nlc.hu
Életmód

Hajmosás elnapolása

Nincs kedved hajat mosni? Mutatjuk, hogy nyerhetsz pár napot!

Nem tudjuk, te hogy vagy vele, de ha olykor igazi tortúrának érzed a hajmosást és az azt követő hajszárítást, örökké hálás leszel ezekért a jól működő praktikákért!

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de igaz, hogy víz és sampon nélkül is sokat lehet javítani az összképen, ha a hajad hajmosásért kiált, de nincs rá időd vagy épp egy porcikád sem kívánja az ezzel járó macerát. 

Ha eddig csak úgy tudtad elnapolni a hajmosást, hogy összefogtad a samponozásra, balzsamozásra szoruló hajadat, akkor most bővítheted az eszköztáradat: több segítőtársad is lehet, a hintőportól az agyagig. Itt a lista, mit szerezz be, hogy időt nyerj a hajmosással!

1) Hintőpor

Ez az egyik legismertebb menekülő útvonal, ha szeretnél kitérni a hajmosás elől. Nem véletlenül olyan népszerű a halogatók körében: hatásosan szívja magába a fejbőrön termelődő faggyút, amitől a haj zsírosodik, extraként pedig finom illatú is lesz tőle a hajkoronád. A használata igazán gyors és egyszerű: elég, ha a kád fölé hajolsz, és alaposan behintőporozod a hajad úgy, hogy a hajtövekre is jusson belőle. Finoman masszírozd át a fejbőrödet, majd fésüld ki a hajadból a púdert. Segít az is, ha áttörlöd egy száraz törölközővel vagy rövid ideig hajszárítózod a hajad.

2) Étkezési keményítő

Ha eddig csak az ételek sűrítésére vagy a sütik légiesebbé tételéhez használtad, ideje, hogy a fürdőszobában is bevesd! A hintőporhoz hasonlóan ez is remekül működik száraz samponként, különösen akkor, ha sötétebb árnyalatú a hajad, a babapúdernél ugyanis jóval könnyebben kitessékelhető a hajból használat után. A használata csak annyiban különbözik a fentitől, hogy jóval kevesebb is elég belőle (körülbelül egy evőkanálnyi is kihúz a pácból!) és a lényeg, hogy a fejbőrödre kerüljön a nagyja!

3) Szódabikarbóna

A szódabikarbóna csodás takarítószer, amit a hajad megtisztításához is segítségül hívhatsz. Ebből sem kell ipari mennyiséget használni, elég, ha egy-két maroknyit a fejbőrödre szórsz és finoman átmasszírozod, majd hagyod állni 5-7 percig, mielőtt kirázod, kifésülöd a hajadból. Ha gyakran zsírosodik a hajkoronád, a következő hajmosásnál érdemes ismét bevetni a szódabikarbónát: 3-4 evőkanálnyit keverj össze egy kis meleg vízzel, hogy sűrű krémet kapj, majd a samponozás után vidd fel a hajtövedre. Masszírozd át és hagyd hatni 10-15 percig, majd alaposan öblítsd le. A hajad rögtön fényesebb lesz tőle és nem fog olyan gyorsan zsírosodni, mint korábban!

Rhassoul agyag

Rhassoul agyag (Fotó: Getty Images)

4) Rhassoul

Ezt a különleges nevet egy agyag viseli, amit bőr- és hajápolásban is előszeretettel használnak, mert igen erőteljes (de kíméletes!) a tisztító hatása, pluszban nyugtató és fiatalító tulajdonságokkal is rendelkezik. A keleti nők rendszeresen bevetik ezt a vulkanikus agyagot, amit itthon is lehet kapni bioboltokban és webáruházakban, 100 grammonként körülbelül 1400 forintért. Minden hajtípusra ajánlott a használata, de a könnyen zsírosodó hajjal különösen jóságos, ugyanis segít a faggyútermelés kiegyensúlyozásában. Akárcsak a szódabikarbónát, ezt is használhatod szárazon vagy meleg vízzel elkeverve, az elsőt akkor, ha megúsznád a hajmosást, a másodikat pedig akkor, ha puha és fényes hajra vágysz a hajmosás után.

(Nyitókép: imdb.com)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top