nlc.hu
Életmód

A taurin lehet az öregedés ellenszere?

Egy energiaitalokban is megtalálható aminosav lehet a hosszú élet titka?

Egy nemzetközi kutatócsapat arra az eredményre jutott, hogy a taurinkiegészítők késleltették az öregedést férgekben, egerekben és majmokban, sőt, az idősödő egerek egészséges élettartamát akár 12 százalékkal is megnövelhetik. De a tudósok óva intenek attól, hogy emiatt energiaitalokat igyunk.

Az elmúlt 25 évben a tudósok olyan tényezőket próbáltak találni, amelyek növelik az egészségi élettartamot, vagyis azt az időt, amíg idős korunkban is egészségesek maradunk.

Vijay Yadav biológus a Columbia Egyetemről, az eredetileg a Science című lapban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint a taurin egy olyan életelixír lehet bennünk, amely segít abban, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljünk.

Egy kéz kapszulákat érint meg.

Fotó: Getty Images

Mi az a taurin?

A taurin természetes módon megtalálható a húsokban, halakban és tejtermékekben, a növényekben már kevésbé.  A taurinnal kapcsolatos kutatások kimutatták antioxidáns és a cukorbetegség elleni hatását. Kutatások szerint a taurin, amelyet nem esszenciális aminosavnak tekintünk, megtalálható az agyban, a retina szövetében és szinte minden izom- és szervszövetben a testben. A taurinhiány szív-, vese- és retinakárosodással társul. Megállapították, hogy a taurin szintje az életkor előrehaladtával különböző fajoknál, köztük az embernél is csökken.

A taurin mint csodaszer?

A taurinnal kapcsolatos kutatások az előnyeit már kimutatták a cukorbetegség és az antioxidáns hatás terén, de szerepe sok esetben nem tisztázott.

Yadav és munkatársai a vér taurinkoncentrációját elemezték különböző életkorokban majmoknál és embereknél is − utóbbiak esetében egy másik tanulmány adatait felhasználva.

„Felismertük, hogy ha a taurin szabályozza az öregedéssel együtt járó folyamatokat, akkor talán a véráramban található taurin szintje hatással lehet az általános egészségi állapotra és élettartamra” – mondja Yadav.

„Az életkor előrehaladtával a taurin szintje csökken a szervezetben, de ha feltöltjük a fiatal szintekre, akkor hatással lehet az egerek egészségére és hosszabb ideig egészségesen élnek” – ezt már Henning Wackerhage mondta, a müncheni Műszaki Egyetem testmozgás-biológiai tanszékének professzora, a tanulmány társszerzője a tájékoztatón.

Meglepő eredmények

Amikor középkorú férgeknek és egereknek szájon át adott taurinpótlást adtak, a medián élettartamuk 10-23 százalékkal, illetve 10-12 százalékkal nőtt. Sőt, az egereknél a taurin pótlása javította az erőt, a koordinációt, a memóriát és az öregedési markereket. 

A majmokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a taurinkiegészítést szedő állatok karcsúbbak voltak, jobb vércukorszinttel és kevesebb májkárosodással rendelkeztek, növelte a csontsűrűséget, fiatalosabb immunrendszerrel rendelkeztek és kevesebbet híztak.

„Ezek az állatokon végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a taurin mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, és ennek a csökkenésnek a visszafordítása az állatokat hosszabb és egészségesebb életet élésre készteti” – mondta Yadav. – Végül is a megállapítások relevánsak lehetnek az emberek számára.”

De a férgek, egerek és majmok nem emberek, és a tudomány évekre van még attól, hogy bebizonyítsa a taurin öregedésgátló hatását az embereken – ha egyáltalán létezik is, figyelmeztetnek a szakértők.

„Káros lehetne, ha az emberek több állati eredetű ételt fogyasztanának a taurin bevitelének növelése érdekében” – mondta Dr. Walter Willett, vezető táplálkozási kutató, az epidemiológia és a táplálkozástan professzora a Harvard T. H. Chan School of Public Healthben és a Harvard Orvostudományi Egyetem orvostudományi tanszékén. Willett nem vett részt a tanulmányban, de kiemelte, hogy szerinte még messze vagyunk attól, hogy javasolják a használatukat.

Ezért ne kezdjél el energiaitalt inni!

Köztudott, hogy az energiaitalokba taurint is tesznek, hiszen széles körben elterjedt, és néhány tanulmány is megerősítette, hogy nagy dózisban növelheti az energiát, a koncentrálóképességet, javítja a memóriát, sőt, még a sportteljesítményt is fokozhatja. A fejlődésben lévő agynak azonban nem tesz jót a sok taurin, ezért figyeljünk oda, hogy a gyerek ne kapjon rá az energiaitalra, és ha lehet, felnőttként is csak módjával fogyasszuk, ugyanis számos negatív hatása lehet a szervezetre nézve.

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top