nlc.hu
Életmód

Vasárnapi boltzár Horvátországban

Horvátországban életbe lépett a részleges vasárnapi boltzár

Július 1-jével életbe lépett Horvátországban a részleges vasárnapi boltzár.

Július 1-jével életbe lépett Horvátországban a részleges vasárnapi boltzár, aminek értelmében minden évben maximum 16, a kereskedők által kijelölt vasárnap lehet nyitva a legtöbb üzlet. Hogy melyik 16 vasárnapon tartanak nyitva az üzletek, arról az üzemeltethető dönthet egyéni igényeik, a szezonalitás, a mikrolokáció és egyéb releváns tényezők alapján.

Horvátország és a részleges boltzár

(Fotó: Getty Images)

A döntés 2023-ban még kevésbé lesz fájdalmas az átállás szempontjából, az évből ugyanis még 27 vasárnap van hátra, de így is érvényes a 16 nyitva tartási lehetőség. Az üzletek többsége már el is készítette a beosztását, és jelezte azt a vásárlóknak. A turisztikai térségekben a nyári szezonban többnyire teljes egészében nyitva lesznek a boltok és a bevásárlóközpontok, míg a kontinensen a tanévkezdés és az év végi ünnepek előtti vasárnapokon lehet majd csak vásárolni – írja az MTI.

A részleges boltzár alól kivételt képeznek a benzinkutak, kórházak, szállodák, kulturális és vallási intézmények, nemzeti parkok, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzletek, továbbá a vásárok és a piacok. A trafikok vasárnap és ünnepnapokon 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top