nlc.hu
Életmód

Aketch Joy Winnie modell imád az ugandai faluban élni

A Guccinak is dolgozott, de nem hagyná el ugandai faluját a modell: menő videókat posztol az ottani életéről

Milyen lehet az élet számunkra idegen földrészeken, országokban? Tényleg olyan, mint amilyennek azt egy-két információ alapján elképzeljük? Aketch Joy Winnie modellként dolgozik, és a londoni kifutók után egy apró, ugandai faluba tér haza. A közösségi médiában pedig arról beszél, mennyi félreértés él a köztudatban Afrika kapcsán. Videókban mutatja be, milyen valójában otthon az élete.

Aketch Joy jackfruit héjával igazgatja a haját, és nevetve mondja a videóban, hogy igen, Afrikában is fésülködnek az emberek, ráadásul náluk a kertben nő a hajkefe. A következő videóban pedig arra cáfol rá, hogy Afrika nem csak az éhezésről szól, a kertjükben citrom, banán, kukorica és még számtalan zöldség, gyümölcs megterem. A nemzetközi divathetek után ugandai falujába tér haza, amit imád, és nem is szándékozik hosszú távon elhagyni a szülőföldjét. Bátran beszól azoknak, akik kissé lenézően gondolkodnak Afrikáról, vagy az ott élő emberekről, pláne azokról, akik vidéken élnek.

Ez itt az edzőtermünk. Friss a levegő, süt a nap.

Mutat körbe kapájával a kukoricaföldjükön, és egyúttal egy fricskát a fanyalgóknak, ahová a családjával együtt járnak ki dolgozni.

Ahogy ő is mondja, a legtöbb embernek határozott elképzelései vannak arról, hogyan élnek az emberek a világ egyes helyein, de ezek a prekoncepciók gyakran nem fedik a valóságot. Az általánosítás egyébként sem előrevezető, hiszen minden országnak vagy akár társadalmi berendezkedésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Így van ez Afrikával is, amelynek kétségtelenül léteznek olyan országai, térségei, ahol nagy az éhínség a szárazság, fegyveres konfliktusok dúlnak, vagy ahol kimondottan nehéz és alárendelt a nők helyzete. Ezekkel a tényekkel nem lehet vitatkozni, ugyanakkor a föld harmadik kontinense bővelkedik az értékekben is, csak azokról valahogy kevesebbet hallunk.

Ezekről számol be a TikTok-on a 29 éves modell, akinek az utazásai során elege lett a sztereotip kérdésekből. Hiszen, ha Afrikáról van szó, akkor aztán igazán erősek tudnak lenni a beidegződések: víz és élelemhiány, éhezés, törzsi gyilkosságok, nők megcsonkítása, véres háborúk.

Általában ezek a hívószavak ugranak be, ha szóba kerül a kontinens, miközben ennél jóval sokszínűbb hely.

Aketch épp ezért, vagyis edukálás céljából kezdett el videókat készíteni arról, milyen is az élet valójában az ugandai falujában. Ezekben a rövid videókban gyakran kifigurázza azokat a sértő kérdéseket, megjegyzéseket, amelyek a köztudatban keringnek Afrikával kapcsolatban. Ebben a videóban például azt figurázzák ki a családtagjaival, amikor a nyugati emberek arról érdeklődnek, mit viselnek Afrikában az emberek…

A humor mellett bepillantást enged a mindennapjaiba, és bemutatja, elmagyarázza, miért szeret az apró falujában élni. 

Afrika legbiztonságosabb országa

A fiatal lány Ugandában született, ami egyébként Afrika legbiztonságosabb országa, ráadásul rengeteg természeti szépséget tud felmutatni: itt található Afrika legmagasabb hegyvonulata, a Rwenzori, a világ legnagyobb folyója, a Nílus forrása és Afrika legnagyobb tava, a Viktória-tó is. Híres a nemzeti parkokban természetes élőhelyükön fellelhető hegyi gorillákról is. A brit gyarmati múlttal rendelkező országban a hivatalos nyelv az angol és a szuahéli, de számtalan etnikai csoport megtalálható az országban, akik saját nyelvüket beszélik. A keresztény többségű ország fővárosa Kampala, amely az egész kontinens egyik legélhetőbb városa. Az ország legnagyobb részét a természet védelmét szolgáló tíz nemzeti park tölti ki, ahol orrszarvút, elefántokat, bivalyokat, antilopokat, vízilovakat, Murchison zsiráfot, vadon élő csimpánzokat, leopárdot, oroszlánokat, és az ország nemzeti madarát, a szürke koronás darumadarat is lehet látni.

Érthető, ha a fiatal lány videói gyorsan népszerűek lettek a közösségi médiában, hiszen intelligensen, megkapó őszinteséggel és szeretettel beszél az ugandai életéről. Mindez azért is meglepő, mert mindeközben egy olyan iparágban dolgozik, ahol nagyon sok múlik a külsőségeken. Az év egy részét modellkedéssel tölti, és hát, valljuk be, ez egy merően más világ, mint amit otthon a falujában megszokott. Ám Aketchnek nincs gondja ezzel, szívesen dolgozik a családjával a földeken vagy a ház körül, amikor épp nem a kifutókat koptatja valamelyik metropoliszban.

A modell a TikTokon szóvá teszi azt is, hogy sokan értetlenkednek azon, miért vágyik haza az olyan nagyvárosokból, mint New York vagy London, egy olyan településre, ahol a vizet a kútból veszik, és a nyugati kényelemhez képest úgy tűnik, jóval nehezebbek a mindennapok. Ő nem ért ezzel egyet, és ebben a videójában például arról beszél, hogy Afrika sokkal több annál, mint ami a szalagcímekben szerepel róla. 

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a negatív beidegződéseken túl kevés szó esik arról, hogy az olyan kis közösségekben, mint amilyenben ő is él, milyen összetartóak az emberek. A közösségi médiában elmesél egy esetet, amikor késő este az egyik idős falubeli segítségért kiáltott, és a faluból a házához sereglettek a lakók, ami náluk, ahol nincs a közelben rendőrség és elektromos áram, teljesen természetes.

Két világ között

A 29 éves lány modellként is aktív, ugyanakkor nem hallgatja el annak negatív oldalait. A videóiban többek között arról is beszél, hogy olykor távol az otthonától kemény honvággyal küzd, és nehéz lelkileg megbirkózni a castingokon a visszautasítással, vagy a nagyvárosban tapasztalt szorongással, stresszel. Utóbbiakat nem igazán ismerte ezelőtt, annak ellenére sem, hogy szerény körülmények között élnek. Aketch egyébként olyan topmárkáknak dolgozott, mint a Gucci, a Rag and Bone, a Khaite NY, vagy Marc Jacobs, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy bár ezek a nevek sok pénzt sejtetnek, egy kezdő modell megélhetése a nagyvárosokban, ahol rengeteg lánnyal kell versenyezni, nagyon is kérdéses.

Ugandai modell a kifutón

Fotó: Instagram / Aketch Joy Winnie

A modellügynökségek kifizetik a vízum- és repülési költségeket a pályakezdő modelleknek, majd amint elkezdenek modellmunkát vállalni, elkezdik törleszteni a tartozást. Minden egyes munka után, amit az ember elvégez, a fizetést beleszámolják a tartozásba, amíg azt ki nem egyenlíti a modell” – magyarázta egy korábbi interjújában.

A modellkedő tanárnő

Aketch egyébként tanári diplomával is rendelkezik, amire nagyon büszke. 

A tanítás számomra művészet volt és még mindig az. Annyi fiatal lányt és fiút szólíthatok meg és vezethetek az álmaik felé. A tanítás pedig segít a modellkedésben is, lendületet adott a karrieremnek” – mondta egy interjúban és hozzátette, 

Az, hogy tanár vagyok, csak egy bónusz számomra.

Aketch a modellek között nem tartozik a fiatalok közé a 29 évével, amire néhány casting director felkapja a fejét.

„17-20 évesekkel versenyzek a munkáért. Ez olyasmi, amire szuper büszke vagyok. Életkortól függetlenül. Ha isten egy bizonyos helyre helyez téged, akkor ott gyarapodni fogsz. Minden év egy áldás” – mondta a lány, aki vallásos családból, közösségből jön, ezért a modellkedésnek vannak olyan részei, amelyek számára nehezek, mint például az, ha mások előtt kell átöltöznie.

Aketch Joy Winnie

Fotó: Instagram/Aketch Joy Winnie

„Az ilyen incidensek eléggé lehangolnak, mert időnként kénytelen vagyok megkérdőjelezni, hogy jó pályán vagyok-e. Ilyenkor úgy érzem, hogy legszívesebben teljesen felhagynék a modellkarrierrel. Korábban, amikor ilyen incidens történt, küldtem egy e-mailt a modellügynökségemnek, és kértem egy kis szabadságot, hogy átgondolhassam a dolgokat” – mesélte.

Az egyházi közösségre való támaszkodás mellett Aketch folyamatosan számíthat az otthon maradt szerettei támogatására is; a családjára, barátaira és Joram Job Muzira, aki modellügynök és egyben a mentora is. Aketch 2017-ben szerződött Muzira modellügynökségéhez, mielőtt 2018-ban befutott Dél-Afrikában.

„Az otthoniakkal való beszélgetés lehetővé teszi számomra, hogy a földön maradjak és kapcsolatban maradjak. Ez a folyamatos kommunikáció velük mindig emlékeztet arra, hogy soha ne felejtsem el, honnan indultam” – mondja.

A New York-i modellkedés abban is segített neki, hogy saját magát szépnek találja.

A modellkedés megtanított arra, hogy értékeljem a külsőmet. Tudod, itt Ugandában az emberek mindig gúnyolódnak a magas embereken, és csúfolják őket a hosszú lábuk és nyakuk miatt. Ezért van az, hogy néhányan alacsony önbecsüléssel nőnek fel. Az benne az ironikus, hogy a nyugati országokban nagyra értékelik a magasságot. Sőt, valaki korábban megkérdezte tőlem, van-e olyan gyógyszer, amellyel növelni lehet a magasságot. Érdekes fickó volt!”

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top