nlc.hu
Életmód

Ez Jennifer Aniston kedvenc edzésformája

Ez Jennifer Aniston kedvenc edzésformája, azt is mutatjuk, miért imádja

Az egyensúlygyakorlatok gyakran elhanyagolt elemei az edzéseinknek, pedig sok hasznát vehetjük, főleg, ha a testünket fitten szeretnénk tartani. Erre már rájött Jennifer Aniston is.

A Jóbarátok sztárja, Jennifer Aniston híres az edzésprogramjairól, amelyek során pilates, futás, boksz, sőt még kötélugrással is próbálkozik, hogy erős és karcsú maradjon.

Most az 54 éves színésznő elárulta legújabb fitneszprogramját, amely szerinte sokkal fenntarthatóbb egy 50-es éveiben járó ember számára.

Az erőn alapuló edzéseken, amelyeket az eddigi legjobbnak nevezett, testsúlyos guggolásokat és padlónyújtásokat végez egy kötél segítségével, hogy olyan izmokat célozzon meg, amelyeket más gyakorlatok esetleg kihagynak.

Jennifer Aniston

(Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

A színésznő nemrégiben kezdett el Pvolve-ozni, egy olyan “funkcionális fitnesz” gyakorlatsorozat, amely többek között a hasizmokat, a farizmokat, a combizmokat célozza meg, hogy javítsa az egyensúlyt, a stabilitást és a mobilitást.

Az edzés során végzett gyakorlatok célja, hogy utánozzák azokat a mozdulatokat, amelyeket az emberek mindennap végeznek, például az ágyból való felkelést vagy tárgyak felemelését a padlóról.

„Ez segít az izmok együttműködésének edzésében – írja a Mayo Clinic -, a mindennapi feladatokra való felkészülésben”

A balansz-edzés nagy rajongója, Jennifer nemrégiben a Well+Goodnak azt mondta, hogy az egyensúly egy olyan dolog, amire nagy szükségünk van, különösen, amikor idősebbek leszünk. Ez így igaz, az egyensúlyvesztés az idősebb korhoz társul, az idő előrehaladtával csökken egyensúlyérzékünk: egy tanulmány szerint a 20-as éveikben és a 70-es éveikben lévő emberek között a teljesítményben 30 százalékos csökkenés mutatkozott a egyensúlytesztek során.

Az egyensúlytréning mindenki számára fontos., függetlenül attól, hány évesek vagyunk. Ha például rendszeresen sportolsz akkor is jó egyensúlyra van szükséged ahhoz, hogy gyorsan mozogj és irányt változtass. 

A szakemberek szerint az egyensúlytréning ráadásul olyasmi, amit örökké csinálni kell: az International Journal of Exercise Science cikke szerint a korábbi sportteljesítmény nem növeli szignifikánsan a statikus egyensúlyt az életkor előrehaladtával. Egy 2022-es fizioterápiás tanulmány szerint azok a testmozgás programok, amelyek tartalmaztak egyensúlytréninget, 37 százalékkal csökkentették a bokasérülések kockázatát a labdarúgóknál. 

De mi is az az egyensúlytréning és mire jó?

Az egyensúllyal kombinált edzések hatására javul a koncentráció, a testtudat és csökken a sérülés veszélye is. Másrészről erősíti a mélyizmokat (a test tartóköveit) és a különböző apró anatómiai képleteket, például szalagokat és inakat, melyek többszörösen igénybe vannak véve egyensúlyozáskor, így javul azok kondíciója minden téren az általános izomzat mellett.  Arról nem is beszélve, hogy az egyensúlyozás az egyik legjótékonyabb dolog, ami történhet a gerinceddel, pláne akkor, ha sokat ülsz. 

Biztos felmerül a kérdés, hogy az egyensúlytréning veszélyes-e? A válasz egy egyszerű nem, a gyakorlatok fokozódó nehézségűek, egymásra épülnek. Az eszközök, amikkel a gyakorlatokat végzik, biztonságosak, egy esetleges egyensúlyból való kibillenés esetén gyors korrekcióra van lehetőség.

5 egyszerű tipp az egyensúlyod javítására:

  • Ne félj az instabilitástól!

A  legjobb módja annak, hogy elkezdjük az egyensúlyunk edzését, ha instabilitást adunk a gyakorlatainkhoz. Ez azt jelenti, hogy olyan egyenetlen felületeken vagy egy lábon végzel gyakorlatokat.

  • Próbáld ki a TRX-et!

Nagyon sokoldalú eszköz, és remek módja annak, hogy az emberek egy lábon végezzenek gyakorlatokat.

  • Fókuszálj!

A fókuszálás fontos eleme az egyensúlytréningnek. Ha egy lábon állsz, nézz például egy mozdulatlan tárgyat, a fejedet mindig tartsd egyenesen, és összpontosíts.

  • Figyelj a légzésedre!

A lélegzetvételed is fontos a teljes testkontrollhoz, tehát lassú és kontrollált belégzéseket és kilégzéseket végezz.

 

(Via: 1,2, 3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top