nlc.hu
Életmód

A helyes hajmosás és a leggyakoribb hibák

5 ok, amiért mostanáig rosszul mostál hajat!

A hajmosás gyerekjáték! Közben zsíros vagy korpás a hajunk, száraz a hajvégünk, és semmi sem segít. Valószínűleg mégsem mosunk helyesen hajat!

Hajad ápolása és károsítása között vékonyabb a határ, mint gondolnánk. A hajmosás többnyire rendszeres teendő, így nem is olyan nehéz elhinni, hogy egy idő után komoly károkat tudunk okozni, ha nem jól végezzük.

Viszkető fejbőr, korpásodás, sérült hajszálak, gyorsan zsírosodó haj… Ezek olyan jelek, amelyek nem feltétlenül a rossz hajmosással függnek össze. Most eláruljuk, hogy melyek azok a lépések, amelyeket fontos betartani, hogy ezeket a problémákat elkerülhessük.

Szőke lány sampon nyom a kezébe.

1. A megfelelő sampon kiválasztása

A sampont a fejbőrünk szerint kell kiválasztani, nem pedig a hajhossz és a hajvégek állapota szerint. Úgy kell megtalálnunk a tökéletes sampont, hogy sajnos minden termék csomagolásán a száraz, sérült hajvég felirat szerepel.

A hajmosás lényege, hogy a fejbőrt kell megmosnunk, nem pedig a magát a hajat és a hajvégeket. A hajvégek ápolására más terméket kell használnunk: kondicionálót. A sampon megtisztítja a hajtöveket és megtisztítja a fejbőrt, míg a kondicionáló (vagy hajmaszk) javítja, hidratálja és táplálja a hajvégeket.

A hajat és a hajvégeket sem kell alaposan kimosni, mivel ezzel hosszú távon károsítjuk őket. A fejbőrön használt sampon által képzett hab természetes módon végigcsúszik a hajon, amikor leöblítjük, és kíméletesen tisztítja a hajat és a hajvégeket. A hajtöveken nem kell kondicionálót használnod, ezzel főként csak feleslegesen zsíroznánk a fejbőrt.

  • Ha nagyon zsíros a fejbőrünk (1 nap után zsírosodik), akkor zsíros hajra való sampont kell használnunk.
  • Száraz fejbőr esetén (feszesnek érezzük, és legalább 5 napig vagy egy hétig nem zsírosodik) száraz hajra való sampon lesz a tökéletes számunkra.
  • Ha viszket, és/vagy korpás a fejbőrünk, akkor egy nyugtató sampon lesz a legjobb választás.
  • A többi: festett haj, sérült haj, göndör haj, stb. esetén inkább egy jó hajkondicionáló és/vagy hajmaszk szükséges, amely egyértelműen hatékonyabb lesz az extra ápolást igénylő hajvégekre és hajvégekre.

2. Túl sok terméket használunk

Hajápoló termékek.

Amikor a hajat mosunk, általában azt szeretnénk, hogy gyorsan letudjuk, és minél hamarabb tökéletesen tiszta loboncot kapjunk. Ez azzal a kockázattal jár, hogy túl sok terméket használunk, hogy biztosan tiszta legyen hajunk.

A probléma itt nem csak a pazarlás, hanem növeljük a kockázatát annak is, hogy nem öblítjük le megfelelően a sampont. A megfelelő mennyiség, amire szükségünk van, az igazán kevés. Pontosabban, elég egy szőlőszemnyi ahhoz, hogy megmossuk fejünk tetejét. Tarkónk megmosásához még ugyanennyi samponra lesz szükség.

3. A habzó sampon nem hatékonyabb

A samponnak nem kell nagyon habzania ahhoz, hogy hatékony legyen. Ellenkezőleg, a bőségesen habzó termékek gyakran agresszívebbek, mert gyakran szulfátokat tartalmaznak:

  • nátrium-lauril-szulfátot (SLS)
  • nátrium-dodecil-szulfátot (SDS)
  • nátrium-laurét-szulfátot (SLES)
  • ammónium-lauril-szulfátot (ALS)

Ezek mind meglehetősen durva összetevők, amelyek egy idő után gyengíthetik a hajszálakat. Viszont nagyon habzik tőlük a samponunk! A habzás azonban hasznos, megkönnyíti a termék eloszlatását a tisztítani kívánt felületen. Egyszóval mindenhol megkönnyíti a tisztítást.

De a szulfátokat és egyéb durva tisztító összetevőket nem tartalmazó samponok nem habzanak annyira, mint a hagyományos samponok. Sőt, néha egyáltalán nem habzanak. Elsőre nagyon zavaró, amikor az ember a szép, bőséges és tömör habhoz van szokva.

4. A sampon öblítésének elhanyagolása

A sampon leöblítése alapvető lépés. Sokáig kell öblítenünk a hajunk, amíg azt nem érezzük, hogy ujjaink között „nyikorognak” a tincsek. Mindenki ismeri, hogy milyen érzésről beszélünk. Ha ez nem történik meg, akkor az azt jelenti, hogy nem mostunk ki minden sampont.

Profi tipp: öblítsük ki ecettel. Az ecetes hideg vízzel való öblítés segít stimulálni a fejbőrt, és a hajszálakat is összehúzza, így a haj szuper fényes lesz. Emellett nagyon puhává és könnyűvé teszi, kisimítja a hajat, és segíthet a gubancok elkerülésében is. Az ecet segít semlegesíteni a kemény vizet is, amely hajlamos a haj tompítására és gyorsabb zsírosodásra.

Használjunk bio almaecetet: egy 1,5 literben hígítsunk 5 evőkanálnyi ecetet. Az összekevert vizet és ecetet ráöntjük a megmosott, kondicionált és jól leöblített hajadra. Sokkal kényelmesebb lehet, hogyha fejjel lefelé öblítjük le ecettel a hajunkat. Ezután már nem kell újra öblíteni.

Barna hajú nő fejjel lefelé mossa a haját.

Ne aggódjunk, az ecet szaga hamar elpárolog! Miután megszáradt a hajunk, egyáltalán nem fogunk érezni semmit!

5. Túl sokat és túl gyakran samponozunk

A közhiedelemmel ellentétben nem mindig szükséges 2 samponos mosást végeznünk egymás után, különösen akkor nem, ha elég gyakran mosunk hajat. A 2 egymást követő samponozás csak abban az esetben ajánlott, ha 4-5 naponta vagy ritkábban mosunk hajat.

A túl sok és túl gyakori hajmosás miatt gyorsabban zsírosodhat a hajad, mivel dörzsölöd a fejbőrt (igen, még egy nagyon enyhe samponnal is). A fejbőr pedig saját védelme érdekében túltermeli a faggyút. Az eredmény mindig zsíros haj.

(Forrás: Bonnie Garner, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top