nlc.hu
Életmód

Megrongálták a Nagy Falat

Útban volt a kínai Nagy Fal, markolóval vágott rajta utat két építőmunkás – fotó

Helyrehozhatatlan károkat okoztak az UNESCO Világörökség listáján szereplő építményen.
Nagy Fal

Súlyos károkat okoztak a kínai Nagy Fal egy szakaszában azok az építőmunkások, akik markológéppel vágtak utat a híres építményen keresztül Sanhszi tartományban.

A hatóságokat augusztus 24-én értesítették arról, hogy hatalmas lyuk tátong a falon. A helyi rendőrség egy 38 éves férfit és egy 55 éves nőt vett őrizetbe a rongálás miatt. A két gyanúsított egy hasadékot szélesített ki markolóval a Nagy Falban, hogy gyorsabban tudjanak átjutni rajta, és ezzel lerövidítsék az útjukat. A rendőrségi közlemény szerint ezzel “helyrehozhatatlan károkat okoztak”.

A fal érintett szakasza Jujü megyében található. A tartományban a kulturális és történelmi örökség részeként védettséget élvez.

A Nagy Fal a világ leghosszabb, ember által készített építménye: hivatalos adatok szerint mintegy 8 ezer kilométer hosszan fut, de az összes falszakasz teljes hossza a becslések szerint akár 20 ezer kilométert is elérheti. A különböző szakaszai az i. e. 3. századtól csaknem kétezer éven át épültek, elsősorban északi és nyugati nomád törzsek támadásainak visszaverésére. 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján, 2007-ben a világ 7 új csodája közé választották.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, Zhai Yujia/China News Service/VCG via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top