visszatérnénk az ezelőtti életstílusunkhoz, és nem szabadulnánk meg mindentől egyetlen használat után. Sőt, a szakértő azt javasolja, hogy

„jobb lenne, ha az elviteles kávét a saját hordozható bögrénkbe kérnénk. De ne féljünk attól sem, hogy lassítsunk egy pár percre, és leüljünk, hogy porcelánbögréből igyuk meg a kávénkat.” 

 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top