nlc.hu
Életmód

Egészségtelen a szundi gomb megnyomása

Szundi gomb: a tudomány szerint a fél délelőttünket elrontja, ha lenyomjuk

Tudományos oka van annak, hogy miért nem szabad megnyomni a szundi gombot, ha az ébresztő megszólalt és reggel felébresztett.

Megszólal az ébresztő, és bármit megadnánk azért, hogy még pár órát az ágyban tölthessünk. Néhány óra azonban nem áll rendelkezésünkre, csak körülbelül 10 vagy 15 perc. Tehát megnyomjuk a szundi gombot, majd visszazuhanunk az álomba.

A szundi gomb remek ötletnek tűnik, de ritkán sikerül úgy felkelni, hogy kipihentebbnek érezzük magunkat, vagy jobban készen álljunk az előttünk álló napra. Ennek alvástudományi okai is vannak.

A podcastjában Mel Robbins alvásszakértő elmagyarázta a tudományos okot, hogy miért csak ártunk magunknak a szundizással, és miért járunk jobban, ha felkelünk.

„Két szó: alvási tehetetlenség – mondja Mel. – Amikor megnyomod a szundi gombot, ébren vagy, és amint az ébresztő kikapcsol, az agy ismét álomba merül. A kutatók rájöttek: amikor felébredés után visszaalszol, az agy alvási ciklust indít el.”

Az alvási ciklusok 75-90 percig tartanak. Szóval, amikor az ébresztő újra megszólal mondjuk 9 perc után, akkor mi épp a 75 perces alvási ciklusunk 9. percében járunk még csak, ha ebből felriadunk, nyűgösnek és kimerültnek fogjuk magunkat érezni. Ilyenkor agyunk az úgynevezett alvási tehetetlenség állapotában van.

 „Körülbelül négy órába telik az agyadnak, hogy átvészeld ezt a nyűgös érzést” – nyomatékosítja Robbins.

Jobb tehát, ha kikecmergünk az ágyból, és a zuhany alá állunk.

Ébresztőóra egy alvó nő mellett

Ezért ébredsz fel az ébresztőóra megszólalása előtt (Fotó: Pexels)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top