nlc.hu
Életmód

Innovációk a 2023-as CES-ről

Házi vizeletvizsgálat, fordítógép babasíráshoz és ölelhető robotpárna – ez volt a CES 2023-ban

Idén újra a megszokott formában tartották meg Las Vegasban a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai szakkiállítását és vásárát, amire megszámlálhatatlanul sok találmánnyal, termékkel készülnek a cégek, legyen szó akár startupokról, akár nagyvállalatokról. Ezek közül válogattunk most. 

Személyre szabott szépség

A BMW színváltós koncepcióautója is nagyot szólt, de az idei vásár egyik legnagyobb durranása – ha lehet így fogalmazni – a L’Oréal egyik új innovációja volt. A HAPTA egy kézben tartható, ultraprecíz intelligens sminkapplikátor a korlátozott kéz- és kar-mozgékonyságú felhasználóknak, amely lehetővé teszi számukra, hogy otthon is stabilan felvigyék a rúzst. A HAPTA eredetileg a Verily által kifejlesztett technológiával működik, ez stabilizálja és kiegyenlíti az evőeszközöket, hogy a korlátozott kéz- és karmozgékonyságú emberek számára lehetővé tegye a magabiztos és független étkezést. A cég bemutatott egy másik prototípust is, ez Pinker technológiai céggel közösen kifejlesztett Brow Magic, egy olyan otthoni sminkapplikátor, amivel tökéletes szemöldököt formázhatunk magunknak. 

A Neutrogena kozmetikai cég is jelen volt az idei rendezvényen, és úgy tűnik, továbbra is a személyre szabhatóság a fő csapásirány a számukra. Az idei szakkiállításon a Nourished étrend-kiegészítőket gyártó vállalattal közös projektjüket mutatták be, ami a saját fejlesztésű Skin360 alkalmazásra épül. A felhasználók ezen applikáció segítségével meghatározhatják, hogy milyen a bőrtípusuk, milyen a bőrük állapota, a felvételek és egy kitöltött kérdőív alapján kapott adatokat felhasználva a Nourish elkészíti a megfelelő vitaminokat és ásványianyagokat tartalmazó gumicukrokat. Egy 28 napos szépítő bőrvitamin-kúráért 50 dollárt (kb. 20 ezer forintot) kérnek el, de egyelőre csak a tengerentúlra szállítják az étrend-kiegészítőket, írja a HVG. 

Konyhai techtündérek

Konyhai innovációkban ezúttal sem volt hiány, és néha olyan cégek rukkolnak elő ilyen újdonságokkal, amiktől erre nem is számítanánk, a Makitának például nemcsak remek szerszámai vannak, hanem hordozható kávéfőzője is, ahogyan a Black + Deckernek is van kávékészítő gépe. Sőt, most bemutatták a koktélkészítő-gépük vezetéknélküli változatát, ami egyetlen töltéssel állítólag 250 italt tud előállítani. Sokat lehetett olvasni az Adam nevű robotról, ami rengetegféle italt el tud készíteni, ha akarjuk, barista ha akarjuk, mixer, ha akarjuk, akkor pedig buborékteát készít.

Bartender robot

Adam, a bartender robot a 2023-as CES-en, Las Vegas-ban (Fotó: David Becker/Getty Images)

Felvillant egy reménysugár azok számára is, akik tej helyett növényi italokat isznak, viszont a bolti változatokat esetleg túl drágának találják, saját maguk viszont nem állnának neki zab- vagy mondjuk mandulaitalt készíteni. Luiz Rapacci a járvány miatti lezárások idején nehezen tudott hozzájutni a »növényi tejhez«, ezért elkezdett utánaolvasni annak, hogy lehet ezeket otthon elkészíteni, így született meg a The GrowUp nevű készülék alapötlete. Az eszköz a feltaláló szerint mindössze hat perc alatt bolti minőségű növényi tejet készít és még ki is takarítja magát. Ugyan a gép egyelőre csak előrendelhető, de már vannak hasonló darabok a piacon, ha valakinek esetleg ilyesmire fájna a foga.

Elég egyedi ötletnek tűnik, de nem teljes az a OneThird cég találmánya sem, ami segít megállapítani, hogy egy gyümölcs, zöldség felhasználható-e még vagy már megromlott. Ennek ellenére fontos megemlíteni, hiszen egy nagyon égető problémára jelent megoldást: a gyártó állítása szerint ezzel az eszközzel átlagosan akár 25 százalékkal is csökkenthetnénk az élelmiszerpazarlást. A kütyünek egyébként két változata van, egyik a lakossági felhasználóknak készült, a másik pedig a termelőknek, kereskedőknek.

Nyugi van!

Rengeteg módszer, sőt, eszköz is van arra, hogy csökkenteni tudjuk a szorongásunkat, ami sajnos sokak mindennapjának a része. Vannak, akik szerint a súlyozott takaróval csökkenthetők a szorongás és az alvászavar tünetei, és lehet, hogy lesz még valami, amit ágyba vihetnek magukkal azok, akik szabadulnának a stressztől. Egy japán cég, a Yukai Engineering a kiállításon mutatta be a Fufuly nevű párnát, amit ritmikusan pulzál, mintha lélegezne. Vannak, akiknek ismerős lehet a cég neve, hozzájuk kötődik ugyanis egy másik párnaszerű terápiás robot, a fej és végtag nélküli macskára emlékeztető Qoobo, ami ha simogatjuk, csóválja a farkát.

De mit tud a Fufuly? Egyrészt olyan alakja van, hogy nehéz megállni, hogy ne öleljük magunkhoz, másrészt a pulzálás segít abban, hogy – átvéve a ritmust – mélyebben, nyugodtabban lélegezzünk.  A Yukai Engineering a projekten a Tokiói Egyetemmel működött együtt, és egyelőre sajnos nem tudni, hogy mikor lesz elérhető világszerte, de a terv az, hogy ne csak Japánban lehessen majd beszerezni.  A cég egyébként egy másik találmányukat is bemutatta, a Lightony, egy hihetetlenül aranyos éjjelilámpa, amely egy idő után szó szerint elbóbiskol. Állítólag ez segít tulajdonosának is elaludni. Lightony a hangutasításokra is reagál, például ha azt mondjuk neki, hogy »jó reggelt«, akkor felébred. Sajnos rá még többet kell várni, ugyanis van még rajta fejleszteni való. 

Ha valaki nem híve a cukiságoknak, akkor talán jobban értékeli majd azt a fejpántot, ami állítólag segít használójának abban, hogy éjjel jól tudjon aludni, nappal pedig hatékonyan tudja végezni a munkáját. A Frenz mesterséges intelligencia segítségével válogatja össze azokat a hangmintákat, amelyekkel az alvás és a koncentrálás is jobban megy majd, és persze közben figyelemmel kíséri az állapotunkat, hogy közbe tudjon lépni, ha lankad a figyelmünk vagy éppen nem tudunk elaludni. Szintén a kellően pihentető alvást szolgálja az ErgoSportive okoságy, amely saját biometrikus érzékelői révén lehetővé teszi, hogy úgy gyűjthessünk adatokat az alvásunkról, hogy ne kelljen viselni aktivitásmérőt. Persze egy okos, állítható ágy összehasonlítva a hordható okoseszközökkel szemben nem tartozik annyira a megfizethető kategóriába, az egyszemélyes kivitel matrac nélkül több mint 2300 euróba, azaz több mint 900 000 forintba kerül. 

Minilabor a vécécsészében

Az aktivitásmérők az utóbbi években nagyon elterjedt eszközökké váltak, a Withings pedig egyik fontos szereplője a elektronikai piac ezen szegmensének, és legújabb innovációjukkal sikeresen elérték, hogy napokig mindenki róluk beszéljen, a kiállításon ugyanis bemutatták a U-Scant, amit a vécécsészében kell elhelyezni, és ott, helyben mintát vesz a vizeletünkből, a vizsgálati eredményeket pedig egy telefonos alkalmazásban rögzíti. A felhasználók az eredményeik alapján javaslatokat is kapnak arra vonatkozóan, mit tehetnek az egészségük érdekében. 

Miért pont vizelet? Mert rengeteg mindent elárul az egészségünkről

– nyilatkozta a Verge-nek Mathieu Letombe, a Withings vezérigazgatója. Hozzátette, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vérvizsgálat a vizeletvizsgálathoz képest invazív, hiszen meg kell szúrni a pácienst, miközben a mosdóba mindenki magától megy, naponta többször is. A U-Scan használata sem teszi ezt a folyamatot sokkal körülményesebbé a gyártó szerint, egyszerűen csak pisilni kell és kész. Az okoseszköz még az egy háztartáson belül élőket is meg tudja különböztetni, és nem kell aggódnia amiatt, hogy a hagyományos tisztítószerek kárt tesznek benne.

A hírek szerint a U-Scan hamarosan kapható lesz Európában 499,95 eurós (közel 200 000 forintos) áron, az Egyesült Államokban egyelőre a Withings még az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyére vár, és az egészségügyi célú felhasználásra még az Unióban sem kapta meg a jóváhagyást. Vagyis mondhatjuk, hogy a kütyü által szolgáltatott adatok tényleg csak tájékoztató jellegűek, a U-Scan nem egy orvosi eszköz, és ha bármi problémánk van, akkor szakemberhez kell fordulni. 

Az idei CES látogatói egy másik cég hasonló találmányát is megtekinthették: a CYM702 Boat vizeletvizsgáló ugyan nem újdonság, de a Yellosis nevű koreai startup azonban most előrukkolt a Cym Seattel, ami kényelmesébbé teszi a vizsgálatot: az ahhoz használt papírpálcát ugyanis egy fémkar tartja alánk, majd azt egy optikai szkenner elé csúsztatja, és egy perc múlva a telefonunkon már el is érhető az eredmény. Hasonló megoldást kínál a Vivoo is.

Ugyan a fentiek alapján úgy tűnhet, hogy az egészségünkkel kapcsolatos fejlesztések nagyon egy irányba tartanak, azért a mosdón túl is van élet. Bemutattak például egy újabb okosgyűrűt a nők számára, amivel számtalan paramétert követhetünk majd, többek között menstruációs naplózásra is képes, de lehet vele pulzust és azt is mérni, hogy mennyi kalóriát égettünk el, vagy hogy milyen volt az alvásunk minősége. A Valencell egy vény nélkül kapható ujjbegyre helyezhető vérnyomásmérőt szeretne piacra dobni, ami lényegesen egyszerűbbé tenné a vérnyomásmérést. 

Valencell ujjbegy vérnyomásmérő

Fotó: Valencell

Okosszülők, okosgyerekek

Nem könnyű kiválasztani a megfelelő babakocsit. Ella Anne Hunger és Kevin Huang  is megtapasztalta ezt a saját bőrén, és végül ügy döntöttek, inkább maguknak fabrikálnak egyet, fogtak hát egy elektromos gördeszkát és egy hagyományos babakocsit, és így született meg a GlüxKind Ella modelljének elődje, ami saját magát is képes vezetni, persze csak akkor, ha éppen nincs utasa. Azért nem merül ki ennyiben az összes funkció, mivel elektromos rásegítéssel rendelkezik, kiötlői szerint sokkal könnyebb tolni, sokkal könnyebb vele manőverezni, ráadásul be lehet állítani, hogy magától ringassa a babát. Mondani sem kell, egy ilyen eszköznek ára van, az első 100 darabot 3800 dollárért (közel 1,4 millió forintért) lehet majd megrendelni Kickstarteren, aki pedig lecsúszna erről a kezdő ajánlatról, annak valószínűleg jobban a zsebébe kell majd nyúlnia. Az árban persze benne van a beépített GPS, amivel nyomon lehet követni a babakocsit. 

Kellően körültekintőnek kell lennie a szülőknek akkor is, amikor baba- vagy gyermekülést vásárolnak a kocsiba, mert sajnos ezek közül néhány le szokott szerepelni a termékteszteken. A CES keretén belül bemutattak egy új fejlesztésű gyermekülést, amely állítólag a szoftveres lehetőségeket kihasználva igyekszik biztonságosabbá tenni az autóban való utazást a gyermekeknek. Az ülés jelzi azt, hogyha minden megfelelően lett beállítva, ahogyan azt is, ha a szülők az autóban hagyják a gyermeket, illetve amennyiben egy autó és utasai balesetet szenvednek, a Babyarkból állítólag kinyerhetők olyan adatok, amelyek segítik a mentőegységeket abban, hogy megfelelő ellátásban tudják részesíteni a gyerekeket. Az ülés 4 és 65 kilogramm közötti gyerekek számára készült, és az ára ennek is borsos, most 990 dollárért  (kb. 356 ezer forintért) lehet előrendelni, de később 1190 dollárba (kb. 440 ezer forintba) kerül majd. 

Gyakorlott szülők talán meg tudják mondani, hogy éppen miért sír a gyermekük, de kétségkívül nagyon hasznos lenne egy kütyü, ami mindenkinek „lefordítaná”, hogy éppen mit is szeretne közölni egy kisbaba. Egy tajvani vállalat ezért fejlesztette ki Q-beart, ami állítólag meg tudja mondani, hogy a gyerek éppen éhes, tisztába kellene tenni, álmos vagy egyszerűen csak nem érzi magát komfortosan. Az eszköz állítólag arra is képes, hogy segítsen a babának megnyugodni vagy elaludni, illetve a szülők feltölthetnek rá hangos könyveket, vagy akár a saját hangjukat is. A CES-en jelen voltak a Zoundream megálmodói is, ezt az alkalmazást, amihez természetesen szintén tartozik egy különleges eszköz, szintén azért fejlesztették ki, hogy jobban megérthessük, miért sír egy baba. A feltaláló Roberto Iannone szerint egy újszülött sírásának az elemzéséből sok mindent ki lehet szűrni, például betegségek korai jeleit vagy fejlődési rendellenességeket. 

Apropó fordítógép, továbbfejlesztették a FluentPet nevű találmányt, aminek az a célja, hogy a kutyánk kommunikálni tudjon velünk. A FluentPet lényege, hogy bizonyos alapszavakat hozzárendelünk bizonyos gombokhoz, és a kedvencünk – némi tréning után – a gombok nyomkodásával adhatja tudtunkra, hogy éppen éhes vagy sétálni szeretne, és így tovább. Az újítás az, hogy az eszköz most már WiFi-kapcsolattal is rendelkezik, így akkor is értesülhetünk arról, hogy a kutyánk mit szeretne velünk közölni, ha éppen nem vagyunk mellette. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top