nlc.hu
Életmód

Furcsa szextrendek a TikTokon

Élő orális szex, furcsa szextrendek – elvadultak TikTokon a tartalmak?

A TikTok körül sűrűsödnek az olyan balhék, amik a szexuális tartalmú videók miatt robbannak ki. Ki a felelős és hogyan védjük meg a gyerekeinket?

A TikTokot lehet nem szeretni, de tény, hogy jelenleg ez a legnépszerűbb közösségi oldal a kamaszok és fiatal felnőttek körében. Míg a huszonéves korosztályt már nem igazán kell félteni a szexuális tartalmaktól, a tiniknek azért még nem lenne mindegy, milyen videókat dob eléjük a platform algoritmusa. Felnőttként is sokkoló tud lenni, ha hirtelen egy olyan videó kerül a szemünk elé, amiben számunkra kényelmetlen tartalom van, hát még a kamaszoknak milyen lehet, ha belefutnak egy élő videóba, ahol épp szexuális aktus vagy orális szex történik – ahogy ez a közelmúltban is megtörtént egy magyar felhasználónál.

A mormonok tényleg áztatják?

Megszámlálhatatlan furcsa trend futott már a szexualitás körül TikTokon, felsorolni lehetetlen vállalkozás lenne, inkább csak azokról számolnánk be, amik nagyobb port kavartak az utóbbi években. Az egyik szextrend a mormonokat hozta hírbe. A mormon vallás szigorúan tiltja a házasság előtti szexet, amit a sztori szerint nehezen tartanak be a mormon fiatalok, ezért állítólag azt találták ki, hogy kikerülik a szex tilalmát úgy, hogy csak a behatolást végzik el, de nem mozgatják a hüvelyben a hímvesszőt – ezt a gyakorlatot pedig elnevezték soakingnak, ami áztatást jelent.

A TikTok felhasználói annyira felkapták ezt a trendet, hogy a #soaking hashtag jelenleg 110,2 millió megtekintésnél tart. Ez olyan irdatlan nagy szám, hogy felfogni is nehéz. A soakinghoz kapcsolódó, szintén elterjedt hashtag lett a #jump-humping, ami annyit jelent, hogy a soakingot művelő pár körül egy barátjuk ugrál az ágyon, hogy a hímvessző így külső behatásra mozogjon a hüvelyben. Sokat láttunk már az életben, de ezen azért felszaladt egy kicsit a szemöldökünk, főleg, hogy ennek a gyakorlatnak ilyen hatalmas rajongótábora lett a TikTokon.

Azt nem tudjuk, hogy a soaking egy valós dolog a mormon közösségben, vagy ez városi legenda, mert az interneten kutakodva találtunk olyan beszámolókat a közösség volt tagjaitól, akik szerint tényleg létezik a soaking a mormon tinik között, de bőven találni olyan megszólalókat is, akik szerint az egész egy nagy hazugság. Ahogy az egyik, exmormon megszólaló megfogalmazta: „Az a helyzet, hogy soha nem hallottam olyan emberről, aki beismerte volna, hogy csinálja a soakingot. Mindig egy barát hallotta egy barátjától, aki azt pletykálta… A mormonoknak nagyon szigorú szabályaik vannak az érintéssel kapcsolatban akár ruhában, akár anélkül, még a petting sem megengedett, és ha ilyen soakingot csinálnának, akkor meg kellene vallaniuk a vallási vezetőjüknek, hogy tagjai maradhassanak a mormon közösségnek. Szóval nincs semmi értelme, szerintem a soaking 99 százalékban csak pletyka és pár idióta elterjesztette, akik kipróbálták.”

Elszabadult a párcsere

Abban sem vagyunk biztosak, hogy a swinger szexre akarnánk buzdítani a tiniket és fiatalokat, a párcserés szex talán egy következő szint a szexualitás felfedezésében, nem a szexszel épp csak ismerkedő kamaszoknak való tartalom. A TikTokon azonban ezt sem nagyon lehet megúszni, igaz, szerencsére csak a fejjel lefelér fordított ananászok trendingelnek már jó ideje #UpsideDownPineapple hashtaggel, ami 308 millió megtekintésnél jár. Ezt a hastaget egyébként gyakran kombinálják a #SwingTokkal, ami már 2,4 milliárd megtekintést ért el.

@moonpartyof6 Anybody else in that season of life where somehow a trip to the grocery store or Home Depot becomes part of date night!? 😆 Also does this clear things up? 🤣😅 #thatcouple #husbandwife #coupleshumor #upsidedownpineapple #thatwife #marriagehumor ♬ Spongebob Tomfoolery - Dante9k Remix - David Snell

Az eredete az ananászos trendnek az, hogy a swingerek állítólag fejjel lefelé fordított ananász képét rakják ki a szállodában az ajtajukra, ezzel jelezve a hozzájuk hasonló kalandvágyó pároknak, hogy készen állnak a párcserére. Innen indult el az őrület, és robbant be a titkosnak már nem nevezhető szimbólum a tiktokkerek életébe. Amióta köztudott lett ennek a szimbólumnak a jelentése, számtalan helyen feltűnik a fejjel lefelé fordított ananász, többek között Airbnb szállások előtt, társkereső profilképeken, sőt, az egyik videóban egy fiatal nő azt is megmutatta, hogyan jelez titokban az ananászos fülbevalójával a környezetének, hogy szívesen benne lenne a párcserés szexben. Míg a swingerek azonosításának más diszkrét módjai már régóta léteznek – mint például a jobb kézen viselt fekete gyűrű -, a TikToknak köszönhetően most a fejjel lefelé fordított ananász lett az a szimbólum, ami miatt többé nem tudunk ugyanúgy nézni egy ananászra, és árgus szemekkel figyeljük a gyerekeinket, hogy vajon merre fordul az ananász náluk.

Élő szex és hiperszexualizálás

A legnagyobb port mostanában az a magyar felhasználó kavarta, aki a TikTokon élő videóban elégített ki orálisan egy férfit. A videót azok is látták, akik egyébként egyáltalán nem lettek volna rá kíváncsiak, mert az algoritmus épp úgy gondolta, hogy ezt a felhasználót és az élőzését dobja eléjük. De nem ő az egyetlen, aki élőben szexelt a platformon, nemrég bejárta a közösséget az a hír is, hogy egy 18 éves lány élő videóban veszítette el a szüzességét a TikTokon a születésnapján, nagyközönség előtt. Mivel az ember nem pornót akar nézni, amikor TikTokra megy, ezért abszolút jogos elvárás lenne, hogy ezek a tartalmak ne jelenjenek meg a feedünkben, hanem maradjanak a pornóoldalakon.

A szexualitás problémája persze nem itt kezdődik a TikTokon, már jó ideje vannak olyan aggódó hangok a szakemberek részéről, hogy ez a platform hiperszexualizált lett, kiskorú lányok alig valamit takaró ruhában erotikus táncot lejtenek, szabad prédává téve magukat a perverzeknek és pedofiloknak. A szexuális tárgyiasítás nagyjából az emberiség keletkezésével együtt született, de nagyon szomorú, hogy a mai napig ott tartunk, hogy a lányok úgy érzik, akkor érhetnek el valamit – népszerűséget, pénzt, hatalmat, párkapcsolatot -, ha tárgyiasítják magukat és a testükkel igyekeznek minél több rajongót szerezni.

Ne tudd meg miket néz a gyereked TikTok-on

A TikTok-on folytatódik a nők tárgyiasítása (Fotó: getty images)

Stephanie Patrick kutató, az Ottawai Egyetem Feminista és Nemi Tanulmányok doktora szerint ez a jelenség ugyanaz, mint régen, amikor a házasság volt azon kevés lehetőségek egyike, amelyekkel a nők felemelkedhettek a társadalomban: „Ha feljebb akartál jutni a társadalmi-gazdasági ranglétrán, azt a házasságon keresztül tehetted meg, azaz a tested és a szexuális tőkéd felhasználásával férhettél hozzá a társadalom magasabb státuszához. Számomra ez csak egy új módja annak, ami olyan régi, mint maga a patriarchátus.

Bármennyire is szeretnénk ünnepelni a nők számára elért fejlődést, még mindig annyira megjutalmaznak minket azért, ahogy kinézünk, és ahogy szexuálisan kívánatos tárgyként mutatjuk be magunkat, hogy nem látom, hogy ez egyhamar megváltozna.

Amint megjelenik egy új médiatechnológia – bármi is lesz a TikTok után -, az én véleményem szerint ott is ugyanez lesz újra és újra.”

A TikTokon is vannak szabályok

Lévai Richárd

Lévai Richárd

Lévai Richárd közösségi marketing specialistát kérdeztem arról, miért érződik a fenti példák alapján úgy, mintha semmiféle gátat nem szabnának a tartalmaknak a TikToknál. A szakember elmondta, hogy a TikTokon is szabályozva van, hogy milyen tartalmakat rakhatunk ki, és bármi, ami akár valódi szexualitás, akár annak imitálása, az elvileg tiltott a közösségi oldalon. „Vannak ezzel kapcsolatos túlreagálásai is a platformnak – tette hozzá Lévai Richárd –, például volt egy ilyen ügy pár hónappal ezelőtt, hogy még a szexuális tanácsadással foglalkozó felhasználókat is letiltották, pedig ott semmiféle vizualitás nem jelent meg. Máskor meg burkoltan vagy nyíltan szexuális töltetű videók jelennek meg a szabály ellenére.

Az élő videók a legproblémásabbak, hiszen egy algoritmusnak vagy moderátornak időben kellene elcsípni a szexuális tartalmat, ami szinte lehetetlen, amikor nem tudod, hogy mi fog történni a következő percben.

De ebbe mindenhol belefutnak, annak idején a Facebooknál is volt ilyen, hogy valaki élőben követett el öngyilkosságot. A TikTok is biztosan küzd ellene, de lehet, hogy még keveset támadták érte, és ezért még nem tesznek meg minden tőlük telhetőt. Az algoritmus mindent megmutat nekünk, sokszor olyanokat is, amikre egyáltalán nem vágyunk.”

Bár az igaz, hogy a Facebooknál sikeresebben küzdenek a nem megfelelő tartalmak ellen, a szakember arra hívta fel a figyelmünket, hogy ez azért is van, mert teljesen máshogy működik a TikTok algoritmusa: „A Facebookon és Instangramon alapvetően az volt a koncepció, hogy azoknak a tartalmait látom, akiket követek, a TikTok pedig úgy működik, hogy azokat mutatja meg nekem, akiknek a tartalmai valószínűleg érdekelni fognak a korábbi tevékenységeim alapján. Teljesen más megközelítés. Biztonságosabb a közeg, ha egy közösségi oldalon követek általam választott embereket, híroldalakat, művészeket, mert így kisebb az esély arra, hogy a követéseimnek köszönhetően nem várt tartalmakkal találkozom.

Viszont, ha az algoritmus azt látja a tevékenységed alapján, hogy például sok divattal kapcsolatos tartalmat nézel, rákattintasz egy fehérneműs videóra, akkor máris eljuthatsz oda, hogy egy pornósztár beszél vagy mutat valamit a következő neked javasolt videóban.

Az algoritmusok folyamatosan kísérleteznek, hogy a korábbi tevékenységeid alapján mi az, ami érdekelhet és azt fogják többet mutatni, amire többet kattintasz.”

Szülők vs. TikTok

A nagy kérdés az, hogy szülőként mit tehetünk, hogy megvédjük a gyerekeinket a TikTokos szextrendektől és kényes videóktól, de nem nagyon van erre jó megoldás a kezünkben. A tiltás elég esélytelen, főleg a nagyobb kamaszoknál már nem lehet igazán ellenőrizni, hogy milyen tartalmakat fogyaszt a gyerek (az otthonán kívül meg pláne). Lévai Richárd szerint, mivel a fiatalok a TikTok fő közönsége, ezért a platformnak sokkal jobban kellene foglalkoznia a szexuális tartalmak szűrésével. Bár, az is igaz, hogy nem tudjuk, mennyi az a videó, amit letiltanak, az is lehet, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk.

Fiatal TikToker

A nagyobb kamaszokat már nem lehet igazán ellenőrizni (Fotó: getty images)

„A Facebooknál tudjuk, hogy több milliárd felhasználót szüntet meg, mert támadónak, károsnak ítélik meg, illetve a videók közül is rengeteget letiltanak – mondta el a szakember. – Biztos sok ilyen működik a háttérben a TikTokon is, csak nem az kerül a szemünk elé, hogy milyen sok videót töröltek, hanem az az egy, ami valamiért kikerülte a szűrőt.”

A szakértő úgy gondolja, hogy nem lehet a gyerekeket sokáig visszatartani ezektől az oldalaktól, úgyhogy a TikTokról való letiltás számára sem opció a saját gyerekeinél sem. „Szülőként szerintem a hozzáállásban segíthetünk a gyerekeknek, megtanítani kezelni ezeket az oldalakat helyesen – ezt tudjuk tenni. Az pedig, hogy a felhasználókhoz milyen tartalom jut el egyértelműen a TikTok felelőssége, hiszen neki vannak eszközei és lehetősége arra, hogy feltöltéskor ellenőrzést végezzen, vagy hogy menet közben folyamatosan szabályozzon, ezt nem tudja a szülő megtenni. Van ennek nyoma, hogy ezen dolgozik is a TikTok, de lehetne ezt hatékonyabban is csinálni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top