nlc.hu
Életmód

Bele is halhat a házi kedvenced a diómérgezésbe

Diómérgezés terjed a kutyák között: ezekre a tünetekre figyelj!

Egyre több kutya kerül diómérgezéssel az állatorvoshoz. Így járt Pixel is, a vakvezető kutya.

A legtöbb gazdi rémálma, hogy a kutyája valami olyat eszik meg az utcán, ami mérgező. Sajnos nem ritka, hogy egyes emberek direkt helyeznek el a sétáló ebek számára mérgezett ételdarabokat, de az utóbbi hetekben más jellegű mérgezések okoznak tragédiákat.

kutya az állatorvonsál

A kép csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

Zuglóban, ahol élek,  több gazdi számolt be arról, hogy a kutyája állatorvoshoz került, mert olyan penészes diót ettek fel a földről, ami ősszel hullott le és ottmaradt a fák alatt. Ahogy az egy friss sajtóanyagból kiderült, nem csak a 14. kerületben harapódzott el a diómérgezés: a FeliCaVet Állatkórház  szakemberei szerint az elmúlt időszakban heti szinten több tíz diómérgezeses tüneteket mutató állatot kezelnek, és korábbi tapasztalataikkal ellentétben ezek kimenetele a gondos terápia ellenére több alkalommal is végzetes volt.

A probléma nem új keletű, évek óta problémát okoz a dión megtelepedett penészek toxinjai (ugyanis a mérgezést lényegében ez okozza), de idén olyan mértékű, mely túlmutat az eddigi tapasztalatokon.

A jelenleg kialakult helyzetet azzal lehet magyarázni, hogy a nemrég bekövetkezett nagy esőzések következményeként a dión lévő penészek nagymértékben el tudtak szaporodni.

Légyszi, szólj, ha azt látod, hogy egy vakvezető kutyus megeszik valamit a földről!

A látássérült gazdiknak nagy segítség, ha a közelükben lévő látók segítenek, amikor észreveszik, hogy a vakvezető kutya feleszik valamit futtatás közben. Ilyenkor nemcsak alkalmas szólni, hanem életet menthet !

Ezekre a tünetekre figyelj!

A mérgezést az avas dióban található penészgomba okozza. A hányás, hasmenés, levertség, remegés, zihálás, zavart tudat, epilepsziaszerű görcsrohamok, magas testhőmérséklet mind a tünetek közé tartoznak. Nagyon fontos, hogy a tünetek jelentkezését követően minél hamarabb el kell vinni állatorvoshoz, ugyanis a megfelelő kezelés nélkül végzetes lehet a mérgezés. Azonnali hánytatással (kizárólag állatorvosi körülmény között!) a tünetek kialakulása megelőzhető. Amennyiben a baj mégis bekövetkezik, és a kutya tüneteket kezd mutatni, azonnal forduljanak állatorvosukhoz, és hívják fel a figyelmét az esetleges dióevésre.

Prepszl Tamás, a vakvezető Pixel gazdája is egyből az ügyeletre vitte, amikor észlelte, hogy a kutyája egyre furcsábban viselkedik, és már alig bír járni. Az orvosnál egyből infúziót,  májvédőt és hányáscsillapítót is kapott. Másnap szerencsére már jobban lett, és pár falatot is evett.

„Azt hittem, hogy megevett valami mérget, és hogy elkéstem. Amikor a rendelőben várakoztunk, még akkor is azt mondogattam magamban, hogy »mi lesz már? Mikor jövünk mi? Miért nem megy ez gyorsabban?« Aztán ott a váróban elkezdett elpilledni, és akkor már tudtam, hogy nem lesz nagyobb baj” – mesélte a gazdi, aki azt is elmesélte, hogy Pixel sokat aludt, elég hamar elfáradt, így csak a negyedik napra tért vissza minden a rendes kerékvágásba. Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az az infúzió elég nagy mennyiségű folyadék, ami arra való, hogy átmossa a szervezetét, ezért nem szabad erőltetni az ivást, hiszen a teste tele van felesleges folyadékkal. Érdemes többször is kivinni sétálni a lábadozó társat. 

Mit tehetsz a diómérgezés ellen?

Sajnos még a legnagyobb óvatosság ellenére is megtörténhet a baleset, és előfordulhat, hogy a kutyánk úgy csemegézik a földről, hogy azt nem vesszük észre. A legjobb, amit tehetünk, hogyha látunk a földön, szedjük fel és tegyük a szemetesbe a penészes diót. „A látássérült gazdiknak nagy segítség, ha a közelükben lévő látók segítenek, amikor észreveszik, hogy a vakvezető kutya feleszik valamit futtatás közben. Ilyenkor nemcsak alkalmas szólni, hanem életet menthet” – mondta a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője, Komondi Piroska. 

Az állatorvosok szerint a tulajdonosok gyakran azt hiszik, hogy kedvencünknek epilepsziás rohama lehet, ugyanis ilyenkor jellemzően remegéssel, tikkeléssel, inkoordinált járással, görcsökkel kísért tüneteket mutatnak a kutyák, melyek a méreganyag felvételét követő 30 percen belül jelentkeznek (ritkán akár órákkal később). A tünetek súlyossága és a kórjóslat nagymértékben függ a felvett mennyiségtől, illetve a penész toxintermelő képességétől. A terápia minden esetben tüneti, ugyanis speciális kezelés nincs! Enyhe tünetek esetén görcsoldás és infúziós kezelés, súlyos esetben gyomormosás és akár egy hosszantartó mesterséges kóma fenntartása is szükséges lehet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top